МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Грађани су лидерима СЗС одузели право да одлучују
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Грађани су лидерима СЗС одузели право да одлучују

20.фебруар 2019. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да се Београд данас за остваривање српских државних и националних интереса у јужној покрајини, управо кривицом оних који данас најгласније критикују државну политику, бори готово без иједне карте у рукама.

Марко Ђурић

Фото: Al Jazeera Balkans

"Грађани Србије су ти који су одузели Вуку Јеремићу, Драгану Ђиласу и осталима који су довели до тога да се данас КиМ користи као монета за поткусуривање у међународним односима, право да о томе одлучују. Они су довели до тога да Србија готово да нема ниједну карту у рукама", нагласио је Ђурић у дијалогу који је водио на телевизији "Aljazeera" са потпредседницом Народне странке Сандом Рашковић Ивић.

Он је подсетио да је неодговорност неких претходних власти, на чијем челу су били управо лидери Народне странке и Савеза за Србију, довела до тога да се Београд данас за српске државне и националне интересе на КиМ бори са готово немогућих позиција.

Ђурић је навео да су 2010. године разговори из УН пребачени на терен ЕУ што је за Србију било неупоредиво неповољније, а лидери Савеза донели катастрофалну одлуку да се питање КиМ изнесе пред МСП где је већина судија била из држава које су признале једнострано проглашену независност, и да је у то време више од сто држава признало сецесију наше јужне покрајине.

Према његовим речима, у време када је Тадићева, Јеремићева и Ђиласова странка преузела власт, Србија је имала имала 102.500 км2, а када је отишла са власти 88.000км2, а по рачунању оних који су признали једнострано проглашену независност Косова само 78.000км2.

"Да се ништа друго није десило, сама та чињеница довољна је да људе из те политичке опције дисквалификује из озбиљне дискусије о КиМ", констатовао је Ђурић.

Ђурић је одбацио примедбе дела опозиције да се о модалитетима решења за питање КиМ не расправља у парламенту, приметевши да управо тај део опозиције бојкотује рад парламента, али не и плату и остале привилегије.

"Председник Вучић јасно је и недвосмислено рекао да ако и када будемо имали решење, нећемо радити онако како су то радили Вук Јеремић и Ђилас, да преговоре водимо мимо очију јавности и да одлуке доносимо без консултација са грађанима. Ако и када будемо имали неко решење и ако будемо обновили преговоре, грађани ће се изјашњавати о томе на демократски начин, и у скупштини и на референдуму", истакао је Ђурић.

Према његовим речима, позиција Београда се већ дуже време не мења, и суштина те идеје јесте трагање за компромисом.

"Немамо илузије да је до решења и компромиса лако доћи и знамо да ћемо кроз процес преговора, ако уопште дође до укидања ових антицивилизацијских такси, морати да се дебело трудимо и знојимо да дође до било каквог решења", рекао је Ђурић.

Он је поручио да не може бити решења у којима неко може да очекује да Србија све да, а да не добије ништа, као у време када су на власти били људи из Савеза за Србију.

"Србија се залаже за компромис и бори се против једностраног деловања. Вредним и марљивим радом спречено је чланство Приштине у Интерполу и Унеску. Имамо двоцифрени број повлачења признања једнострано проглашене независности што је резулат наше политике, уз чињеницу да се на КиМ данас реализује 140 различитих пројеката у оквиру плана председника Вучића", казао је Ђурић.

Србија се, према његовим речима, за разлику од оних који су седели скрштених руку и довели до једностраног проглашења независности Косова, данас одлучно и храбро бори, што се могло видети и у Минхену где је Вучић са великом енергијом и посвећеношћу заступао српске ставове.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике