MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Građani su liderima SZS oduzeli pravo da odlučuju
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Građani su liderima SZS oduzeli pravo da odlučuju

20.februar 2019. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da se Beograd danas za ostvarivanje srpskih državnih i nacionalnih interesa u južnoj pokrajini, upravo krivicom onih koji danas najglasnije kritikuju državnu politiku, bori gotovo bez ijedne karte u rukama.

Marko Đurić

Foto: Al Jazeera Balkans

"Građani Srbije su ti koji su oduzeli Vuku Jeremiću, Draganu Đilasu i ostalima koji su doveli do toga da se danas KiM koristi kao moneta za potkusurivanje u međunarodnim odnosima, pravo da o tome odlučuju. Oni su doveli do toga da Srbija gotovo da nema nijednu kartu u rukama", naglasio je Đurić u dijalogu koji je vodio na televiziji "Aljazeera" sa potpredsednicom Narodne stranke Sandom Rašković Ivić.

On je podsetio da je neodgovornost nekih prethodnih vlasti, na čijem čelu su bili upravo lideri Narodne stranke i Saveza za Srbiju, dovela do toga da se Beograd danas za srpske državne i nacionalne interese na KiM bori sa gotovo nemogućih pozicija.

Đurić je naveo da su 2010. godine razgovori iz UN prebačeni na teren EU što je za Srbiju bilo neuporedivo nepovolјnije, a lideri Saveza doneli katastrofalnu odluku da se pitanje KiM iznese pred MSP gde je većina sudija bila iz država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost, i da je u to vreme više od sto država priznalo secesiju naše južne pokrajine.

Prema njegovim rečima, u vreme kada je Tadićeva, Jeremićeva i Đilasova stranka preuzela vlast, Srbija je imala imala 102.500 km2, a kada je otišla sa vlasti 88.000km2, a po računanju onih koji su priznali jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova samo 78.000km2.

"Da se ništa drugo nije desilo, sama ta činjenica dovolјna je da lјude iz te političke opcije diskvalifikuje iz ozbilјne diskusije o KiM", konstatovao je Đurić.

Đurić je odbacio primedbe dela opozicije da se o modalitetima rešenja za pitanje KiM ne raspravlјa u parlamentu, primetevši da upravo taj deo opozicije bojkotuje rad parlamenta, ali ne i platu i ostale privilegije.

"Predsednik Vučić jasno je i nedvosmisleno rekao da ako i kada budemo imali rešenje, nećemo raditi onako kako su to radili Vuk Jeremić i Đilas, da pregovore vodimo mimo očiju javnosti i da odluke donosimo bez konsultacija sa građanima. Ako i kada budemo imali neko rešenje i ako budemo obnovili pregovore, građani će se izjašnjavati o tome na demokratski način, i u skupštini i na referendumu", istakao je Đurić.

Prema njegovim rečima, pozicija Beograda se već duže vreme ne menja, i suština te ideje jeste traganje za kompromisom.

"Nemamo iluzije da je do rešenja i kompromisa lako doći i znamo da ćemo kroz proces pregovora, ako uopšte dođe do ukidanja ovih anticivilizacijskih taksi, morati da se debelo trudimo i znojimo da dođe do bilo kakvog rešenja", rekao je Đurić.

On je poručio da ne može biti rešenja u kojima neko može da očekuje da Srbija sve da, a da ne dobije ništa, kao u vreme kada su na vlasti bili lјudi iz Saveza za Srbiju.

"Srbija se zalaže za kompromis i bori se protiv jednostranog delovanja. Vrednim i marlјivim radom sprečeno je članstvo Prištine u Interpolu i Unesku. Imamo dvocifreni broj povlačenja priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti što je rezulat naše politike, uz činjenicu da se na KiM danas realizuje 140 različitih projekata u okviru plana predsednika Vučića", kazao je Đurić.

Srbija se, prema njegovim rečima, za razliku od onih koji su sedeli skrštenih ruku i doveli do jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, danas odlučno i hrabro bori, što se moglo videti i u Minhenu gde je Vučić sa velikom energijom i posvećenošću zastupao srpske stavove.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike