МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Дачић: САД више од других заинтересоване за компромис
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Дачић: САД више од других заинтересоване за компромис

21.фебруар 2019. Извор: Танјуг

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да није изненађен тиме што је Косово била тема разговора аустријског канцелара Себастијана Курца и председника САД Доналда Трампа у Белој кући.

Ивица Дачић

Фото: Танјуг

"Није ме изненадило зато што имамо чудну ситуацију. Зато што су САД више него неки други, па чак и европски партнери, заинтересовани да што пре дође до наставка дијалога и долажења до трајног решења. а то се везује с променом њиховог става", рекао је Дачић за РТС.

Та промена се, додао је, огледа пре свега у томе да КиМ више није затворено питање, него је и даље отворено питање, да се тражи компромис и да би они подржали сваки компромис који би постигли Београд и Приштина.

То би и за њих био велики међународни политички плус и ту лежи та заинтересованост, рекао је Дачић.

С друге стране, како је навео, Аустрија се већ јавно изјаснила да подржава залагање за долажење до компромисног решења које би било прихватљиво за обе стране.

Дачић је рекао да упркос залагању и оштром противљењу САД, таксе Приштине на српску робу још нису укинуте, ни три месеца од њиховог увођења и указао на опструкцију неких европских земаља.

"Постоји опструкција неких европских земаља где једне нису заинтересоване да се укину до маја, јер их очекују европски избори, и других зато што они нису водећи у том дијалогу и на неки начин храбре (косовског премијера Рамуша) Харадинаја", рекао је Дачић.

На новинарско питање да ли је реч о Великој Британији и Немачкој, Дачић је рекао да би могао да каже да је реч и о једним и о другима, али да има и још неких земаља које немају толики утицај.

Говорећи о идеји разграничења, министар је напоменуо да је Београд ушао у дијалог са јасном позицијом да је Косово аутономија у оквиру Србије.

Додаје да се Приштина сада враћа на своју платформу која каже да промена косовског устава не долази у обзир, а то мисли и стотинак земаља које их признају.

Дачић поручује да би измеду те две позиције требало тражити простор за компромис и каже да су сви имали простор у оквиру унутрашњег дијалога да искажу своје идеје а он није чуо ни једну другу идеју осим те.

"Ове две опције нису прихватљиве за компромис, није изнета ниједна друга идеја", навео је Дачић и додао да, када је председник Србије Александар Вучић изнео идеју о разграничењу, уследила је детонација негативних изјава.

Каже да су, и када је он прекјуче то поменуо, реаговали Вук Јеремић, Двери, Санда Рашковић Ивић, Ненад Поповић, али и Рамуш Харадинај, што значи да је та идеја нешто што Косову не одговара.

Говорећи о односу бивших власти према питању Космета, Дачић каже да је Устав донет 2006. године а да је две године касније проглашена тзв. косовска независност.

"А шта су они предузели тада? Шта је остало иза те екипе власти (Бориса) Тадића и (Војислава) Коштунице", упитао је Дачић.

Наводи да је Јеремић био министар спољних послова и да су тада 84 земље признале независност Косова, да је креирано питање Међународном суду правде и да је уследио катастрофалан одговор, да је дијалог пребацен из Ун у ЕУ и да су остали гранични прелази на Јарињу.

"Оставили су нам ништа", рекао је Дачић.

Упитао је шта би се догодило ако неко нападне Србе на КиМ, и поручује да је веома важан одговор на то питање. Сматра да не треба ширити лажне слике и да је потребно постићи компромис.

Подсетио је и да је о разграничењу говорио и некадашњи премијер Зоран Ђиндић, али да га нико не оптужује да је издајник.

"Ајде да се договримо у складу с Резолуцијом 1244 (Савета безбедности УН). Ако не можемо, дајте да нађемо неки договор", рекао је Дачић.

Указује да су раније постојали предлози за поделу Косова али да их Србија није прихватала и да то више нико не нуди. Каже да, ако отерају Србе, Србија неће имати ни север Косова и то људи треба да знају.

Још једном указује да ће народ, ако буде неког споразума, о томе да се изјасни на референдуму.

Коментаришући критике министра Ненада Поповића на идеју о разграничењу, Дачић је упитао зашто он седи у Влади ако није сагласан с предлогом председника.

Дачић: Изјава амбасадора Скота непримерена

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је данас да је изјава амбасадора САД Кајла Скота да је Србија по питању Венецуеле "на погрешној страни историје" непримерана и да представља "класичан пример како велика сила разговара са осталима".

"То није примерен начин како се разговара са Србијом. Неће нама ни САД, ни Британија, ни Немачка, ни Русија, ни Кина одређивати спољну политику", рекао је Дачић за РТС.

Упитао је да ли су САД тиме што подржавају Косово на правој страни и подсећа да су Србија и САД у оба светска рата били на истој страни, а да сада САД подржавају оне који су били на супротној страни.

"Свако гледа своје интересе. Ми не подржавамо (актуелног председника Венецуеле Николаса) Мадура, него свакога кога подржава венецуелански народ, а не Вашингтон или Москва", поручио је Дачић поводом изјаве Кајла Скота да би Србија требало да призна самопроглашеног привременог председника Венецуеле Хуана Гваида.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике