MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Dačić: SAD više od drugih zainteresovane za kompromis
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Dačić: SAD više od drugih zainteresovane za kompromis

21.februar 2019. Izvor: Tanjug

Ministar spolјnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da nije iznenađen time što je Kosovo bila tema razgovora austrijskog kancelara Sebastijana Kurca i predsednika SAD Donalda Trampa u Beloj kući.

Ivica Dačić

Foto: Tanjug

"Nije me iznenadilo zato što imamo čudnu situaciju. Zato što su SAD više nego neki drugi, pa čak i evropski partneri, zainteresovani da što pre dođe do nastavka dijaloga i dolaženja do trajnog rešenja. a to se vezuje s promenom njihovog stava", rekao je Dačić za RTS.

Ta promena se, dodao je, ogleda pre svega u tome da KiM više nije zatvoreno pitanje, nego je i dalјe otvoreno pitanje, da se traži kompromis i da bi oni podržali svaki kompromis koji bi postigli Beograd i Priština.

To bi i za njih bio veliki međunarodni politički plus i tu leži ta zainteresovanost, rekao je Dačić.

S druge strane, kako je naveo, Austrija se već javno izjasnila da podržava zalaganje za dolaženje do kompromisnog rešenja koje bi bilo prihvatlјivo za obe strane.

Dačić je rekao da uprkos zalaganju i oštrom protivlјenju SAD, takse Prištine na srpsku robu još nisu ukinute, ni tri meseca od njihovog uvođenja i ukazao na opstrukciju nekih evropskih zemalјa.

"Postoji opstrukcija nekih evropskih zemalјa gde jedne nisu zainteresovane da se ukinu do maja, jer ih očekuju evropski izbori, i drugih zato što oni nisu vodeći u tom dijalogu i na neki način hrabre (kosovskog premijera Ramuša) Haradinaja", rekao je Dačić.

Na novinarsko pitanje da li je reč o Velikoj Britaniji i Nemačkoj, Dačić je rekao da bi mogao da kaže da je reč i o jednim i o drugima, ali da ima i još nekih zemalјa koje nemaju toliki uticaj.

Govoreći o ideji razgraničenja, ministar je napomenuo da je Beograd ušao u dijalog sa jasnom pozicijom da je Kosovo autonomija u okviru Srbije.

Dodaje da se Priština sada vraća na svoju platformu koja kaže da promena kosovskog ustava ne dolazi u obzir, a to misli i stotinak zemalјa koje ih priznaju.

Dačić poručuje da bi izmedu te dve pozicije trebalo tražiti prostor za kompromis i kaže da su svi imali prostor u okviru unutrašnjeg dijaloga da iskažu svoje ideje a on nije čuo ni jednu drugu ideju osim te.

"Ove dve opcije nisu prihvatlјive za kompromis, nije izneta nijedna druga ideja", naveo je Dačić i dodao da, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo ideju o razgraničenju, usledila je detonacija negativnih izjava.

Kaže da su, i kada je on prekjuče to pomenuo, reagovali Vuk Jeremić, Dveri, Sanda Rašković Ivić, Nenad Popović, ali i Ramuš Haradinaj, što znači da je ta ideja nešto što Kosovu ne odgovara.

Govoreći o odnosu bivših vlasti prema pitanju Kosmeta, Dačić kaže da je Ustav donet 2006. godine a da je dve godine kasnije proglašena tzv. kosovska nezavisnost.

"A šta su oni preduzeli tada? Šta je ostalo iza te ekipe vlasti (Borisa) Tadića i (Vojislava) Koštunice", upitao je Dačić.

Navodi da je Jeremić bio ministar spolјnih poslova i da su tada 84 zemlјe priznale nezavisnost Kosova, da je kreirano pitanje Međunarodnom sudu pravde i da je usledio katastrofalan odgovor, da je dijalog prebacen iz Un u EU i da su ostali granični prelazi na Jarinju.

"Ostavili su nam ništa", rekao je Dačić.

Upitao je šta bi se dogodilo ako neko napadne Srbe na KiM, i poručuje da je veoma važan odgovor na to pitanje. Smatra da ne treba širiti lažne slike i da je potrebno postići kompromis.

Podsetio je i da je o razgraničenju govorio i nekadašnji premijer Zoran Đindić, ali da ga niko ne optužuje da je izdajnik.

"Ajde da se dogovrimo u skladu s Rezolucijom 1244 (Saveta bezbednosti UN). Ako ne možemo, dajte da nađemo neki dogovor", rekao je Dačić.

Ukazuje da su ranije postojali predlozi za podelu Kosova ali da ih Srbija nije prihvatala i da to više niko ne nudi. Kaže da, ako oteraju Srbe, Srbija neće imati ni sever Kosova i to lјudi treba da znaju.

Još jednom ukazuje da će narod, ako bude nekog sporazuma, o tome da se izjasni na referendumu.

Komentarišući kritike ministra Nenada Popovića na ideju o razgraničenju, Dačić je upitao zašto on sedi u Vladi ako nije saglasan s predlogom predsednika.

Dačić: Izjava ambasadora Skota neprimerena

Ministar spolјnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da je izjava ambasadora SAD Kajla Skota da je Srbija po pitanju Venecuele "na pogrešnoj strani istorije" neprimerana i da predstavlјa "klasičan primer kako velika sila razgovara sa ostalima".

"To nije primeren način kako se razgovara sa Srbijom. Neće nama ni SAD, ni Britanija, ni Nemačka, ni Rusija, ni Kina određivati spolјnu politiku", rekao je Dačić za RTS.

Upitao je da li su SAD time što podržavaju Kosovo na pravoj strani i podseća da su Srbija i SAD u oba svetska rata bili na istoj strani, a da sada SAD podržavaju one koji su bili na suprotnoj strani.

"Svako gleda svoje interese. Mi ne podržavamo (aktuelnog predsednika Venecuele Nikolasa) Madura, nego svakoga koga podržava venecuelanski narod, a ne Vašington ili Moskva", poručio je Dačić povodom izjave Kajla Skota da bi Srbija trebalo da prizna samoproglašenog privremenog predsednika Venecuele Huana Gvaida.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike