МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Мир и стабилност кључни
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Мир и стабилност кључни

21.фебруар 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић каже да су мир и стабилност кључни и да рата неће бити све док неко физички не нападне и не почне да убија Србе, што, како каже, не би искључио, имајући у виду неодговорност и лудило оних који сада воде политику у Приштини, али и лицемерје неких западних земаља.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

"Мира ће бити, јер мир чувамо и боримо се за мир, све док неко физички не нападне и не почне да убија Србе. Никад то не бих искључио посебно имајући у виду неодговорност и лудило међу људима који воде политику у Приштини. А и због великог лицемерја неких земаља које пружају прво тиху, па снажну подршку испод жита Харадинају за ово што ради", рекао је Вучић за ТВ Прва, наводећи да међу тим земљама има и неких из Европе.

На питање шта је у време када је био у опозицији урадио након што је Косово прогласило независност , каже да је подржавао све који су хтели да сачувају уставни поредак.

"Али сам знао да смо већ радили на очувању ранијег Устава, и то ратом. Изгубили смо то захваљујући политици - погрешној - јер свака је погрешна, ако је резултат погрешан. Онда је дошла друга политика која није радила ништа. Требало је бити на средини, измерити снагу Србије, не уводити земљу у рат ако ћете много тога да изгубите", рекао је он.

Он додаје да они који тада нису урадили ништа, онда почели да раде нешто - да помажу косовским Албанцима, изместивши питање Косова из УН у ЕУ, а онда је ту и најсрамотнија одлука - питање пред МСП.

"То Албанци сада стално понављају, а сад то раде и Американци. С ким год да се састанем, кажу - добили сте одговор у МСП, а сад су почели и неки Европљани", каже Вучић.

На питање колики је његов маневарски простор, Вучић одговара - готово никакав.

"Боримо се за земљу, гледамо да сачувамо све што можемо", закључио је Вучић.

Вучић: Нема подршке за решавање косовског проблема

Нема подршке за решавање косовског проблема и никад је довољно неће ни бити и било које решење да се понуди у Србији се за то неће добити већинска подршка, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је рекао да није оптимиста да ће се до неког решења и доћи, али да има политичку храброст да се бори за решавање питања КиМ и да не мора да се скрива иза неког.

"Ја се тиме бавим и не скривам се, мени није потребно да кажем да имам 1.000 или 2.000 људи који ће да кажу да су они ту, преузео сам одговорност", казао је Вучић.

Вучић истиче да не постоји идеално решење, али и да било шта да се изговори да би то домах сви напали:

"Ја преузимам на себе одговорносот, најлакше је критиковати оног који гура узбрдо камен и са стране стајати и бацати каменчиће и пљунути на то".

Вучић додаје да данас људи у Србији погрешно верују да постоји замрзнути конфликт, пошто је тај конфликт одмрзнут, јер Албанци хоће пуну консолидацију своје државе.

Навео је да је кључан фактор однос Срба и Албанаца, али да Албанци хоће за заокруже државност и да су због свега што се дешава нервозни и доносе исхитрене и погрешне одлуке, које доносе штету Србима.

Због тога, како каже, САД и ЕУ журе ка решењу, јер виде нервозу Албанаца и да може лако да дође до сукоба, пошто је Србија недвосмислено рекла да неће дозволити напад на наш народ на КиМ и прогон нашег народа.

"Јасно је да само један инцидент може да доведе до сукоба", рекао је Вучић и изразио наду да ће бити довољно паметних људи да не дође до сукоба, јер је било доста ратовања.

Указао је и да га је и влада, пред његових ингеренција као председника, овластила да се бави решењем питања КиМ и да не жели да оставља то нашој деци и будућим генерацијама.

Каже да то није питање политичког терета, већ да ли ће уопште бити оног ко се усуди нешто да уради кад је реч о КиМ.

"Друга је ствар што знам да било које решење да понудите већину да добијете нећете", истакао је Вучић.

Председник истиче да политички противници, али и сви други, мисле да би боље радили од њега тај посао борбе за КиМ.

Каже да је у Минхену где је имао дебату са Хашимом Тачијем о КиМ био боље припремљен од Тачија, али да је по коментарима видео да политички противници у Србији нису навијали за Србију и то да објаснимо неке ствари у свету, већ само како да себи обезбеде бенефиције.

Истиче да је сваком најлакше да говори шта хоће и запитао Јовану Јоксимовић како би она као грађанин ове земље желела да буде решено питање КиМ, на шта му је она одговорила - да се не остави то питање мојој деци.

На питање да ли разграничење или подела или неког друго решење, Вучић је рекао да још ништа немамо и да тек када нешто буде постојало можемо нешто више знати.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике