MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Mir i stabilnost klјučni
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Mir i stabilnost klјučni

21.februar 2019. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su mir i stabilnost klјučni i da rata neće biti sve dok neko fizički ne napadne i ne počne da ubija Srbe, što, kako kaže, ne bi isklјučio, imajući u vidu neodgovornost i ludilo onih koji sada vode politiku u Prištini, ali i licemerje nekih zapadnih zemalјa.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

"Mira će biti, jer mir čuvamo i borimo se za mir, sve dok neko fizički ne napadne i ne počne da ubija Srbe. Nikad to ne bih isklјučio posebno imajući u vidu neodgovornost i ludilo među lјudima koji vode politiku u Prištini. A i zbog velikog licemerja nekih zemalјa koje pružaju prvo tihu, pa snažnu podršku ispod žita Haradinaju za ovo što radi", rekao je Vučić za TV Prva, navodeći da među tim zemlјama ima i nekih iz Evrope.

Na pitanje šta je u vreme kada je bio u opoziciji uradio nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost , kaže da je podržavao sve koji su hteli da sačuvaju ustavni poredak.

"Ali sam znao da smo već radili na očuvanju ranijeg Ustava, i to ratom. Izgubili smo to zahvalјujući politici - pogrešnoj - jer svaka je pogrešna, ako je rezultat pogrešan. Onda je došla druga politika koja nije radila ništa. Trebalo je biti na sredini, izmeriti snagu Srbije, ne uvoditi zemlјu u rat ako ćete mnogo toga da izgubite", rekao je on.

On dodaje da oni koji tada nisu uradili ništa, onda počeli da rade nešto - da pomažu kosovskim Albancima, izmestivši pitanje Kosova iz UN u EU, a onda je tu i najsramotnija odluka - pitanje pred MSP.

"To Albanci sada stalno ponavlјaju, a sad to rade i Amerikanci. S kim god da se sastanem, kažu - dobili ste odgovor u MSP, a sad su počeli i neki Evroplјani", kaže Vučić.

Na pitanje koliki je njegov manevarski prostor, Vučić odgovara - gotovo nikakav.

"Borimo se za zemlјu, gledamo da sačuvamo sve što možemo", zaklјučio je Vučić.

Vučić: Nema podrške za rešavanje kosovskog problema

Nema podrške za rešavanje kosovskog problema i nikad je dovolјno neće ni biti i bilo koje rešenje da se ponudi u Srbiji se za to neće dobiti većinska podrška, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da nije optimista da će se do nekog rešenja i doći, ali da ima političku hrabrost da se bori za rešavanje pitanja KiM i da ne mora da se skriva iza nekog.

"Ja se time bavim i ne skrivam se, meni nije potrebno da kažem da imam 1.000 ili 2.000 lјudi koji će da kažu da su oni tu, preuzeo sam odgovornost", kazao je Vučić.

Vučić ističe da ne postoji idealno rešenje, ali i da bilo šta da se izgovori da bi to domah svi napali:

"Ja preuzimam na sebe odgovornosot, najlakše je kritikovati onog koji gura uzbrdo kamen i sa strane stajati i bacati kamenčiće i plјunuti na to".

Vučić dodaje da danas lјudi u Srbiji pogrešno veruju da postoji zamrznuti konflikt, pošto je taj konflikt odmrznut, jer Albanci hoće punu konsolidaciju svoje države.

Naveo je da je klјučan faktor odnos Srba i Albanaca, ali da Albanci hoće za zaokruže državnost i da su zbog svega što se dešava nervozni i donose ishitrene i pogrešne odluke, koje donose štetu Srbima.

Zbog toga, kako kaže, SAD i EU žure ka rešenju, jer vide nervozu Albanaca i da može lako da dođe do sukoba, pošto je Srbija nedvosmisleno rekla da neće dozvoliti napad na naš narod na KiM i progon našeg naroda.

"Jasno je da samo jedan incident može da dovede do sukoba", rekao je Vučić i izrazio nadu da će biti dovolјno pametnih lјudi da ne dođe do sukoba, jer je bilo dosta ratovanja.

Ukazao je i da ga je i vlada, pred njegovih ingerencija kao predsednika, ovlastila da se bavi rešenjem pitanja KiM i da ne želi da ostavlјa to našoj deci i budućim generacijama.

Kaže da to nije pitanje političkog tereta, već da li će uopšte biti onog ko se usudi nešto da uradi kad je reč o KiM.

"Druga je stvar što znam da bilo koje rešenje da ponudite većinu da dobijete nećete", istakao je Vučić.

Predsednik ističe da politički protivnici, ali i svi drugi, misle da bi bolјe radili od njega taj posao borbe za KiM.

Kaže da je u Minhenu gde je imao debatu sa Hašimom Tačijem o KiM bio bolјe pripremlјen od Tačija, ali da je po komentarima video da politički protivnici u Srbiji nisu navijali za Srbiju i to da objasnimo neke stvari u svetu, već samo kako da sebi obezbede beneficije.

Ističe da je svakom najlakše da govori šta hoće i zapitao Jovanu Joksimović kako bi ona kao građanin ove zemlјe želela da bude rešeno pitanje KiM, na šta mu je ona odgovorila - da se ne ostavi to pitanje mojoj deci.

Na pitanje da li razgraničenje ili podela ili nekog drugo rešenje, Vučić je rekao da još ništa nemamo i da tek kada nešto bude postojalo možemo nešto više znati.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike