МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић:Приштина наставља са опасним провокацијама
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3699
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић:Приштина наставља са опасним провокацијама

27.фебруар 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић упозорио је данас да Приштина наставља са озбиљним и опасним провокацијама, које драматично угрожавају опстанак српског народа на Косову и Метохији.

Александар Вучић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ситуација у којој се данас налази Србија и српски народ на Косову и Метохији изузетно је тешка, истакао је, због ствари које су се догодиле у последњих 24 сата.

Он је рекао да смо у оваквој ситуацији били 2004, 2008, као и годинама пре тога, те да у тим тренуцима наша држава није уопште реаговала или је "очајно реаговала". „Говорим о бројним претњама које стижу припаднцима нашег народа, о опстанку и о останку не само антицивилизацијских, већ бих то назвао и много тежим именом, такси које су уведене, јер спречавају снабдевање становништва", казао је он.

Вучић је на прес конференцији после састанка са 139 политичких представника Срба са КиМ навео неколико најновијих инцидената Приштине, почев од најновијег - упада полиције, односно Албанаца, на територију Зубиног потока.

Како је рекао, синоћ је косовска полиција ушла на територију Зубиног Потока и отела један камион српском аутопревознику зато што је, тобож, преко "зелене линије" увозио робу из централне Србије на КиМ, што је, истиче, изазвало велики гнев српског становништва.

Према његовим речима по први пут је то изазвало велики гнев код нашег становништва у Зубином Потоку, које је изашло на улице, а тек после наших молби вратили се кућама, послушавши нас да избегнемо теже инциденте.

Вучић је рекао да су тим поводом "десет пута изрекли молбу Србима да се врате кућама, како бисмо избегли даље инциденте".

У наредна два дана следи прихватање новог статута Трепче, што води ка блокади њеног рачуна, јер Трепча није регистрована по српским законима, већ као УНМИК Трепча, под окриљем УН, како прописује резолуција УН 1244.

„Они желе блокаду рачуна, уништење Трепче и северне Митровице све до Лепосавића. То би значило да 2.400 људи остане без посла, да север КиМ остаје без ваздуха за дисање у економском смислу те речи", објаснио је Вучић.

Додао је да приче о уједињавању северне и јужне Митровице представљају диркетну претњу северу Косова, јер сви Срби кажу да би дошло, због тога, до насиља и на крају опстанка нашег народа.

Вучић је пренео да су представници из Штрпца говорили о све тежој ситуацији у малопродајним објектима, као и представници из Грачанице.

Вучић:Остављени смо на цедилу,размотрићемо шта да чинимо

Председник Александар Вучић оценио је данас да ћемо бити у безизлазној ситуацији, ако се настави офанзивно понашање Приштине, уз низ опасних провокација.

Вучић је, после разговора са политичким представницима Срба са КиМ, рекао да ће обавити консултације са свим значајнијим европским и светским партнерима, укључујући Кину, по питању оваквог развоја ситуације.

Он је пренео да су политички представници Срба са Косова и Метохије затражили сагласност да се повуку из свих косовских институција, а да је он затражио да сачекају на став државе, који ће бити заузет после консултација са страним партнерима, укључујући Кину.

"Захтевали су од државе Србије и од мене као председнка да разговарам са владом и траже повлачење из свих косовских инсититуција, а то значи напуштање парламента и из свих локалних самоуправа и напуштање регионалне полиције север и напуштање тужилаштава и комплетног правосудног косовског система", рекао је Вучић на прес конференцији на којој се обратио новинарима, иако се састанак са 139 Срба са КиМ наставља, јер он, како је рекао, мора на састанак са Дејвидом Мекалистером.

Вучић је рекао да су приштинске власти покушавале да свађају Србе са севера и југа на раличите начине.

"Да једнима буде једно, а другима друго, да покусавау да поделе Српску листу. А онда су измисли свог министра за странку где је њен муж није гласало ни пет одсто Срба, не би ли избацили оне за које је гласало 90 одсто Срба на КиМ", навео је Вучић.

Он је истакао да ће Србија наставити да се залаже за политику мира и стабилности, а њему, истиче, остаје да са владом размотри шта и како да чинимо у будућност, јер смо остављени потпуно сами.

"Остављени смо на цедилу", констатовао је српски председник.

"Замолио сам представнике Срба да им данас не одговорим и да сачекају на одговор државе Србије још 45 дана највише, јер желим да до сусрета са председником Кине, разговарам, телефоном или уживо, са свим најважнијим европским и светским лидерима", рекао је Вучић.

"Ако се настави овако офанзивно понашање Приштине, ми ћемо бити у безизлазној ситуацији. Најкасније у наредних 45 дана, држава ће одговорити на захтев представника Срба са КиМ који траже повалчење из косовских институција", подвукао је Вучић.

Додао је да је за њега била изненађење решеност Срба да напусте косовске институције, јер многи од њих живе од плата које тамо примају.

Људи су огорчени и због начина на који се траже подобни Срби да пуцају на Србе:

"Лаже Хардинај да их је 40 у косовској војсци и питам га да ми покаже тих 40 Срба. Не да нема 40, нема ни дупло мање да покаже", рекао је Вучић.

Да вам не кажем шта су све радили, уцењујући људе да их убеде да уђу у војску Косова и да пуцају на Србе, додао је.

"Још једном позивам све Србе да не иду у војску Косова, једино чему она служи је да се искористи за напад на Србе", рекао је Вучић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3699
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике