MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić:Priština nastavlјa sa opasnim provokacijama
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić:Priština nastavlјa sa opasnim provokacijama

27.februar 2019. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je danas da Priština nastavlјa sa ozbilјnim i opasnim provokacijama, koje dramatično ugrožavaju opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Aleksandar Vučić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Situacija u kojoj se danas nalazi Srbija i srpski narod na Kosovu i Metohiji izuzetno je teška, istakao je, zbog stvari koje su se dogodile u poslednjih 24 sata.

On je rekao da smo u ovakvoj situaciji bili 2004, 2008, kao i godinama pre toga, te da u tim trenucima naša država nije uopšte reagovala ili je "očajno reagovala". „Govorim o brojnim pretnjama koje stižu pripadncima našeg naroda, o opstanku i o ostanku ne samo anticivilizacijskih, već bih to nazvao i mnogo težim imenom, taksi koje su uvedene, jer sprečavaju snabdevanje stanovništva", kazao je on.

Vučić je na pres konferenciji posle sastanka sa 139 političkih predstavnika Srba sa KiM naveo nekoliko najnovijih incidenata Prištine, počev od najnovijeg - upada policije, odnosno Albanaca, na teritoriju Zubinog potoka.

Kako je rekao, sinoć je kosovska policija ušla na teritoriju Zubinog Potoka i otela jedan kamion srpskom autoprevozniku zato što je, tobož, preko "zelene linije" uvozio robu iz centralne Srbije na KiM, što je, ističe, izazvalo veliki gnev srpskog stanovništva.

Prema njegovim rečima po prvi put je to izazvalo veliki gnev kod našeg stanovništva u Zubinom Potoku, koje je izašlo na ulice, a tek posle naših molbi vratili se kućama, poslušavši nas da izbegnemo teže incidente.

Vučić je rekao da su tim povodom "deset puta izrekli molbu Srbima da se vrate kućama, kako bismo izbegli dalјe incidente".

U naredna dva dana sledi prihvatanje novog statuta Trepče, što vodi ka blokadi njenog računa, jer Trepča nije registrovana po srpskim zakonima, već kao UNMIK Trepča, pod okrilјem UN, kako propisuje rezolucija UN 1244.

„Oni žele blokadu računa, uništenje Trepče i severne Mitrovice sve do Leposavića. To bi značilo da 2.400 lјudi ostane bez posla, da sever KiM ostaje bez vazduha za disanje u ekonomskom smislu te reči", objasnio je Vučić.

Dodao je da priče o ujedinjavanju severne i južne Mitrovice predstavlјaju dirketnu pretnju severu Kosova, jer svi Srbi kažu da bi došlo, zbog toga, do nasilјa i na kraju opstanka našeg naroda.

Vučić je preneo da su predstavnici iz Štrpca govorili o sve težoj situaciji u maloprodajnim objektima, kao i predstavnici iz Gračanice.

Vučić:Ostavlјeni smo na cedilu,razmotrićemo šta da činimo

Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je danas da ćemo biti u bezizlaznoj situaciji, ako se nastavi ofanzivno ponašanje Prištine, uz niz opasnih provokacija.

Vučić je, posle razgovora sa političkim predstavnicima Srba sa KiM, rekao da će obaviti konsultacije sa svim značajnijim evropskim i svetskim partnerima, uklјučujući Kinu, po pitanju ovakvog razvoja situacije.

On je preneo da su politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije zatražili saglasnost da se povuku iz svih kosovskih institucija, a da je on zatražio da sačekaju na stav države, koji će biti zauzet posle konsultacija sa stranim partnerima, uklјučujući Kinu.

"Zahtevali su od države Srbije i od mene kao predsednka da razgovaram sa vladom i traže povlačenje iz svih kosovskih insititucija, a to znači napuštanje parlamenta i iz svih lokalnih samouprava i napuštanje regionalne policije sever i napuštanje tužilaštava i kompletnog pravosudnog kosovskog sistema", rekao je Vučić na pres konferenciji na kojoj se obratio novinarima, iako se sastanak sa 139 Srba sa KiM nastavlјa, jer on, kako je rekao, mora na sastanak sa Dejvidom Mekalisterom.

Vučić je rekao da su prištinske vlasti pokušavale da svađaju Srbe sa severa i juga na raličite načine.

"Da jednima bude jedno, a drugima drugo, da pokusavau da podele Srpsku listu. A onda su izmisli svog ministra za stranku gde je njen muž nije glasalo ni pet odsto Srba, ne bi li izbacili one za koje je glasalo 90 odsto Srba na KiM", naveo je Vučić.

On je istakao da će Srbija nastaviti da se zalaže za politiku mira i stabilnosti, a njemu, ističe, ostaje da sa vladom razmotri šta i kako da činimo u budućnost, jer smo ostavlјeni potpuno sami.

"Ostavlјeni smo na cedilu", konstatovao je srpski predsednik.

"Zamolio sam predstavnike Srba da im danas ne odgovorim i da sačekaju na odgovor države Srbije još 45 dana najviše, jer želim da do susreta sa predsednikom Kine, razgovaram, telefonom ili uživo, sa svim najvažnijim evropskim i svetskim liderima", rekao je Vučić.

"Ako se nastavi ovako ofanzivno ponašanje Prištine, mi ćemo biti u bezizlaznoj situaciji. Najkasnije u narednih 45 dana, država će odgovoriti na zahtev predstavnika Srba sa KiM koji traže povalčenje iz kosovskih institucija", podvukao je Vučić.

Dodao je da je za njega bila iznenađenje rešenost Srba da napuste kosovske institucije, jer mnogi od njih žive od plata koje tamo primaju.

Ljudi su ogorčeni i zbog načina na koji se traže podobni Srbi da pucaju na Srbe:

"Laže Hardinaj da ih je 40 u kosovskoj vojsci i pitam ga da mi pokaže tih 40 Srba. Ne da nema 40, nema ni duplo manje da pokaže", rekao je Vučić.

Da vam ne kažem šta su sve radili, ucenjujući lјude da ih ubede da uđu u vojsku Kosova i da pucaju na Srbe, dodao je.

"Još jednom pozivam sve Srbe da ne idu u vojsku Kosova, jedino čemu ona služi je da se iskoristi za napad na Srbe", rekao je Vučić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike