МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић одговорио Пацолију:Коначно сте на правој адреси
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић одговорио Пацолију:Коначно сте на правој адреси

28.фебруар 2019. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију, Марко Ђурић одговорио је представнику привремених приштинских институција Беџету Пацолију на отворено писмо упућено председнику Србије Александру Вучићу, поручивши да је Србија и држава Албанаца са Косова и Метохије, те да поздравља то што се лидер Алијансе за боље Косово коначно обраћа на праву адресу.

Марко Ђурић

Фото: Танјуг

У одговору објављеном на свом фејсбук профилу, Ђурић у 15 тачака упозорава на озбиљност тренутка и последице које, како каже, може имати Пацолијево малициозно поигравање животима и судбинама стотина хиљада људи.

"Уместо што пишете саставе за зидне новине, покушајте да барем на тренутак будете на висини историјске улоге која вам је очигледно сасвим неоправдано припала. Од вашег бесмисленог завитлавања и отворених писама неће бити боље ни Албанцима ни Србима на Косову и Метохији", упозорио је Ђурић Пацолија за случај да размишља о томе да упути још неко бизарно отворено писмо званичницима Србије која је и држава Албанаца на Косову и Метохији.

Позвао је Пацолија да се сети Ђурађа Кастриотија Скендербега, Есада Паше Топтанија и других који су, како је навео, са Србима и Србијом гајили односе поштовања и разумевања.

Ђурић са жаљем констатује да је Пацоли већ у наслову писма открива своју неискреност, називајући то писање писмом добре воље.

"Ни у вашем писму, ни у вашим делима никакве добре воље нема. Због ваших притисака, претњи и свакодневних лажи ваших колега сам, као и велики део мојих сународника, посебно Срба на Косову и Метохији, веома лоше воље. Тако вам и одговарам, искрено, али како заслужујете", навео је Ђурић.

Његово писмо Пацолију је, каже Ђурћ, писмо лош воље, јер нико озбиљан не може бити одобровољен начином на који се приштинска привремена администрација поиграва са судбином и албанског и српског народа на Косову и Метохији.

"Ја ћу вас, управо због тога што више и искреније марим за добробит становника Косова и Метохије, подсетити зашто сте ви и ваши саборци из шуме некредибилни саговорници и највећа претња стабилности региона", навео је Ђурић и додао да приштинска администрација систематски чини све да уништите дијалог са Београдом и сваку шансу да се до помириња два народа дође на миран и цивилизован начин.

Ђурић даље наводи, како истиче, само неке од доказа неодговорности и превртљивости привремених приштинских институција.

- Као прво, Ђурић подсећа да је премијер привремених институција у Приштини почетком друге половине 2018. године упутио отворене претње ратом ако се у преговорима у утврђивању статуса Косова и Метохије дође до решења која нису по вољи албанској страни.

Он је, наводи Ђурић, ову претњу упутио у контексту иницијативе за разматрање могућности за постизање свеобухватног споразума Београда и Приштине, која је покренута на округлом столу под називом „Нове перспективе проширења ЕУ", организованог у оквиру „Политичких разговора" на „Европском форуму Алпбах".

- Указује затим да је на место шефа преговарачког тима ПИС у Приштини именован је Фатмир Љимај, који је током ратних сукоба на простору Косова и Метохије починио бројне тешке ратне злочине над Србима и другим честитим грађанима Покрајине који су били лојални својој држави Републици Србији.

- Истиче да је Приштина током овог периода у три наврата озбиљно прекршила Споразум о полицији и нарушила безбедност Срба нелегалним упадима својих парамилитарних и параполицијских јединица на север Покрајине.

Том приликом коришћена је брутална прекомерна сила против мирних грађана само због њихове српске националности, а о присуству наоружаних формација Приштине није био обавештен ни в.д. команданта Регионалног директората Косовске полиције - Север, који је по Првом споразуму једини надлежан да евентуално на северу Косова и Метохије одобри ангажовање полицијских јединица које не припадају његовом директорату.

- Подсећа и да је Приштина 21. новембра 2018. године кроз увођење таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ завела дискриминаторну економску блокаду према Србији и српском народу, која представља директно кршење Споразума о царини из Дијалога, ЦЕФТА споразума и Споразума о стабилизацији и придруживању које Покрајина има са ЕУ.

То је у огромној мери појачало осећај страха и неизвесности међу Србима на Косову и Метохији, чија је елементарна егзистенција угрожена пошто су након почетка примене њене примене ускраћени за храну, одећу, обућу и елементарне медицинске потребе.

- Истиче да је Приштина одредила да се за сву робу која долази са простора централне Србије на фактурама наводи да је дестинација „Република Косово", а означавањем робе која се налази у продаји на простору Косова и Метохије и потпуно увела дискриминацију српских производа.

- Приштина је заједно са Тираном нелегално укинула контролу границе и омогућила слободно кретање између Републике Србије и Републике Албаније, чиме је најдиректније прекршила Резолуцију 1244 и суверенитет Републике Србије на простору Косова и Метохије и направила додатни корак у правцу стварања велике Албаније.

- Привремене институције самоуправе у Приштини су формално у сарадњи са Републиком Албанијом прокламовале да теже стварању тзв. велике Албаније на Балкану. Ова намера је јасно предочена током заједничке седнице приштинске и Владе Републике Албаније, која је без знања и одобрења Републике Србије одржана на територији Косова и Метохије.

- Приштина је донела нелегалну одлуку о стварању тзв. војске Косова, којом је прекршила Резолуцију 1244 и Војнотехнички споразум из Куманова и најдрастичније угрозила мир и безбедност у региону.

- Приштина је недвосмислено одбила имплементацију постигнутих споразума, посебно по питању Заједнице српских општина, постављајући нове услове о којима се никада није разговарало.

- Уместо да испуни свој део обавеза из Споразума о мосту, који се односи на обавезу административног разграничења Северне и Јужне Митровице у области Сувог Дола, као предуслову за отварање главног моста на Ибру, приштински званичници су у више наврата упућивали отворене претње насиљем Србима у Северној Митровици и након тога покренули процедуру за тзв. уједињење Митровице, а заправо за укидање општине Северна Митровица, у којој већински живе Срби.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике