MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić odgovorio Pacoliju:Konačno ste na pravoj adresi
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić odgovorio Pacoliju:Konačno ste na pravoj adresi

28.februar 2019. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić odgovorio je predstavniku privremenih prištinskih institucija Bedžetu Pacoliju na otvoreno pismo upućeno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, poručivši da je Srbija i država Albanaca sa Kosova i Metohije, te da pozdravlјa to što se lider Alijanse za bolјe Kosovo konačno obraća na pravu adresu.

Marko Đurić

Foto: Tanjug

U odgovoru objavlјenom na svom fejsbuk profilu, Đurić u 15 tačaka upozorava na ozbilјnost trenutka i posledice koje, kako kaže, može imati Pacolijevo maliciozno poigravanje životima i sudbinama stotina hilјada lјudi.

"Umesto što pišete sastave za zidne novine, pokušajte da barem na trenutak budete na visini istorijske uloge koja vam je očigledno sasvim neopravdano pripala. Od vašeg besmislenog zavitlavanja i otvorenih pisama neće biti bolјe ni Albancima ni Srbima na Kosovu i Metohiji", upozorio je Đurić Pacolija za slučaj da razmišlјa o tome da uputi još neko bizarno otvoreno pismo zvaničnicima Srbije koja je i država Albanaca na Kosovu i Metohiji.

Pozvao je Pacolija da se seti Đurađa Kastriotija Skenderbega, Esada Paše Toptanija i drugih koji su, kako je naveo, sa Srbima i Srbijom gajili odnose poštovanja i razumevanja.

Đurić sa žalјem konstatuje da je Pacoli već u naslovu pisma otkriva svoju neiskrenost, nazivajući to pisanje pismom dobre volјe.

"Ni u vašem pismu, ni u vašim delima nikakve dobre volјe nema. Zbog vaših pritisaka, pretnji i svakodnevnih laži vaših kolega sam, kao i veliki deo mojih sunarodnika, posebno Srba na Kosovu i Metohiji, veoma loše volјe. Tako vam i odgovaram, iskreno, ali kako zaslužujete", naveo je Đurić.

Nјegovo pismo Pacoliju je, kaže Đurć, pismo loš volјe, jer niko ozbilјan ne može biti odobrovolјen načinom na koji se prištinska privremena administracija poigrava sa sudbinom i albanskog i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

"Ja ću vas, upravo zbog toga što više i iskrenije marim za dobrobit stanovnika Kosova i Metohije, podsetiti zašto ste vi i vaši saborci iz šume nekredibilni sagovornici i najveća pretnja stabilnosti regiona", naveo je Đurić i dodao da prištinska administracija sistematski čini sve da uništite dijalog sa Beogradom i svaku šansu da se do pomirinja dva naroda dođe na miran i civilizovan način.

Đurić dalјe navodi, kako ističe, samo neke od dokaza neodgovornosti i prevrtlјivosti privremenih prištinskih institucija.

- Kao prvo, Đurić podseća da je premijer privremenih institucija u Prištini početkom druge polovine 2018. godine uputio otvorene pretnje ratom ako se u pregovorima u utvrđivanju statusa Kosova i Metohije dođe do rešenja koja nisu po volјi albanskoj strani.

On je, navodi Đurić, ovu pretnju uputio u kontekstu inicijative za razmatranje mogućnosti za postizanje sveobuhvatnog sporazuma Beograda i Prištine, koja je pokrenuta na okruglom stolu pod nazivom „Nove perspektive proširenja EU", organizovanog u okviru „Političkih razgovora" na „Evropskom forumu Alpbah".

- Ukazuje zatim da je na mesto šefa pregovaračkog tima PIS u Prištini imenovan je Fatmir Ljimaj, koji je tokom ratnih sukoba na prostoru Kosova i Metohije počinio brojne teške ratne zločine nad Srbima i drugim čestitim građanima Pokrajine koji su bili lojalni svojoj državi Republici Srbiji.

- Ističe da je Priština tokom ovog perioda u tri navrata ozbilјno prekršila Sporazum o policiji i narušila bezbednost Srba nelegalnim upadima svojih paramilitarnih i parapolicijskih jedinica na sever Pokrajine.

Tom prilikom korišćena je brutalna prekomerna sila protiv mirnih građana samo zbog njihove srpske nacionalnosti, a o prisustvu naoružanih formacija Prištine nije bio obavešten ni v.d. komandanta Regionalnog direktorata Kosovske policije - Sever, koji je po Prvom sporazumu jedini nadležan da eventualno na severu Kosova i Metohije odobri angažovanje policijskih jedinica koje ne pripadaju njegovom direktoratu.

- Podseća i da je Priština 21. novembra 2018. godine kroz uvođenje takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH zavela diskriminatornu ekonomsku blokadu prema Srbiji i srpskom narodu, koja predstavlјa direktno kršenje Sporazuma o carini iz Dijaloga, CEFTA sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje Pokrajina ima sa EU.

To je u ogromnoj meri pojačalo osećaj straha i neizvesnosti među Srbima na Kosovu i Metohiji, čija je elementarna egzistencija ugrožena pošto su nakon početka primene njene primene uskraćeni za hranu, odeću, obuću i elementarne medicinske potrebe.

- Ističe da je Priština odredila da se za svu robu koja dolazi sa prostora centralne Srbije na fakturama navodi da je destinacija „Republika Kosovo", a označavanjem robe koja se nalazi u prodaji na prostoru Kosova i Metohije i potpuno uvela diskriminaciju srpskih proizvoda.

- Priština je zajedno sa Tiranom nelegalno ukinula kontrolu granice i omogućila slobodno kretanje između Republike Srbije i Republike Albanije, čime je najdirektnije prekršila Rezoluciju 1244 i suverenitet Republike Srbije na prostoru Kosova i Metohije i napravila dodatni korak u pravcu stvaranja velike Albanije.

- Privremene institucije samouprave u Prištini su formalno u saradnji sa Republikom Albanijom proklamovale da teže stvaranju tzv. velike Albanije na Balkanu. Ova namera je jasno predočena tokom zajedničke sednice prištinske i Vlade Republike Albanije, koja je bez znanja i odobrenja Republike Srbije održana na teritoriji Kosova i Metohije.

- Priština je donela nelegalnu odluku o stvaranju tzv. vojske Kosova, kojom je prekršila Rezoluciju 1244 i Vojnotehnički sporazum iz Kumanova i najdrastičnije ugrozila mir i bezbednost u regionu.

- Priština je nedvosmisleno odbila implementaciju postignutih sporazuma, posebno po pitanju Zajednice srpskih opština, postavlјajući nove uslove o kojima se nikada nije razgovaralo.

- Umesto da ispuni svoj deo obaveza iz Sporazuma o mostu, koji se odnosi na obavezu administrativnog razgraničenja Severne i Južne Mitrovice u oblasti Suvog Dola, kao preduslovu za otvaranje glavnog mosta na Ibru, prištinski zvaničnici su u više navrata upućivali otvorene pretnje nasilјem Srbima u Severnoj Mitrovici i nakon toga pokrenuli proceduru za tzv. ujedinjenje Mitrovice, a zapravo za ukidanje opštine Severna Mitrovica, u kojoj većinski žive Srbi.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike