МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Приштина чека повољан тренутак за напад на север
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Приштина чека повољан тренутак за напад на север

02.март 2019. Извор: РТС

Председник Србије Александар Вучић рекao je за РТС да су приштинске власти оптужбама на рачун потпредседника Српске листе Милана Радоичића желеле да ослабе српску одбрану севера Косова. Излазак Срба из косовских институција био би крајња мера, јер у том случају Приштина не би била једина одговорна страна за цео свет, истакао је Вучић.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Гостујући у Дневнику РТС-а, председник Србије Александар Вучић рекао је да што време више одмиче, односи са Приштином су све лошији.

Толико је тешка ситуација, када је реч о Косову и Метохији, да ту више нема тешких питања, рекао је председник.

"Последњих неколико дана и све оно што се дешавало у Приштини, Тирани али и свуда у свету па чак и овде у Београду јасно говори колико сам био у праву када сам говорио да је светлосним годинама далеко договор између Београда и Приштине", каже Вучић.

Вучић наводи да то није наша кривица и истиче да није формирана Заједница српских општина, да је Приштина је увела антицивилизацијске таксе, што им је национално питање – само како би оштетили Србе.

"Јуче смо могли да чујемо су сви албански лидери против идеје разграничења", навео је Вучић.

Хашим Тачи је рекао да је подела Косова могућа само "преко њега мртвог".

"Они тиме хоће да кажу оно што смо ми знали, да је политика западних сила, њихова политика – да само целовито Косово може да буде независно Косово. Јуче смо добили потврду и од Тачија за то – невероватно је било само поређати те изјаве. Исте изјаве Харадинаја, Тачија и многих из Београда који су чак глумили патриоте, те против поделе – а уствари све време су подржавали целовитост независног Косова", истакао је Вучић.

Са друге стране, Вучић указује на још један детаљ који указује на ширу акцију против Србије, и подсећа да је Тачи јуче рекао да је протерао Милана Радоичића, функционера Српске листе, са Косова. Каже да је задовољан што Србија није насела на провокације.

Приштина жели да ослаби српску одбрану севера Косова

Председник Вучић истиче да нема црвене Интерполове потернице за Миланом Радоичићем. "Они трагају за њим и даље нисмо добили ништа од њих што би указало на који начин је то учествовао, јер је немогуће да је он убио. Човек је био 500 километара далеко од лица места", рекао је Вучић.

"Један од челних људи једне западне обавештајне службе ми је пре три дана саопштио у разговору – они су паметни, покушали су да креирају случај, искористили су ваше политичке противнике у Србији, искористили су комплетну агентурну мрежу, зато сте имали све оне од Раде Трајковић па надаље и са пуном сигурношћу говорили како је Радоичић убица – отворено су лагали", истакао је председник Србије.

Вучић каже да је Тачи у свом обраћању са Харадинајем из Тиране желео да каже – ми смо га протерали иако неки други нису хтели да га протерају, алудирајући на то да је Харадинај имао разговоре са Радоичићем.

"Они су желели да га протерају, да би ослабили српску одбрану севера Косова и знали су да је Радоичић један од кључних лица. Желели су да га протерају са севера КиМ и да чекају тренутак, повољан за напад на Србе на север Косова", истакао је Вучић.

"То је начин деловања против Срба од Косовске битке па и пре сви који су желели да владају Србима знали су како их треба поделити, узети их под своје скуте, под скуте одређених власти, и окренути их једне против других", каже председник.

"Поносам сам на Србе на КиМ"

Како истиче, суштина је у томе – "нађите Србе да се туку против Срба". Вучић истиче да је поносан на Србе на КиМ.

Поновио је да је замолио Србе да не иду у косовску војску, јер је то албанска војска, чији је циљ протеривање Срба са њихових огњишта.

"Харадинај је рекао да их је 40 на списку. Рекао сам да то није истина. Покажи нам тих 40 Срба, знамо где су притискали, знамо где су поткупљивали", рекао је Вучић.

За министра не могу да поставе никога сем мужа или жену, њих петоро, од оног "Један од пет милиона", каже Вучић.

"На тим протестима у Митровици је учествовало више од 30, девет у Грачаници и узели су једног од тих девет из Грачанице", каже председник.

"Имаћемо довољно снаге да своју земљу сачувамо"

Вучић сматра да би излазак Срба из косовских институција био крајња мера, јер у том случају Приштина не би била једини кривац за цео свет.

"Ми своју позицију у свету држимо добро, ако изађемо из свих институција они ће рећи да ни Београд не поштује Бриселски споразум", рекао је Вучић.

Како каже, у том случају било би јасно да све што се радило деценијама на успостављању мира не постоји и да је отворено "бојно поље".

Вучић сматра да би требало сачекати 45 дана за ту одлуку, да би се видело шта ће Албанци да ураде са таксама и да се тек онда хладне главе доносе некакве мере.

Понавља да је циљ да се сачува мир и стабилност и додаје да има много великих јунака и у Србији, "попут Ђиласа и Јеремића" и додаје да он нема право да се "прави луд" јер ће њега да окривљују за сукобе.

"Замислите Јеремић је пренео да су му у САД рекли да је за њих Косово независна држава. Добро јутро, Колумбо. Косово је постало независно у време када је он био министар, када је поставио питање Међународном суду правде. Све време им је одговарало да се праве луди на то, а сада мене хоће да окривљују за сукобе", рекао је Вучић.

"Немамо довољно деце за сукобе. Ако можемо да чувамо мир, то треба да урадимо, али ако будемо натерани, имаћемо довољно снаге да своју земљу сачувамо", истиче Вучић.

Вучић је рекао да је био изненађен иницијативом и апсолутним јединством Срба са југа и севера КиМ, али је онима који сматрају да је требало да Срби још одавно изађу из институција поручио да се "нагледао јунака и патриота који кукају када стигне око 300 коверата са позивом за војне обвезнике који нису одслужили војни рок".

Према његовим речима, плава коверта значи да ћеш ићи десет дана да склопиш и расклопиш пушку. "Е, када на 300 адреса, уствари стигне на 600, али 300 одбије и од 300 дође 220, онда кукају 15 дана, а не дај боже да избије некакав рат или било шта друго, онда би плакали даноноћно", рекао је Вучић.

Говорећи о штетама због уведених такси, Вучић каже да тaксе које је увела Приштина наносе штету економији, јер су губици 40 до 45 милиона евра, и то ће се одразити на раст за 0,3 до 0,4 одсто. Међутим, он истиче да му је важније од тога наш народ на КиМ.

На питање да ли истиче време за договор, Вучић је рекао да он неће потписати независност Косова и поновио да је потребно да се укину таксе да би се наставио дијалог.

"Не знам шта значи да време истиче, слушао сам да имамо рок, нема никаквих рокова, али што време одмиче, наши односи су све лошији и то представља све већи проблем", рекао је председник.

Вучић је рекао да не мисли да Приштина има безрезервну подршку Немачке, али да верује да имају подршку.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике