MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Priština čeka povolјan trenutak za napad na sever
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Priština čeka povolјan trenutak za napad na sever

02.mart 2019. Izvor: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da su prištinske vlasti optužbama na račun potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića želele da oslabe srpsku odbranu severa Kosova. Izlazak Srba iz kosovskih institucija bio bi krajnja mera, jer u tom slučaju Priština ne bi bila jedina odgovorna strana za ceo svet, istakao je Vučić.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Gostujući u Dnevniku RTS-a, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da što vreme više odmiče, odnosi sa Prištinom su sve lošiji.

Toliko je teška situacija, kada je reč o Kosovu i Metohiji, da tu više nema teških pitanja, rekao je predsednik.

"Poslednjih nekoliko dana i sve ono što se dešavalo u Prištini, Tirani ali i svuda u svetu pa čak i ovde u Beogradu jasno govori koliko sam bio u pravu kada sam govorio da je svetlosnim godinama daleko dogovor između Beograda i Prištine", kaže Vučić.

Vučić navodi da to nije naša krivica i ističe da nije formirana Zajednica srpskih opština, da je Priština je uvela anticivilizacijske takse, što im je nacionalno pitanje – samo kako bi oštetili Srbe.

"Juče smo mogli da čujemo su svi albanski lideri protiv ideje razgraničenja", naveo je Vučić.

Hašim Tači je rekao da je podela Kosova moguća samo "preko njega mrtvog".

"Oni time hoće da kažu ono što smo mi znali, da je politika zapadnih sila, njihova politika – da samo celovito Kosovo može da bude nezavisno Kosovo. Juče smo dobili potvrdu i od Tačija za to – neverovatno je bilo samo poređati te izjave. Iste izjave Haradinaja, Tačija i mnogih iz Beograda koji su čak glumili patriote, te protiv podele – a ustvari sve vreme su podržavali celovitost nezavisnog Kosova", istakao je Vučić.

Sa druge strane, Vučić ukazuje na još jedan detalј koji ukazuje na širu akciju protiv Srbije, i podseća da je Tači juče rekao da je proterao Milana Radoičića, funkcionera Srpske liste, sa Kosova. Kaže da je zadovolјan što Srbija nije nasela na provokacije.

Priština želi da oslabi srpsku odbranu severa Kosova

Predsednik Vučić ističe da nema crvene Interpolove poternice za Milanom Radoičićem. "Oni tragaju za njim i dalјe nismo dobili ništa od njih što bi ukazalo na koji način je to učestvovao, jer je nemoguće da je on ubio. Čovek je bio 500 kilometara daleko od lica mesta", rekao je Vučić.

"Jedan od čelnih lјudi jedne zapadne obaveštajne službe mi je pre tri dana saopštio u razgovoru – oni su pametni, pokušali su da kreiraju slučaj, iskoristili su vaše političke protivnike u Srbiji, iskoristili su kompletnu agenturnu mrežu, zato ste imali sve one od Rade Trajković pa nadalјe i sa punom sigurnošću govorili kako je Radoičić ubica – otvoreno su lagali", istakao je predsednik Srbije.

Vučić kaže da je Tači u svom obraćanju sa Haradinajem iz Tirane želeo da kaže – mi smo ga proterali iako neki drugi nisu hteli da ga proteraju, aludirajući na to da je Haradinaj imao razgovore sa Radoičićem.

"Oni su želeli da ga proteraju, da bi oslabili srpsku odbranu severa Kosova i znali su da je Radoičić jedan od klјučnih lica. Želeli su da ga proteraju sa severa KiM i da čekaju trenutak, povolјan za napad na Srbe na sever Kosova", istakao je Vučić.

"To je način delovanja protiv Srba od Kosovske bitke pa i pre svi koji su želeli da vladaju Srbima znali su kako ih treba podeliti, uzeti ih pod svoje skute, pod skute određenih vlasti, i okrenuti ih jedne protiv drugih", kaže predsednik.

"Ponosam sam na Srbe na KiM"

Kako ističe, suština je u tome – "nađite Srbe da se tuku protiv Srba". Vučić ističe da je ponosan na Srbe na KiM.

Ponovio je da je zamolio Srbe da ne idu u kosovsku vojsku, jer je to albanska vojska, čiji je cilј proterivanje Srba sa njihovih ognjišta.

"Haradinaj je rekao da ih je 40 na spisku. Rekao sam da to nije istina. Pokaži nam tih 40 Srba, znamo gde su pritiskali, znamo gde su potkuplјivali", rekao je Vučić.

Za ministra ne mogu da postave nikoga sem muža ili ženu, njih petoro, od onog "Jedan od pet miliona", kaže Vučić.

"Na tim protestima u Mitrovici je učestvovalo više od 30, devet u Gračanici i uzeli su jednog od tih devet iz Gračanice", kaže predsednik.

"Imaćemo dovolјno snage da svoju zemlјu sačuvamo"

Vučić smatra da bi izlazak Srba iz kosovskih institucija bio krajnja mera, jer u tom slučaju Priština ne bi bila jedini krivac za ceo svet.

"Mi svoju poziciju u svetu držimo dobro, ako izađemo iz svih institucija oni će reći da ni Beograd ne poštuje Briselski sporazum", rekao je Vučić.

Kako kaže, u tom slučaju bilo bi jasno da sve što se radilo decenijama na uspostavlјanju mira ne postoji i da je otvoreno "bojno polјe".

Vučić smatra da bi trebalo sačekati 45 dana za tu odluku, da bi se videlo šta će Albanci da urade sa taksama i da se tek onda hladne glave donose nekakve mere.

Ponavlјa da je cilј da se sačuva mir i stabilnost i dodaje da ima mnogo velikih junaka i u Srbiji, "poput Đilasa i Jeremića" i dodaje da on nema pravo da se "pravi lud" jer će njega da okrivlјuju za sukobe.

"Zamislite Jeremić je preneo da su mu u SAD rekli da je za njih Kosovo nezavisna država. Dobro jutro, Kolumbo. Kosovo je postalo nezavisno u vreme kada je on bio ministar, kada je postavio pitanje Međunarodnom sudu pravde. Sve vreme im je odgovaralo da se prave ludi na to, a sada mene hoće da okrivlјuju za sukobe", rekao je Vučić.

"Nemamo dovolјno dece za sukobe. Ako možemo da čuvamo mir, to treba da uradimo, ali ako budemo naterani, imaćemo dovolјno snage da svoju zemlјu sačuvamo", ističe Vučić.

Vučić je rekao da je bio iznenađen inicijativom i apsolutnim jedinstvom Srba sa juga i severa KiM, ali je onima koji smatraju da je trebalo da Srbi još odavno izađu iz institucija poručio da se "nagledao junaka i patriota koji kukaju kada stigne oko 300 koverata sa pozivom za vojne obveznike koji nisu odslužili vojni rok".

Prema njegovim rečima, plava koverta znači da ćeš ići deset dana da sklopiš i rasklopiš pušku. "E, kada na 300 adresa, ustvari stigne na 600, ali 300 odbije i od 300 dođe 220, onda kukaju 15 dana, a ne daj bože da izbije nekakav rat ili bilo šta drugo, onda bi plakali danonoćno", rekao je Vučić.

Govoreći o štetama zbog uvedenih taksi, Vučić kaže da takse koje je uvela Priština nanose štetu ekonomiji, jer su gubici 40 do 45 miliona evra, i to će se odraziti na rast za 0,3 do 0,4 odsto. Međutim, on ističe da mu je važnije od toga naš narod na KiM.

Na pitanje da li ističe vreme za dogovor, Vučić je rekao da on neće potpisati nezavisnost Kosova i ponovio da je potrebno da se ukinu takse da bi se nastavio dijalog.

"Ne znam šta znači da vreme ističe, slušao sam da imamo rok, nema nikakvih rokova, ali što vreme odmiče, naši odnosi su sve lošiji i to predstavlјa sve veći problem", rekao je predsednik.

Vučić je rekao da ne misli da Priština ima bezrezervnu podršku Nemačke, ali da veruje da imaju podršku.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike