МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: Србија неће пристати на ултиматуме
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: Србија неће пристати на ултиматуме

10.март 2019. Извор: РТС

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је за РТС да је приштинска платформа од 11 тачака апсолутно неприхватљива, јер дијалог подразумева тражење компромисног решења, а не ултиматум.

Петар Петковић

Фото: РТС

Петар Петковић је рекао, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да Приштина усвајањем платформе пре три дана задала смртоносни ударац дијалогу.

"Када то кажем, апсолутно бих се надовезао на оно што директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже - да смо усвајањем платформе дошли у најтежи тренутак од 2012. године" рекао је Петковић.

Како каже, ова платформа, односно документ, подразумева да је сада Приштина институционално целом свету кроз законску форму рекла да се противи дијалогу.

Реч је о документу од 11 тачака и платформа је апсолутно неприхватљива, каже Петковић и додаје да дијалог подразузмева тражење компромисног решења, а не ултиматум.

У документу се, између осталог, говори о томе да искључива овлашћења за преговоре има преговарачки тим Приштине, на чијем челу је Фатмир Љимај, а реч је, како каже Петковић о ратном злочинцу.

"Ту се говори како одлуке тог преговарачког тима може да доноси само тај тим гласањем а ако имамо у виду да су половина у том тиму представници опозиције, свима је јасно да ту никаквих одлука неће бити јер они неће моћи да се ускладе, ту нема одоговнрности", рекао је Петковић.

Према његовим речима, у платформи Приштина тражи да Београд призна Косово као независну државу, да Косово уђе у УН и остале међународне организације, траже репарацију, учешће у сукцесији за имовину СФРЈ, оснивање суда за злочине почињене над Албанцима.

Платформа се доноси да би се прекинуо дијалог

"Јасно је да се ова платформа доноси да би се прекинуо дијалог. Јасно је свима да је Београд коначно почео да добија у Бриселу, када говоримо о дијалогу, да се тежи компромису, тежи ономе што говори председник Александар Вучић - да морамо да пронађено зајендички језик јер је то основ за опстанак нашег народа", истакао је Петковић.

"Али када ви доносите такав документ после такси од 100 одсто, три и по месеци су на снази таксе, после одлуке о формирању тзв. војске Косова, после изјава о томе да ће да изврше анексију над северним делом Косовске Митровице, после усвајања статута и регистрације "Трепче" која има за циљ да се угаси наша Трепча и да се радници протерају и да се отме имовина Србије - они сада усвајају платформу пред долазак званичника САД Хејла, који је очигледно јасно ставио до знања у Приштини да таксе морају бити укинуте", каже Петковић.

У писму Доналда Трампа је речено да Приштина не сме да предузима једностране потезе, који би нарушили процес нормализације односа Београда и Приштине, подсећа Петковић.

Приштина се не зауставља на свему овоме, планира да иде корак даље, каже Петковић и додаје да нико није успео да вреле, охлади усијане главе у Приштини, а питање је шта ће бити њихов наредни корак.

"Нека ми неко обајасни да ли је међународна заједница учинила све да изврши потребан притисак на Приштину да се укину таксе. Не, они иду корак даље и усвајају платформу", каже Петковић.

Пацоли каже да размишљају да можда следеће недеље укину таксе, и да то буде израз њихове добре воље тако што би првог дана преговора укинули таксе.

"Они сада таксе замењују нечим још горим, а то је платформа која подразумева испуњење циља оног што су хтели да постигну кроз таксе а то је да Србија призна Косово", рекао је Петковић.

Србија неће пристати на ултиматуме

То се каже Петковић неће десити и јасна је политика председника Александра Вучића да Србија неће пристати на ултиматуме.

Јасно је да решење може бити компромисно јер и једна и друга страна морају подједнако да изгубе, а не једна страна све да изгуби а друга све да добије, каже помоћник директора Канцеларије за КиМ.

"Сам Харадинај је рекао за Могеринијеву да је непријатељ Косова, затим изјављује како неће ићи у Брисел да преговара са Београдом, да ће таксе остати вечно на снази. Из ЕУ вербално нон-стоп позивају Приштину на укидање такси, јасно се утврђује да је кривац Приштина", каже Петковић.

Према његовим речима, ЕУ је посредник у дијалогу, она је одговорна за дијалог, 2011. гдоине када је тадашња власт пренела из СБ питање Косова у ЕУ, ЕУ је постала одговорна за дијалог, а видите како се односе према дијалогу - они кажу нас не интересује никаква платформа, па како ће се наставити дијалог", каже он.

Одговарајући на питање има ли има икога ко може да утиче на власт у Приштини, Петковић каже да разуме председника који је рекао Приштени "сиктер са овим документом".

Након усвајања документа, Тачи изјављује да је више него икад спреман на дијалог, каже Петковић.

"То говори о перфидним потезима Приштине и питање је да ли су сами у томе јер они сада желе да заустављање процеса дијалога представе тако да Београд буде одоговоран за то јер они кажу да су за дијалог. Нисмо ни близу решења", каже Петковић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике