MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: Niko nije uspeo da ohladi usijane glave u Prištini
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: Srbija neće pristati na ultimatume

10.mart 2019. Izvor: RTS

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je za RTS da je prištinska platforma od 11 tačaka apsolutno neprihvatlјiva, jer dijalog podrazumeva traženje kompromisnog rešenja, a ne ultimatum.

Petar Petković

Foto: RTS

Petar Petković je rekao, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da Priština usvajanjem platforme pre tri dana zadala smrtonosni udarac dijalogu.

"Kada to kažem, apsolutno bih se nadovezao na ono što direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže - da smo usvajanjem platforme došli u najteži trenutak od 2012. godine" rekao je Petković.

Kako kaže, ova platforma, odnosno dokument, podrazumeva da je sada Priština institucionalno celom svetu kroz zakonsku formu rekla da se protivi dijalogu.

Reč je o dokumentu od 11 tačaka i platforma je apsolutno neprihvatlјiva, kaže Petković i dodaje da dijalog podrazuzmeva traženje kompromisnog rešenja, a ne ultimatum.

U dokumentu se, između ostalog, govori o tome da isklјučiva ovlašćenja za pregovore ima pregovarački tim Prištine, na čijem čelu je Fatmir Ljimaj, a reč je, kako kaže Petković o ratnom zločincu.

"Tu se govori kako odluke tog pregovaračkog tima može da donosi samo taj tim glasanjem a ako imamo u vidu da su polovina u tom timu predstavnici opozicije, svima je jasno da tu nikakvih odluka neće biti jer oni neće moći da se usklade, tu nema odogovnrnosti", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, u platformi Priština traži da Beograd prizna Kosovo kao nezavisnu državu, da Kosovo uđe u UN i ostale međunarodne organizacije, traže reparaciju, učešće u sukcesiji za imovinu SFRJ, osnivanje suda za zločine počinjene nad Albancima.

Platforma se donosi da bi se prekinuo dijalog

"Jasno je da se ova platforma donosi da bi se prekinuo dijalog. Jasno je svima da je Beograd konačno počeo da dobija u Briselu, kada govorimo o dijalogu, da se teži kompromisu, teži onome što govori predsednik Aleksandar Vučić - da moramo da pronađeno zajendički jezik jer je to osnov za opstanak našeg naroda", istakao je Petković.

"Ali kada vi donosite takav dokument posle taksi od 100 odsto, tri i po meseci su na snazi takse, posle odluke o formiranju tzv. vojske Kosova, posle izjava o tome da će da izvrše aneksiju nad severnim delom Kosovske Mitrovice, posle usvajanja statuta i registracije "Trepče" koja ima za cilј da se ugasi naša Trepča i da se radnici proteraju i da se otme imovina Srbije - oni sada usvajaju platformu pred dolazak zvaničnika SAD Hejla, koji je očigledno jasno stavio do znanja u Prištini da takse moraju biti ukinute", kaže Petković.

U pismu Donalda Trampa je rečeno da Priština ne sme da preduzima jednostrane poteze, koji bi narušili proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, podseća Petković.

Priština se ne zaustavlјa na svemu ovome, planira da ide korak dalјe, kaže Petković i dodaje da niko nije uspeo da vrele, ohladi usijane glave u Prištini, a pitanje je šta će biti njihov naredni korak.

"Neka mi neko obajasni da li je međunarodna zajednica učinila sve da izvrši potreban pritisak na Prištinu da se ukinu takse. Ne, oni idu korak dalјe i usvajaju platformu", kaže Petković.

Pacoli kaže da razmišlјaju da možda sledeće nedelјe ukinu takse, i da to bude izraz njihove dobre volјe tako što bi prvog dana pregovora ukinuli takse.

"Oni sada takse zamenjuju nečim još gorim, a to je platforma koja podrazumeva ispunjenje cilјa onog što su hteli da postignu kroz takse a to je da Srbija prizna Kosovo", rekao je Petković.

Srbija neće pristati na ultimatume

To se kaže Petković neće desiti i jasna je politika predsednika Aleksandra Vučića da Srbija neće pristati na ultimatume.

Jasno je da rešenje može biti kompromisno jer i jedna i druga strana moraju podjednako da izgube, a ne jedna strana sve da izgubi a druga sve da dobije, kaže pomoćnik direktora Kancelarije za KiM.

"Sam Haradinaj je rekao za Mogerinijevu da je neprijatelј Kosova, zatim izjavlјuje kako neće ići u Brisel da pregovara sa Beogradom, da će takse ostati večno na snazi. Iz EU verbalno non-stop pozivaju Prištinu na ukidanje taksi, jasno se utvrđuje da je krivac Priština", kaže Petković.

Prema njegovim rečima, EU je posrednik u dijalogu, ona je odgovorna za dijalog, 2011. gdoine kada je tadašnja vlast prenela iz SB pitanje Kosova u EU, EU je postala odgovorna za dijalog, a vidite kako se odnose prema dijalogu - oni kažu nas ne interesuje nikakva platforma, pa kako će se nastaviti dijalog", kaže on.

Odgovarajući na pitanje ima li ima ikoga ko može da utiče na vlast u Prištini, Petković kaže da razume predsednika koji je rekao Prišteni "sikter sa ovim dokumentom".

Nakon usvajanja dokumenta, Tači izjavlјuje da je više nego ikad spreman na dijalog, kaže Petković.

"To govori o perfidnim potezima Prištine i pitanje je da li su sami u tome jer oni sada žele da zaustavlјanje procesa dijaloga predstave tako da Beograd bude odogovoran za to jer oni kažu da su za dijalog. Nismo ni blizu rešenja", kaže Petković.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike