МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Нисмо ближе договору
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Нисмо ближе договору

12.март 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, поводом синоћњег састанка са саветницима немачке канцеларке Ангеле Меркел, да очекује да ће током априла бити нових помака и покушаја из ЕУ да се ствари на терену помере.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Истакао је, међутим, да нисмо ближе договору са Приштином, јер "не преговарају Немци са Приштином, већ ми, а преговора нема".

Истакао је да су га немачки званичници обавестили да су недвосмислено тражили од Приштине да укине таксе, али он, како је истакао, не очекује да ће Приштина то учинити.

Вучић је рекао да је са немачким званичницима разговарао о односима Београда и Приштине, таксама и платформи коју је Приштина усвојила пре неколико дана.

Што се такси тиче не верује да ће се то ускоро догодити.

"Они који су таксе увели сматрају да имају велику интерну политичку подршку. Платформа коју су донели је толико лоша и ја сам саговорнике из Немачке упознао са ставом Србије да је она толико лоша да не видим начин да то буде промењено у будућности", објаснио је он.

Вучић је подсетио да је приштинска платформа праћена законским актима и да има обавезујући снагу.

Указао је да се не ради само о питању територијалног интегритета, јер Приштина сматра да је независна држава од 2008, што је подржано од МСП 2010, већ да има и десетине услова који су језиви за Србију.

"Немогуће је на те теме разговарати", поручио је он.

Додао је да је са Немцима разговарао и како да сачувамо стабилност и мир, како да покушамо да избегнемо даљу ескалацију, а саветници канцеларке су му пренели да су од Приштине тражили укидање таксе.

"Очекујем да ће током априла бити нових помака и покушаја из ЕУ да се ствари на терену помере. Да ли ће то довести до укидања такси, видећемо", указао је он.

Упитан зашто Србија нема платформу Вучић је казао да је одговор логичан и да га види сваки разуман човек. "Ако хоћете да разговарате с неким онда не закуцавате ствари, а ако закуцате тешко је ексер извући. Да правимо платформу слична Приштини, да поставимо трибунал за Албанце који су силовали Српкиње, онда је јасно да то правите да договора не буде. Србија показује да је јасно опредељења за разговоре, показује већу одговорност јер није увела реципрочне мере. Бори за инвестиције различите, за економски напредак. Да се не понашамо овако ни на шта не бисмо могли да рачунамо. Ако кажете нећете договор, онда правите плафторме", подвукао је он.

Вучић је истакао да Србија жели компромис и договор.

Навео је да ако питате неке неодговорне шта је решење косовског проблема, нико од њих не може да каже ишта осим "замрзнути конфликт".

"Не причајте више глупости. Замрзнутог конфликта више нема. Какав је то замрзнути конфликт ако неко сутра заузме Трепчу, Газиводе, постави своју управу", упитао је он.

Поручио је да не будемо лицемери да се не правимо да проблем не видимо, већ да покушамо да га решимо.

Уколико га не решимо, како је подсетио, имали би још једну изгубљену генерацију и изгубљено време.

Што се актуелне ситуације на северу Косоав тиче казао је да Албанци затварају све зелене линије.

Подсетио је на последњи случај када је један Србин, за паре, пријавио српске камионе куда улазе, због чега је изазван огроман гнев.

"Затварају све линије за рполазак робе нашим камионима, подижу потернице за све људе, за шта год им падне на памет против љхуди који су способни да бране и штите север"; рекао је он.

Нагласио је да не кажу ко је убио Оливера ИВановића јер немају појма или се праве луди, али зато гоне оне за нека деа пре 8 или 10 година, као што је бушење гума.

"Дубинска акција је вишеслојна склањају наших људи способне за одбрану ван Косова. Не дозвољавају никакав проток робе на север. На југу већ имамо велике проблеме са снабдевањем. Хоће да нам заусте све и на северу", казао је Вучић.

Рекао је да то раде а да нико у свету не реагује на озбиљан начин.

Србија се бори, како додаје, да своје становништво снабдева, и сваког дана се суочава са чињеницом коликло конфликт није замрзнут.

"То стручњаци који седе овде и праве се генијалцима тако олако причају. Плашим се да смо далеко од решења, укидања такси, нормализације протока робе и услуга", рекао је он.

Вучић је изразио наду да ћемо имати довољно снаге да се боримо за мир и инвестиције, јер то Албанције не занима, пошто инвестиције и немају.

Имају само новац који добијају из вана, додао је он.

Да смо били за разграничење у време Ћосића,сад бисмо били у ЕУ

Да смо прихватили идеју разграничења као решење за КиМ, када је Добрица Ћосић први пут то понудио, данас бисмо били чланица ЕУ, изјавио је председник Александар Вучић и истакао да је Србија у време када су Ћосић, а и Ђинђић о томе говорили, имала много више на Косову од онога што има данас.

Он је тако одговорио на питање РТС поводом подсећања из ЛДП-а да су се Зоран Ђинђић и Добрица Ћосић залагали за идеју разграничења као решење за КиМ.

"Да смо, када је Ћосић то први пут понудио, то прихватили, данас бисмо били чланица ЕУ. Данас бих са сигурношћу могао да кажем да ће ''Фоклсваген'' код нас, овако су нам шансе невелике у поређењу са земљама ЕУ, јер нисмо чланица, уз проблем Косова", рекао је Вучић за РТС.

Он је указао да је Србија, у време када су Ћосић, а и Ђинђић о томе говорили, имала много више на Косову од онога што има данас.

Вучић је напоменио да је 2001/2002. године разговарао са Ђинђићем у Скупштини о Косову, у присуству Јовановића, када је наша ситуација била много повољнија - важила је прича "стандардни пре статуса", нисмо имали пресуду Међународног суда правде, нисмо имали границу на Јарињу и Брњаку...

"Сада смо у много тежој ситуација, али бисмо одједном желели много више. То је зато што људи немају никакву одговорност...", рекао је Вучић.

Председник је напоменуо да он нема никакав проблем са плаћањем политичке цене за политику коју води, па и према Косову, јер се, каже, политиком не бави да би преживео још један дан, као што су, каже, радили његови претходници на власти, већ да би нешто остало иза њега.

"То нешто нису пусти снови, већ фабрике, запосени људи, живот за будућност Србије, али то је и заштита националних и државних инетеса, на реланој, одговорној и озбиљној бази. А, цена, мање-више... То није нарочито важно. Када сте у политици, увек морате да буде спремни да платите највишу могућу цену", рекао је Вучић.

Србија води миротворну политику, али немојте је потценити...

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да Србија покушава да буде рационална, реална, озбиљна и одговорна, да чува наш народ на КиМ и наше државне и националне интересе, али и да због такве мировнотворне политике не треба никако потцењивати нашу снагу.

Вучић је, за ТВ Прва, казао да Србија мора да разуме и шта су границе докле можемо да идемо, и шта свет може да разуме, те да не треба постављати циљеве које нико не може да разуме.

„Плашим се да већ имамо много рана од ранијег лупања у зид. Плашим се да Србија не би издржала још један проблем, какав смо имали пре 20 година“, нагласио је он.

Вучић је истовремено поручио, посебно Албанцима, да је Србија данас петоструко снажнија него пре 20 и 10 година, и да због наше посвећености миру не треба да потцењују нашу снагу.

Казао је да није чаробњак и да не постоје чаробњаци да штапићем реше проблем, те да је, када постоји озбиљан проблем, добро да људи помогну у решавању.

Упитан да ли постоје уцене признањем Косова да би дошле велике инвестиције у Србију, Вучић је казао да не зна ко би га могао условити.

„Прочитао сам у безброј новина тако нешто. Ја такве глупости нисам чуо. Реците ми како се зове тај који ће да ми каже да ће Србија добити инвестицију, уз услов да признамо Косово“, објаснио је он.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике