MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Nismo bliže dogovoru
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Nismo bliže dogovoru

12.mart 2019. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, povodom sinoćnjeg sastanka sa savetnicima nemačke kancelarke Angele Merkel, da očekuje da će tokom aprila biti novih pomaka i pokušaja iz EU da se stvari na terenu pomere.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Istakao je, međutim, da nismo bliže dogovoru sa Prištinom, jer "ne pregovaraju Nemci sa Prištinom, već mi, a pregovora nema".

Istakao je da su ga nemački zvaničnici obavestili da su nedvosmisleno tražili od Prištine da ukine takse, ali on, kako je istakao, ne očekuje da će Priština to učiniti.

Vučić je rekao da je sa nemačkim zvaničnicima razgovarao o odnosima Beograda i Prištine, taksama i platformi koju je Priština usvojila pre nekoliko dana.

Što se taksi tiče ne veruje da će se to uskoro dogoditi.

"Oni koji su takse uveli smatraju da imaju veliku internu političku podršku. Platforma koju su doneli je toliko loša i ja sam sagovornike iz Nemačke upoznao sa stavom Srbije da je ona toliko loša da ne vidim način da to bude promenjeno u budućnosti", objasnio je on.

Vučić je podsetio da je prištinska platforma praćena zakonskim aktima i da ima obavezujući snagu.

Ukazao je da se ne radi samo o pitanju teritorijalnog integriteta, jer Priština smatra da je nezavisna država od 2008, što je podržano od MSP 2010, već da ima i desetine uslova koji su jezivi za Srbiju.

"Nemoguće je na te teme razgovarati", poručio je on.

Dodao je da je sa Nemcima razgovarao i kako da sačuvamo stabilnost i mir, kako da pokušamo da izbegnemo dalјu eskalaciju, a savetnici kancelarke su mu preneli da su od Prištine tražili ukidanje takse.

"Očekujem da će tokom aprila biti novih pomaka i pokušaja iz EU da se stvari na terenu pomere. Da li će to dovesti do ukidanja taksi, videćemo", ukazao je on.

Upitan zašto Srbija nema platformu Vučić je kazao da je odgovor logičan i da ga vidi svaki razuman čovek. "Ako hoćete da razgovarate s nekim onda ne zakucavate stvari, a ako zakucate teško je ekser izvući. Da pravimo platformu slična Prištini, da postavimo tribunal za Albance koji su silovali Srpkinje, onda je jasno da to pravite da dogovora ne bude. Srbija pokazuje da je jasno opredelјenja za razgovore, pokazuje veću odgovornost jer nije uvela recipročne mere. Bori za investicije različite, za ekonomski napredak. Da se ne ponašamo ovako ni na šta ne bismo mogli da računamo. Ako kažete nećete dogovor, onda pravite plaftorme", podvukao je on.

Vučić je istakao da Srbija želi kompromis i dogovor.

Naveo je da ako pitate neke neodgovorne šta je rešenje kosovskog problema, niko od njih ne može da kaže išta osim "zamrznuti konflikt".

"Ne pričajte više gluposti. Zamrznutog konflikta više nema. Kakav je to zamrznuti konflikt ako neko sutra zauzme Trepču, Gazivode, postavi svoju upravu", upitao je on.

Poručio je da ne budemo licemeri da se ne pravimo da problem ne vidimo, već da pokušamo da ga rešimo.

Ukoliko ga ne rešimo, kako je podsetio, imali bi još jednu izgublјenu generaciju i izgublјeno vreme.

Što se aktuelne situacije na severu Kosoav tiče kazao je da Albanci zatvaraju sve zelene linije.

Podsetio je na poslednji slučaj kada je jedan Srbin, za pare, prijavio srpske kamione kuda ulaze, zbog čega je izazvan ogroman gnev.

"Zatvaraju sve linije za rpolazak robe našim kamionima, podižu poternice za sve lјude, za šta god im padne na pamet protiv lјhudi koji su sposobni da brane i štite sever"; rekao je on.

Naglasio je da ne kažu ko je ubio Olivera IVanovića jer nemaju pojma ili se prave ludi, ali zato gone one za neka dea pre 8 ili 10 godina, kao što je bušenje guma.

"Dubinska akcija je višeslojna sklanjaju naših lјudi sposobne za odbranu van Kosova. Ne dozvolјavaju nikakav protok robe na sever. Na jugu već imamo velike probleme sa snabdevanjem. Hoće da nam zauste sve i na severu", kazao je Vučić.

Rekao je da to rade a da niko u svetu ne reaguje na ozbilјan način.

Srbija se bori, kako dodaje, da svoje stanovništvo snabdeva, i svakog dana se suočava sa činjenicom koliklo konflikt nije zamrznut.

"To stručnjaci koji sede ovde i prave se genijalcima tako olako pričaju. Plašim se da smo daleko od rešenja, ukidanja taksi, normalizacije protoka robe i usluga", rekao je on.

Vučić je izrazio nadu da ćemo imati dovolјno snage da se borimo za mir i investicije, jer to Albancije ne zanima, pošto investicije i nemaju.

Imaju samo novac koji dobijaju iz vana, dodao je on.

Da smo bili za razgraničenje u vreme Ćosića,sad bismo bili u EU

Da smo prihvatili ideju razgraničenja kao rešenje za KiM, kada je Dobrica Ćosić prvi put to ponudio, danas bismo bili članica EU, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić i istakao da je Srbija u vreme kada su Ćosić, a i Đinđić o tome govorili, imala mnogo više na Kosovu od onoga što ima danas.

On je tako odgovorio na pitanje RTS povodom podsećanja iz LDP-a da su se Zoran Đinđić i Dobrica Ćosić zalagali za ideju razgraničenja kao rešenje za KiM.

"Da smo, kada je Ćosić to prvi put ponudio, to prihvatili, danas bismo bili članica EU. Danas bih sa sigurnošću mogao da kažem da će ''Foklsvagen'' kod nas, ovako su nam šanse nevelike u poređenju sa zemlјama EU, jer nismo članica, uz problem Kosova", rekao je Vučić za RTS.

On je ukazao da je Srbija, u vreme kada su Ćosić, a i Đinđić o tome govorili, imala mnogo više na Kosovu od onoga što ima danas.

Vučić je napomenio da je 2001/2002. godine razgovarao sa Đinđićem u Skupštini o Kosovu, u prisustvu Jovanovića, kada je naša situacija bila mnogo povolјnija - važila je priča "standardni pre statusa", nismo imali presudu Međunarodnog suda pravde, nismo imali granicu na Jarinju i Brnjaku...

"Sada smo u mnogo težoj situacija, ali bismo odjednom želeli mnogo više. To je zato što lјudi nemaju nikakvu odgovornost...", rekao je Vučić.

Predsednik je napomenuo da on nema nikakav problem sa plaćanjem političke cene za politiku koju vodi, pa i prema Kosovu, jer se, kaže, politikom ne bavi da bi preživeo još jedan dan, kao što su, kaže, radili njegovi prethodnici na vlasti, već da bi nešto ostalo iza njega.

"To nešto nisu pusti snovi, već fabrike, zaposeni lјudi, život za budućnost Srbije, ali to je i zaštita nacionalnih i državnih inetesa, na relanoj, odgovornoj i ozbilјnoj bazi. A, cena, manje-više... To nije naročito važno. Kada ste u politici, uvek morate da bude spremni da platite najvišu moguću cenu", rekao je Vučić.

Srbija vodi mirotvornu politiku, ali nemojte je potceniti...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da Srbija pokušava da bude racionalna, realna, ozbilјna i odgovorna, da čuva naš narod na KiM i naše državne i nacionalne interese, ali i da zbog takve mirovnotvorne politike ne treba nikako potcenjivati našu snagu.

Vučić je, za TV Prva, kazao da Srbija mora da razume i šta su granice dokle možemo da idemo, i šta svet može da razume, te da ne treba postavlјati cilјeve koje niko ne može da razume.

„Plašim se da već imamo mnogo rana od ranijeg lupanja u zid. Plašim se da Srbija ne bi izdržala još jedan problem, kakav smo imali pre 20 godina“, naglasio je on.

Vučić je istovremeno poručio, posebno Albancima, da je Srbija danas petostruko snažnija nego pre 20 i 10 godina, i da zbog naše posvećenosti miru ne treba da potcenjuju našu snagu.

Kazao je da nije čarobnjak i da ne postoje čarobnjaci da štapićem reše problem, te da je, kada postoji ozbilјan problem, dobro da lјudi pomognu u rešavanju.

Upitan da li postoje ucene priznanjem Kosova da bi došle velike investicije u Srbiju, Vučić je kazao da ne zna ko bi ga mogao usloviti.

„Pročitao sam u bezbroj novina tako nešto. Ja takve gluposti nisam čuo. Recite mi kako se zove taj koji će da mi kaže da će Srbija dobiti investiciju, uz uslov da priznamo Kosovo“, objasnio je on.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike