МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Јовић: Да никада не заборавимо...
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3699
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Јовић: Да никада не заборавимо...

25.март 2019. Извор: Танјуг

Прошло је 20. година од бруталне, сурове и, што је најважније да никада не заборавимо, апсолутно и потпуно противправне агресије извршене 1999. године, а због чега нико још увек није одговарао, поручио је синоћ заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију поводом 20. годишњице НАТО агресије на Савезну Републику Југославију.

Јовић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"20. година је прошло откада жалимо хиљаде наших убијених цивила, војника и полицајаца. Једни су били убијени само зато што су били део једног малог, али непокорног и поносног народа. То је била једина њихова кривица и зато су погинули. Међу њима и мала Милица и мали Марко и још многа деца. Полицајци и војници који су погинули, погинули су зато што су радили свој посао, бранећи своје очеве, мајке, децу, сестре, браћу, своје њиве, оранице, своја брда и планине. Зато су страдали, зато што су били на бранику", изјавио је Јовић у Зубином Потоку.

Како каже, српски народ се свакодневно сећа онога што је било, али истиче да је то дужност.

"Наша света дужност је да то причамо не само овога дана, него свакога дана. Наша деца морају да знају кроз шта смо прошли као држава и народ. То је наша света обавеза", рекао је Јовић.

Истиче да је НАТО агресија 1999. године широм отворила врата великоалбанском екстремизму и да су тада створени предуслови за погром Срба на Косову 2004. године.

"Пре неколико месеци, на обележавању једног од наших погрома, окупљенима сам рекао, браћо и сестре, хајде данас само да ћутимо и да ништа не кажемо. Да ћутњом пошаљемо поруку колико нас боли и колика је наша мука. Данас, неколико месеци после тога, мене су господа из Приштине и поједина господа из тзв. међународне заједнице, својим чињењем, односно не чињењем, разуверила. Данас више не мислим да њима можемо да пошаљемо поруку ћутањем. Знате зашто ту поруку не можемо да пренесемо ћутањем? Зато што ту поруку може да схвати само мудар човек, промишљен, дубок и искрено моралан", рекао је Јовић.

Јовић закључује да уколико међу приштинским властима и представницима међународне заједнице има мислећих људи, међу њима морала нема.

"То је можда највећи проблем и одатле тај јаз између њих и нас. Тај јаз не желимо", истиче Јовић.

Како каже, ако је ико пропатио, гледао страдање и патњу, онда су то Срби.

"Нама није драго. Наша култура и традиције су велике. Многи нас због тога не воле. Ми смо народ обрнут плашту Светога Саве.

Такав народ не може да мрзи, не може да жели рат и сукоб", рекао је Јовић.

Уверен је, како каже, да ће "агресоре" стићи Божја казна, а нада се да ће доћи и до формалне, правне казне.

"Дошао сам да у име Владе Србије и испред свих запослених у Канцеларији за Косово и Метохију, директора Марка Дјурића, са вама поделим тугу и бол. Да одавде са српског Косова и српске Метохије пошаљемо јасну поруку свима. Да смо народ мира, да желимо сарадњу, да желимо добросуседске односе, али да смо чврсто одлучни у намери да своју слободу бранимо, своја огњишта и своју слободу. Ако неко покуша да нам их отме, бранићемо их својим животима онако како су то урадили наша браћа и сестре 1999. године", закључио је Јовић.

Вуловић: Пролеће 1999. донело смрт, страдање и патњу

Повод који нас је окупио је веома болан, тежак и тужан, а нисмо га бирали, већ нам је наметнут и ултимативно постављен, изјавио је синоћ у Дому културе "Стари Колашин" у Зубином Потоку, председник привременог органа Општине Зубин Поток Срђан Вуловић, поводом обележавања 20. годишњице НАТО агресије на Савезну Републику Југославију.

"Тога дана, без одобрења СБУН, 19 земаља НАТО алијансе отпочело је ваздушне нападе на нашу државу. Напади су трајали 78 дана у којима је страдало 2.500 људи. Тим чином је прекршена и повеља УН, тим чином су срушени темељи и начела међународног права. Данас, након две деценије, памтимо звуке сирене, бомбе, смртоносне звиждуке гелера, рушевине. Ни за један од тих дана, ни за једну од тих жртви не сме бити заборава", рекао је Вуловић.

Он је истакао да Србија не сме да заборави оне који су дали оно најдрагоценије што имају, односно своје животе, за одбрану земље и свог народа.

"За 78 дана успели су да нам униште инфраструктуру, да поруше мостове, болнице, школе, обданишта. Отели су наше Косово и Метохију. Много осиромашеног уранијума и касетних бомби бацили су на нашу земљу. Затровали су нам земљу, ваздух и воду. Гле ироније, операција "Милосрдни анђео" однела је много недужних живота, анђела који су тек почели да живе. Не можемо и не смемо да заборавимо пролеће 1999. које тада није будило живот, већ нам је донело, смрт, страдање и патњу", казао је Вуловић.

Према његовим речима, Србија је захвала својим одбрамбеним снагама, који су упркос сукобу са далеко бројнијим и надмоћнијим непријатељем, одбили да предају и једну стопу земље.

"Прошло је 20 година, а ми се још опорављамо од последица НАТО агресије. Још увек обнављамо оно што је порушено, још увек покушавамо да залечимо наше ране. Опростити не можемо у то сам сигуран. Ссаљем поруку да ће ова генерација, као и све пре и после нас, свим снагама се борити за мир, нашу земљу и да више у Србији неће бити страдања. Живела Србија", рекао је Вуловић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3699
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике