МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Албанци не знају шта желе, Срби, по први пут - знају
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Албанци не знају шта желе, Срби, по први пут - знају

04.април 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су Београд и Приштина "једно море" удаљени од превазилажења застоја у дијалогу, а сам наставак зависи највише од Приштине и притиска Американаца.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Он је у емисији "Без устручавања" на Јутјуб каналу "Без Цензуре" рекао да је упркос томе, компромис Србији битан због стабилности, али до компромиса у виду разграничења које је било "идеја која је могла да доведе до решења", по свему судећи, неће бити јер то не желе ни Немци, ни Албанци, преноси коссев.инфо.

Вучић је навео да, док други не знају шта желе, Србија та која "по први пут зна шта жели", иако он с предлозима решења није излазио ни пред Скупштину, ни пред народ јер је "сваки компромисни предлог одбијен".

О недавној посети немачких парламентараца Београду и Приштини, Вучић је рекао да се ради о "веома утицајним" људима, али и разјаснио да њихове поруке о томе да су против разграничења, заправо значе да су за то да Косово буде "у целини независно", што је нешто што "људи у Србији треба да знају".

"Када кажете за некога да су против идеје разграничења, додајте иза тога, П. С. - они су за то да Косово у целини буде независно", појаснио је Вучић.

Он је одговорио и на поруку међународних представника да су против промене граница.

"Нема проблема, Косово је Србија, тако пише у нашем Уставу", поручио је Вучић.

За разграничење је казао и да је "идеја која је могла да доведе до решења", али да од тога "очигледно нема ништа, неће Немци, неће Албанци".

На питање шта је нуђено, Вучић је рекао да "није нуђено ништа".

"Разговарали смо о томе зато што имате ситуацију на Косову у којој Шпанци и Италијани имају различите границе, Кинези и Американци различите границе, Руси и Немци различите границе - па хајде да пробамо да направимо компромис“, објаснио је српски председник.

На питање ко га је овластио да нуди такав компромис,Вучић је узвратио питањем новинару: "А какав компромис бисте ви нудили?".

„Никада нисам иступио из свог мандата, јер било шта да сам предложио, а немам шта да предложим људима, кад разговарате морате да разговарате о свему, а да сам нешто предложио, ишао бих прво пред Народну скупштину, затим пред грађане Србије с предлогом“, казао је Вучић.

На констатацију новинара да је на самом почетку разговора председник ипак рекао да је "његов предлог одбијен“, Вучић је додао да је "сваки компромисни предлог одбијен“.

На опаску новинара да Србија треба да покаже јединство и зна где су јој црвене линије у вези с Косовом, председник је рекао да Србија "зна шта хоће“.

„Ја мислим да Албанци не знају шта хоће, а мислим да Срби, први пут - знају. Мислим да Албанци праве грешке какве смо ми правили почетком 90-их“, оценио је Вучић.

Он је рекао и да ће Србији "реалније сагледавање ствари" донети предност у будућности за опстанак и развој, док би јој "бусање у прса" донело проблеме.

Вучић је у интервјуу упутио и поруку Приштини.

"Какви год да смо, будале нисмо. И боље је 100 година разговарати, него један дан ратовати“, рекао је Вучић.

Он је открио да је 2013. био против тачке која је подразумевала улазак Косова у УН и међународне организације, и додао да је он био против тога, "иако су сви остали министри у влади и комплетно чланови делегације, били за прихватање тога“, наводећи да "мисли да је 6:4 био однос у делегацији".

Вучић је казао да је зато што је он то тада одбијао, одлагано потписивање споразума и зато Косово данас није у УН.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике