MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Albanci ne znaju šta žele, Srbi, po prvi put - znaju
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 118 516 3617
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Albanci ne znaju šta žele, Srbi, po prvi put - znaju

04.april 2019. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su Beograd i Priština "jedno more" udalјeni od prevazilaženja zastoja u dijalogu, a sam nastavak zavisi najviše od Prištine i pritiska Amerikanaca.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

On je u emisiji "Bez ustručavanja" na Jutjub kanalu "Bez Cenzure" rekao da je uprkos tome, kompromis Srbiji bitan zbog stabilnosti, ali do kompromisa u vidu razgraničenja koje je bilo "ideja koja je mogla da dovede do rešenja", po svemu sudeći, neće biti jer to ne žele ni Nemci, ni Albanci, prenosi kossev.info.

Vučić je naveo da, dok drugi ne znaju šta žele, Srbija ta koja "po prvi put zna šta želi", iako on s predlozima rešenja nije izlazio ni pred Skupštinu, ni pred narod jer je "svaki kompromisni predlog odbijen".

O nedavnoj poseti nemačkih parlamentaraca Beogradu i Prištini, Vučić je rekao da se radi o "veoma uticajnim" lјudima, ali i razjasnio da njihove poruke o tome da su protiv razgraničenja, zapravo znače da su za to da Kosovo bude "u celini nezavisno", što je nešto što "lјudi u Srbiji treba da znaju".

"Kada kažete za nekoga da su protiv ideje razgraničenja, dodajte iza toga, P. S. - oni su za to da Kosovo u celini bude nezavisno", pojasnio je Vučić.

On je odgovorio i na poruku međunarodnih predstavnika da su protiv promene granica.

"Nema problema, Kosovo je Srbija, tako piše u našem Ustavu", poručio je Vučić.

Za razgraničenje je kazao i da je "ideja koja je mogla da dovede do rešenja", ali da od toga "očigledno nema ništa, neće Nemci, neće Albanci".

Na pitanje šta je nuđeno, Vučić je rekao da "nije nuđeno ništa".

"Razgovarali smo o tome zato što imate situaciju na Kosovu u kojoj Španci i Italijani imaju različite granice, Kinezi i Amerikanci različite granice, Rusi i Nemci različite granice - pa hajde da probamo da napravimo kompromis“, objasnio je srpski predsednik.

Na pitanje ko ga je ovlastio da nudi takav kompromis,Vučić je uzvratio pitanjem novinaru: "A kakav kompromis biste vi nudili?".

„Nikada nisam istupio iz svog mandata, jer bilo šta da sam predložio, a nemam šta da predložim lјudima, kad razgovarate morate da razgovarate o svemu, a da sam nešto predložio, išao bih prvo pred Narodnu skupštinu, zatim pred građane Srbije s predlogom“, kazao je Vučić.

Na konstataciju novinara da je na samom početku razgovora predsednik ipak rekao da je "njegov predlog odbijen“, Vučić je dodao da je "svaki kompromisni predlog odbijen“.

Na opasku novinara da Srbija treba da pokaže jedinstvo i zna gde su joj crvene linije u vezi s Kosovom, predsednik je rekao da Srbija "zna šta hoće“.

„Ja mislim da Albanci ne znaju šta hoće, a mislim da Srbi, prvi put - znaju. Mislim da Albanci prave greške kakve smo mi pravili početkom 90-ih“, ocenio je Vučić.

On je rekao i da će Srbiji "realnije sagledavanje stvari" doneti prednost u budućnosti za opstanak i razvoj, dok bi joj "busanje u prsa" donelo probleme.

Vučić je u intervjuu uputio i poruku Prištini.

"Kakvi god da smo, budale nismo. I bolјe je 100 godina razgovarati, nego jedan dan ratovati“, rekao je Vučić.

On je otkrio da je 2013. bio protiv tačke koja je podrazumevala ulazak Kosova u UN i međunarodne organizacije, i dodao da je on bio protiv toga, "iako su svi ostali ministri u vladi i kompletno članovi delegacije, bili za prihvatanje toga“, navodeći da "misli da je 6:4 bio odnos u delegaciji".

Vučić je kazao da je zato što je on to tada odbijao, odlagano potpisivanje sporazuma i zato Kosovo danas nije u UN.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 118 516 3617
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike