МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Срби неће дозволити да Албанци преузму контролу на северу КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 526 3685
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Срби неће дозволити да Албанци преузму контролу на северу КиМ

10.април 2019. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас, да српски представници и српски народ на КиМ неће дозволити Албанцима да политичким и другим методама заузму север Космета.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић је, након састанка председника Александра Вучића и представника Срба са КиМ, истакао да Срби неће дозволити да Албанци искористе предстојеће расписане локалне изборе, тако што би уметањем сопствених кандидата, преузили контролу на северу Косова и Метохије.

"Српски представници и народ на КиМ неће дозволити албанским политичким представницима да, због бојкота, преузму, заузму и окупирају најодговорније функције српских представника на КиМ и да им то послужи за даље обесправљивање и фрагментацију српског политичког корпуса и преузмање пуне контроле на северу КиМ", рекао је Ђурић.

Он је навео да су план и нада Албанаца у Приштини, а вероватно, како каже, и дела оних који их пиодржавају, били да се Срби на северу добровољно склоне и препусте им управљање српским институцијама.

"Да онда могу да раде шта хоће и да именују људе који би добили пет или 10 гласова, као што је било у прошлости, пре него што се српски народ окупио око Српске листе", рекао је Ђурић.

Други закљчак са састанак је да ће српски предсавници одлуке о даљим корацима и деловању у вези са учешћем у институцијама Приштине, донети након додатних консултација које ће се обавити након што председник Вучић у априлу и мају разговара са свим свестким званичницима о КиМ.

"Када заврши консултације и са Си Ђинпингом, и са Путином, Меркел, Макроном, у току маја месеца заједно ћемо донети одлуку о учешћу српских представника у приштинским институцијама", рекао је Ђурић.

Како је рекао, представници Срба са КиМ дају још времена и простора како би се пронашло констрктивно решење за проблеме које Приштина недељама и месецима ствара, од увођења такси, гажењем српских инетереса, до оружаних упада у српске средине, напада на имовину...

"Наш политички одговор на то, даћемо кад пажљиво измеримо укупна политичка кретања у међународној зајединици и уз заједничке консултације", рекао је Ђурић.

Ђурић је рекао да су се српски представници са Косова договорили и да у наредном периоду потпуно јединствено наступају у политичком смислу, окупљени око Српске листе и да не дозволе албанским политичким представницима да унесу било какву врсту поделе у српском народу на КиМ.

"Било између Срба са севера и југа КиМ или поделе које покушавају да постигну подмићивањем српских представника", рекао је Ђурић.

Он је навео да су јединство и слога и заједништво око Српске листе импрератив и начин опстанка, једини пут да се заштити и одржи институционално присуство Србије на КиМ, које значи егзистенцију за српски народ.

"Они би највише волели да нема јединствене Српске листе која је државни пројекат на КиМ, која заснива своје деловање на договору са српском државом, већ да имају политичке противнике који ће бити њима на располагању", рекао је Ђурић.

Он је истакао да Срби на КиМ остају јединствени, окупљени око Србије и да никоме неће дозволити да раскине органску везу Србије са српским народом на КиМ, јер немају другу државу.

"Ако у Централној Србији можемо да имамо 1.001 политичку утакмицу, на Косову си или уз државу Србију или ниси", казао је Ђурић.

Он је рекао да су Срби са Косова такође захвалили председнику Србије и влади на великој помоћи, која се огледа и у великим улагањима на КиМ.

"Председник је дао задатак да северна Косовска Митровица, али и све српске средине морају да се сјаје од труда и рада, не само нових улагања, већ и марљивости руководећих органа, да се види подршка Србије у свакодневном животу", рекао је Ђурић.

Он је подсетио да ће ове године бити уложена велика средства, а до краја године и додатна средства како би све општине заблистале и да би се видела разлика у односу на друге делове КиМ.

Ракић: Никада се нећемо одрећи КиМ-а, ни Србије

Никада се нећемо одрећи Косова и Метохије, ни Србије, јер ми другу државу немамо, рекао је председник Српске листе Горан Ракић, након разговора са председником Александром Вучићем и представницима владе.

"Нећемо дозволити Приштини, ни другима да на позиције председника општина доведу Албанце или српске марионете који ће радитио оно што им се каже. Радићемо са нашом Србијом као и до сада", каже Ракић.

Ракић објашњава да им подршка од 90 одсто гласова коју је Српска листа добила на прошлим изборима не даје даје за право да одустану од борбе за опстанак и повратак наших људи на КиМ.

Оставке које су представници четири општине на северу Косова поднели била је реакција на уведене таксе, објашњава Ракић.

Заменик председника Српске листе Далибор Јевтић истиче да им је најважније данас на састанку било то што су са председником Вучићем и Марком Ðурићем разговарали и о даљем деловању на простору целог КиМ.

"Морамо обезбедити пре свега мир, а када кажем мир мислим и на нормалан живот наших људи", додаје Јевтић.

Он додаје да је Приштина очекивала другачију одлуку, јер је, како објашњава, расписивање избора имало за циљ да Српска листа на њима не учествује.

Истиче да не желе да било ко негативно утиче на живот било ког Србина на територији КиМ-а и да пројекти и новац који је издвојен из буџета Републике Србије у износу од 2,3 милијарде динара веома важни, али да је такође важно што је председник Вучић нагласио да пројекти треба да се имплементирају и на деловима КиМ-а где су Срби већински народ, али и тамо где су у мањини.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 526 3685
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике