MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Srbi neće dozvoliti da Albanci preuzmu kontrolu na severu KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Srbi neće dozvoliti da Albanci preuzmu kontrolu na severu KiM

10.april 2019. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas, da srpski predstavnici i srpski narod na KiM neće dozvoliti Albancima da političkim i drugim metodama zauzmu sever Kosmeta.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Đurić je, nakon sastanka predsednika Aleksandra Vučića i predstavnika Srba sa KiM, istakao da Srbi neće dozvoliti da Albanci iskoriste predstojeće raspisane lokalne izbore, tako što bi umetanjem sopstvenih kandidata, preuzili kontrolu na severu Kosova i Metohije.

"Srpski predstavnici i narod na KiM neće dozvoliti albanskim političkim predstavnicima da, zbog bojkota, preuzmu, zauzmu i okupiraju najodgovornije funkcije srpskih predstavnika na KiM i da im to posluži za dalјe obespravlјivanje i fragmentaciju srpskog političkog korpusa i preuzmanje pune kontrole na severu KiM", rekao je Đurić.

On je naveo da su plan i nada Albanaca u Prištini, a verovatno, kako kaže, i dela onih koji ih piodržavaju, bili da se Srbi na severu dobrovolјno sklone i prepuste im upravlјanje srpskim institucijama.

"Da onda mogu da rade šta hoće i da imenuju lјude koji bi dobili pet ili 10 glasova, kao što je bilo u prošlosti, pre nego što se srpski narod okupio oko Srpske liste", rekao je Đurić.

Drugi zaklјčak sa sastanak je da će srpski predsavnici odluke o dalјim koracima i delovanju u vezi sa učešćem u institucijama Prištine, doneti nakon dodatnih konsultacija koje će se obaviti nakon što predsednik Vučić u aprilu i maju razgovara sa svim svestkim zvaničnicima o KiM.

"Kada završi konsultacije i sa Si Đinpingom, i sa Putinom, Merkel, Makronom, u toku maja meseca zajedno ćemo doneti odluku o učešću srpskih predstavnika u prištinskim institucijama", rekao je Đurić.

Kako je rekao, predstavnici Srba sa KiM daju još vremena i prostora kako bi se pronašlo konstrktivno rešenje za probleme koje Priština nedelјama i mesecima stvara, od uvođenja taksi, gaženjem srpskih ineteresa, do oružanih upada u srpske sredine, napada na imovinu...

"Naš politički odgovor na to, daćemo kad pažlјivo izmerimo ukupna politička kretanja u međunarodnoj zajedinici i uz zajedničke konsultacije", rekao je Đurić.

Đurić je rekao da su se srpski predstavnici sa Kosova dogovorili i da u narednom periodu potpuno jedinstveno nastupaju u političkom smislu, okuplјeni oko Srpske liste i da ne dozvole albanskim političkim predstavnicima da unesu bilo kakvu vrstu podele u srpskom narodu na KiM.

"Bilo između Srba sa severa i juga KiM ili podele koje pokušavaju da postignu podmićivanjem srpskih predstavnika", rekao je Đurić.

On je naveo da su jedinstvo i sloga i zajedništvo oko Srpske liste imprerativ i način opstanka, jedini put da se zaštiti i održi institucionalno prisustvo Srbije na KiM, koje znači egzistenciju za srpski narod.

"Oni bi najviše voleli da nema jedinstvene Srpske liste koja je državni projekat na KiM, koja zasniva svoje delovanje na dogovoru sa srpskom državom, već da imaju političke protivnike koji će biti njima na raspolaganju", rekao je Đurić.

On je istakao da Srbi na KiM ostaju jedinstveni, okuplјeni oko Srbije i da nikome neće dozvoliti da raskine organsku vezu Srbije sa srpskim narodom na KiM, jer nemaju drugu državu.

"Ako u Centralnoj Srbiji možemo da imamo 1.001 političku utakmicu, na Kosovu si ili uz državu Srbiju ili nisi", kazao je Đurić.

On je rekao da su Srbi sa Kosova takođe zahvalili predsedniku Srbije i vladi na velikoj pomoći, koja se ogleda i u velikim ulaganjima na KiM.

"Predsednik je dao zadatak da severna Kosovska Mitrovica, ali i sve srpske sredine moraju da se sjaje od truda i rada, ne samo novih ulaganja, već i marlјivosti rukovodećih organa, da se vidi podrška Srbije u svakodnevnom životu", rekao je Đurić.

On je podsetio da će ove godine biti uložena velika sredstva, a do kraja godine i dodatna sredstva kako bi sve opštine zablistale i da bi se videla razlika u odnosu na druge delove KiM.

Rakić: Nikada se nećemo odreći KiM-a, ni Srbije

Nikada se nećemo odreći Kosova i Metohije, ni Srbije, jer mi drugu državu nemamo, rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić, nakon razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i predstavnicima vlade.

"Nećemo dozvoliti Prištini, ni drugima da na pozicije predsednika opština dovedu Albance ili srpske marionete koji će raditio ono što im se kaže. Radićemo sa našom Srbijom kao i do sada", kaže Rakić.

Rakić objašnjava da im podrška od 90 odsto glasova koju je Srpska lista dobila na prošlim izborima ne daje daje za pravo da odustanu od borbe za opstanak i povratak naših lјudi na KiM.

Ostavke koje su predstavnici četiri opštine na severu Kosova podneli bila je reakcija na uvedene takse, objašnjava Rakić.

Zamenik predsednika Srpske liste Dalibor Jevtić ističe da im je najvažnije danas na sastanku bilo to što su sa predsednikom Vučićem i Markom Ðurićem razgovarali i o dalјem delovanju na prostoru celog KiM.

"Moramo obezbediti pre svega mir, a kada kažem mir mislim i na normalan život naših lјudi", dodaje Jevtić.

On dodaje da je Priština očekivala drugačiju odluku, jer je, kako objašnjava, raspisivanje izbora imalo za cilј da Srpska lista na njima ne učestvuje.

Ističe da ne žele da bilo ko negativno utiče na život bilo kog Srbina na teritoriji KiM-a i da projekti i novac koji je izdvojen iz budžeta Republike Srbije u iznosu od 2,3 milijarde dinara veoma važni, ali da je takođe važno što je predsednik Vučić naglasio da projekti treba da se implementiraju i na delovima KiM-a gde su Srbi većinski narod, ali i tamo gde su u manjini.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike