МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: После састанака са светским лидерима предложићу план мера
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 526 3685
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: После састанака са светским лидерима предложићу план мера

10.април 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић замолио је данас Србе са Косова и Метохије да не дозволе Албанцима да са свега 0,1 или један одсто на северу покрајине изаберу њихове представнике који ће их предстваљати пред целим светом и најавио да ће, након разговора са светским лидерима, које има до краја месеца, Србија предочити план мера.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је, након разговора са представницима српског народа на Косову и Метохији, а после одлуке Приштине да распише изборе за градоначелнике српских општина на северу КиМ, рекао да је саслушао њихове ставове и да ће они донети одлуку у вези избора које је Хашим Тачи расписао.

"Моја порука Србима је била ''не дозволите Албанцима да са 0,1 или 1 одсто изаберу ваше представнике да буду представници пред целим светом'', а друга, молба да сачекају састанке који предстоје. За састанак, о којем су писали Албанци, знам већ два месеца, али сам ћутао. Албанци чим их неко позове негде, они то одмах објаве", објаснио је он.

Вучић је истакао да ће 29. априла бити у Берлину, заједно са премијерком Аном Брнабић, на састанку, на којем су позвани и Хашим Тачи и Рамуш Харадинај.

Указао је да ће 29. и 30. априла разговарати са немачком канцеларком Ангелом Меркел и председником Француске Емануелом Макроном, а да ће после тога замолити за дуг разговор председника Руске федерације Владимира Путина.

“После тога спреман да нашем народу на КиМ предочим план мера Србије, са циљем да се не угрози њихова позициа на Косову”, рекао је он.

Пренео је да је ситуација у којој се налазимо веоам тешка, додајући да су притисци на Приштину запада нестали, подсећајући да Харадинају најпре није дата виза за САД, а сада борави тамо, као И да је било притисака због такси, а сада сви говоре само о наставку дијалог без помињања такси.

Нећете се играти са Србијом ма колико сте јаки. Можете да ми претите скидањем главе, протестима, крајем каријере. Много сам се тога наслушао. Све то можете да урадите, за мене је важније да сачувам образ Србије и понос и достојанство нашег народа, право да постоји на КиМ, да има прилику и право да одлучује где ће да живи“, подвукао је Вучић.

Он је истакао да се Србија налази у тешкој ситуацији, захваљујући неодговорном деловању приштинских власти и за њега не увек разумљивом деловању великих сила, пре свега западних.

Вучић је подсетио да пет месеци траје терор над Србијом после увођенај такси од 100 одсто на робу која улази из централне Србије на Косово. Такође је указао да већ шест година Албанци своју једину обавезу из Бриселског споразума, а то је формирање ЗСО, нису испунили, те додао да су донели одлуку, супротно својим највишим правним актом, о формиању војске.

„Донели су и платформу која је пропраћена два законска акта, која је директно против дијалога. Траже, да подсеим, да одговарамо за злочине, посебно сексуалне. Лажу да је 20.000 силованих жена, јер када су понудили новац јавило се 250 Тразез даље ратну одштету, компензацију и неки посебан трибунал за Србе који су чинили злочине. Питао сам многе стране представнике шта још треба да радимо, врата својих домова да отворимо да иду по кућама И отимају шта хоће, да би били задовољни И ми срећни да је постигнут мир“, рекао је он.

Вучић је казао да се у последње време догађају још неке ствари које показују бахатост и осионост Албанаца, који нескривено, пред очима света, раде на уједињавању Албанаца, посебно Косова и Албаније.

"Друго, желе да укину Србима право на мишљење, на другачији став, да постоје само они који би рекли да су Харадинај и Тачи дивни момци, који су се борили за слободу Косова. Као да је Теодосијевић побио 19 сведока, а не неко други. Зна читав свет за измишљени масакр у Рачку, који је исфабриковао бедни плаћеник Вилијем Вокер који и даље ради за њих“, рекао је он.

Вучић је казао да желе да постоје само они Срби који би служе њиховим интересима, који никада не би поменули државу Србију.

„Албанци за то имају подршку САД и других западних сила и траже послушнике који никада неће поменути Сбрију, који би да живе лепо са Албанцима, да им Косово буде отаџбина, да немају везе са Србијом. Зато им смета Српска листа која хоће да ради и договара се са својом државом. Због тога се води кампања против Српске листе“, рекао је он додајући да су због тога расписани избори без разговора са Српском листом.

Волео бих да учествују,победе,па опет дају оставке ако хоће

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да би лично више волео да представници Српске листе учествују на изборима за четири локалне самоуправе на северу Косова, да победе, па ако хоће, каже, нек поново подносе оставке.

"Лично бих више волео да учествују, али им нисам на такав начин то рекао", пренео је Вучић на конференцији за новинаре након састанка са представницима Срба са Косова и Метохије.

Вучић је рекао да би и после учешћа на изборима постојале многе опције, између осталог да након победе на изборима поново поднесу оставке.

"Па, нек опет расписују изборе, и тако довека, да се види да Србија има много већу подршку код свог народа, него што их имају албански миљеници и ''Један од пет милиона'' и остали којих се скупи између седам и 47 са све члановима појединих амбасада", рекао је Вучић.

Вучић: Многима иде на руку унутрашња дестабилизација Србије

Председник Александар Вучић указао је данас да многима иде на руку унутрашња дестабилизација Србије, али да он о томе не може да говори јавно.

"Ја мислим да је наш народ паметан и да то добро разуме", рекао је Вучић новинарима, на питање коме иде на руку унутрашња дестабилизација Србије.

На питање како би Запад реаговао да Србија, у складу са Уставом, распише парламентарне изборе КиМ, на које би Срби сигурно излазили, као што је Пристина урадила расписивањем избора у четири српске општине на север Космета, Вучић је рекао да није паметно да одговара на то питање, јер мисли много горе, али је изложен много тежим притисцима.

"И морам да водим рачуна да на рационалан, озбиљан и одговоран начин водим земљу и да ни на који начин не нашкодим интересима и српског народа на КиМ и свих грађана у Србији", рекао је Вучић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 526 3685
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике