MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Posle sastanaka sa svetskim liderima predložiću plan mera
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Posle sastanaka sa svetskim liderima predložiću plan mera

10.april 2019. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je danas Srbe sa Kosova i Metohije da ne dozvole Albancima da sa svega 0,1 ili jedan odsto na severu pokrajine izaberu njihove predstavnike koji će ih predstvalјati pred celim svetom i najavio da će, nakon razgovora sa svetskim liderima, koje ima do kraja meseca, Srbija predočiti plan mera.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Vučić je, nakon razgovora sa predstavnicima srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a posle odluke Prištine da raspiše izbore za gradonačelnike srpskih opština na severu KiM, rekao da je saslušao njihove stavove i da će oni doneti odluku u vezi izbora koje je Hašim Tači raspisao.

"Moja poruka Srbima je bila ''ne dozvolite Albancima da sa 0,1 ili 1 odsto izaberu vaše predstavnike da budu predstavnici pred celim svetom'', a druga, molba da sačekaju sastanke koji predstoje. Za sastanak, o kojem su pisali Albanci, znam već dva meseca, ali sam ćutao. Albanci čim ih neko pozove negde, oni to odmah objave", objasnio je on.

Vučić je istakao da će 29. aprila biti u Berlinu, zajedno sa premijerkom Anom Brnabić, na sastanku, na kojem su pozvani i Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Ukazao je da će 29. i 30. aprila razgovarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, a da će posle toga zamoliti za dug razgovor predsednika Ruske federacije Vladimira Putina.

“Posle toga spreman da našem narodu na KiM predočim plan mera Srbije, sa cilјem da se ne ugrozi njihova pozicia na Kosovu”, rekao je on.

Preneo je da je situacija u kojoj se nalazimo veoam teška, dodajući da su pritisci na Prištinu zapada nestali, podsećajući da Haradinaju najpre nije data viza za SAD, a sada boravi tamo, kao I da je bilo pritisaka zbog taksi, a sada svi govore samo o nastavku dijalog bez pominjanja taksi.

Nećete se igrati sa Srbijom ma koliko ste jaki. Možete da mi pretite skidanjem glave, protestima, krajem karijere. Mnogo sam se toga naslušao. Sve to možete da uradite, za mene je važnije da sačuvam obraz Srbije i ponos i dostojanstvo našeg naroda, pravo da postoji na KiM, da ima priliku i pravo da odlučuje gde će da živi“, podvukao je Vučić.

On je istakao da se Srbija nalazi u teškoj situaciji, zahvalјujući neodgovornom delovanju prištinskih vlasti i za njega ne uvek razumlјivom delovanju velikih sila, pre svega zapadnih.

Vučić je podsetio da pet meseci traje teror nad Srbijom posle uvođenaj taksi od 100 odsto na robu koja ulazi iz centralne Srbije na Kosovo. Takođe je ukazao da već šest godina Albanci svoju jedinu obavezu iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje ZSO, nisu ispunili, te dodao da su doneli odluku, suprotno svojim najvišim pravnim aktom, o formianju vojske.

„Doneli su i platformu koja je propraćena dva zakonska akta, koja je direktno protiv dijaloga. Traže, da podseim, da odgovaramo za zločine, posebno seksualne. Lažu da je 20.000 silovanih žena, jer kada su ponudili novac javilo se 250 Trazez dalјe ratnu odštetu, kompenzaciju i neki poseban tribunal za Srbe koji su činili zločine. Pitao sam mnoge strane predstavnike šta još treba da radimo, vrata svojih domova da otvorimo da idu po kućama I otimaju šta hoće, da bi bili zadovolјni I mi srećni da je postignut mir“, rekao je on.

Vučić je kazao da se u poslednje vreme događaju još neke stvari koje pokazuju bahatost i osionost Albanaca, koji neskriveno, pred očima sveta, rade na ujedinjavanju Albanaca, posebno Kosova i Albanije.

"Drugo, žele da ukinu Srbima pravo na mišlјenje, na drugačiji stav, da postoje samo oni koji bi rekli da su Haradinaj i Tači divni momci, koji su se borili za slobodu Kosova. Kao da je Teodosijević pobio 19 svedoka, a ne neko drugi. Zna čitav svet za izmišlјeni masakr u Račku, koji je isfabrikovao bedni plaćenik Vilijem Voker koji i dalјe radi za njih“, rekao je on.

Vučić je kazao da žele da postoje samo oni Srbi koji bi služe njihovim interesima, koji nikada ne bi pomenuli državu Srbiju.

„Albanci za to imaju podršku SAD i drugih zapadnih sila i traže poslušnike koji nikada neće pomenuti Sbriju, koji bi da žive lepo sa Albancima, da im Kosovo bude otadžbina, da nemaju veze sa Srbijom. Zato im smeta Srpska lista koja hoće da radi i dogovara se sa svojom državom. Zbog toga se vodi kampanja protiv Srpske liste“, rekao je on dodajući da su zbog toga raspisani izbori bez razgovora sa Srpskom listom.

Voleo bih da učestvuju,pobede,pa opet daju ostavke ako hoće

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da bi lično više voleo da predstavnici Srpske liste učestvuju na izborima za četiri lokalne samouprave na severu Kosova, da pobede, pa ako hoće, kaže, nek ponovo podnose ostavke.

"Lično bih više voleo da učestvuju, ali im nisam na takav način to rekao", preneo je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Vučić je rekao da bi i posle učešća na izborima postojale mnoge opcije, između ostalog da nakon pobede na izborima ponovo podnesu ostavke.

"Pa, nek opet raspisuju izbore, i tako doveka, da se vidi da Srbija ima mnogo veću podršku kod svog naroda, nego što ih imaju albanski milјenici i ''Jedan od pet miliona'' i ostali kojih se skupi između sedam i 47 sa sve članovima pojedinih ambasada", rekao je Vučić.

Vučić: Mnogima ide na ruku unutrašnja destabilizacija Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić ukazao je danas da mnogima ide na ruku unutrašnja destabilizacija Srbije, ali da on o tome ne može da govori javno.

"Ja mislim da je naš narod pametan i da to dobro razume", rekao je Vučić novinarima, na pitanje kome ide na ruku unutrašnja destabilizacija Srbije.

Na pitanje kako bi Zapad reagovao da Srbija, u skladu sa Ustavom, raspiše parlamentarne izbore KiM, na koje bi Srbi sigurno izlazili, kao što je Pristina uradila raspisivanjem izbora u četiri srpske opštine na sever Kosmeta, Vučić je rekao da nije pametno da odgovara na to pitanje, jer misli mnogo gore, ali je izložen mnogo težim pritiscima.

"I moram da vodim računa da na racionalan, ozbilјan i odgovoran način vodim zemlјu i da ni na koji način ne naškodim interesima i srpskog naroda na KiM i svih građana u Srbiji", rekao je Vučić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike