МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Србији није потребно да јој Приштина каже да је држава...
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Србији није потребно да јој Приштина каже да је држава...

19.април 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић поручио је да је Србија консолидована држава и да јој не треба признање Приштине.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је, одговарајући на питање да ли очекује да ће у Берлину бити изнет јасан захтев да Србија мора да призна Косово, истакао да не очекује да се тако нешто догоди.

Подсетио је да је амерички председник Доналд Трамп написао, у писму упућеном њему и Хашиму Тачију, да очекује обострано признање, као да је то, каже Вучић, потребно Србији.

Према његовим речима, Србији није потребно да јој Приштина каже да је држава.

„Не чезнемо за тим“, нагласио је Вучић додајући да притисци и претње неће помоћи без компромиса.

Подсетио је да је 2013. током Бриселских преговора када је био изложен притисцима легао и заспао на поду и тиме показао пркос и да није спреман да слуша претње и утлиматуме.

Каже да захваљујући тиме нису усвојена два члана, која су хтели да ставе у споразум: један, који је тражио да регионална полиција не буде, као што је сада, готово стопостотно српска, и други, који је тражио чланство за Косово у УН и обавезивање Србије да неће ометати чланство Косова у међународним организацијама.

„Шта год да буде у будућности, лично сам веома релаксиран. Урадили смо велике ствари у српској економији, поносан сам када их хвале Светска банка, ЕБРД, Си Ðипинг, Владимир Путин, Ангела Меркел. То су ствари које ће људи видети у годинама које долазе. Нема места где не видите фабрике које сам отварао, где људи раде, да не говорим о здравственом систему или одбрамбеном који је троструко снажнији“, објаснио је он.

Рекао је да би волео да се нешто уради за будућност Србије, да се оствари трајан мир између Срба и Албанаца.

„То да Албанци добију све, а Срби ништа...мој одговор је јасан - нема ништа од тога. Очигледно нису разумели нашу испружену руку, која не значи да прихватамо све. Ми смо се трудили да будемо реални и оизбиљни и разговарамо о компромису. Ако сматрају компромисом да оснују судове за Србе, да се наплаћује ратна одштета од Србије, да признамо независност, а они нам опросте што смо толики злочинци и кретени, и да треба да скачемо до плафона што ће нас признати, то није тако“, рекао је он.

Вучић је истакао да Србија до избора на којима неко други буде победио тако нешто неће прихватити.

„Не бих се кладио да ће до тога доћи, иако сам познат као велики песимиста“, нагласио је он.

Србија не може довека да трпи ултиматуме без одговора

Србија не може довека без одговора да трпи ултиматуме и противправно деловање Приштине, поручио је данас председник Александар Вучић.

"Србија је чекала шест месеци, не уводећи реципрочне мере на таксе. Ја се надам да неће бити ни потребе за тим, али вам кажем да ултиматуме и директно противправно деловање Србија не може довека да трпи без одговора", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је навео да ће то казати и председнику Француске Емануелу Макрону и канцеларки Немачке Ангели Меркел на састанку у Берлину 29. априла.

Вучић је рекао да Албанци морају да знају да без комромиса са Србијом никада неће имати ништа.

"То што мисле да ће да натерају Србију да се самопонизи, да уништи Србе, своју прошлост и будућност, то можда може да прође, кад ме Харадинај сруши са власти како је обећао. Дан за рушење је био 18. децембар, рачунам да имају још времена да у томе успеју, можда пронађу оне који ће им испоручити оно што траже", приметио је Вучић.

Вучић двоструком суверенитету: Ништа од тог посла!

Председник Србије Александар Вучић рекао је да Србији није понуђено ништа слично идеји о двоструком суверенитету на северу КиМ, па се тако нешто неће десити ни у Берлину.

"Подељени суверенитет је увек нешто што је проблематична правна категорија, а тзв. двоструки суверенитет - не знам шта то значи. Али, нико ми то није рекао, нико нам то није понудио и тако нешто се неће догодити ни у Берлину", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду.

Какве лажи је на 3. страни изнела "сведокиња Трајковић"...

Председник Србије Александар Вучић истиче да је прича о уједињењу северне и јужне Митровице још један од покушаја Албанаца да уђу на север покрајине и загосподаре севером Косова, у чему им помаже и Рада Трајковић својим сведочењем о убиству Оливера Ивановића.

Вучић је, упитан да ли очекује да ће се идеја о уједињењу Митровице, коју заступају Албанци, појавити на конференцији у Берлину, одговорио да све што су Албанци радили од убиства Оливера Ивановића представља "скаредно и злочиначко фолирање о томе ко су починиоци злочина, у жељи да избаце оне Србе који би могли да им се супроставе на северу".

Уз констатацију да су неки говорили како Марка Ђурића треба убити и осули толико увреда на његов рачун, тврдећи да је измислио нешто везано за Раду Трајковић, а у вези намера Приштине да запоседне север, Вучић је показао акт приштинског тужилаштва у којем се она помиње као сведок.

„У овом акту о продужењу притвора Недељку Спасојевићу и Марку Рошићу на трећој страни, у образложењу стоји, да је сведокиња Рада Трајковић изјавила да је имала непрекидне контакте са Оливером Ивановићем, и да је он био стално праћен и прислушкиван од стране државе Србије“, пренео је он и додао да се из овога види какве је лажи изнела та жена.

Даље је прочитао да у том акту стоји да су иза прислушкиовања и праћења стајали Милан Радојчић и његови људи који су дошли из Србије, те да је изјавила да је Оливер Ивановић знао да ће бити убијен, да је молио председника и институције Србије да га заштите, али да му нико није пружао подршку.

„На основу овог сведочења Раде Трајковић, Недељко и Марко су и даље у притвору“, подвукао је Вучић.

Истакао је да је у два наврата Оливеру Ивановићу нудио две врсте обезбеђења, али да је два пута одбијао, те да за то има сведоке у његовој најближој породици.

„Какви су то лажови. Оптужили су своју државу и држе као таоце све остале зарад своје политичке агенде. Говорили су да нису давали изјаве, да нису сведоци, а јесу. Или лаже Рада Трајковић илиу тужилац, а не бих искључио ни да обоје то не чине. Тужилац је морао да се на некога позове, па је то на чувеног сведока, која је све о праћењу знала из својих станова на Савском венцу“, нагласио је Вучић.

Вучић Србима:Хвала вам што волите Србију и КиМ у Србији

Председник Александар Вучић захвалио је данас групи Срба са Косова и Метохије која је прошлог петка пешице кренула како би присуствовала скупу 19. априла у Београду и пружила му подршку, на том подухвату, али пре свега, како је рекао, на томе што воле Србију и КиМ у Србији.

"Хвала, не због мене или било кога другог, већ на љубави према КиМ и својој отаџбини", поручио је Вучић након састанка са њима у згради Председништва.

Председник је истакао да су тиме што су урадили показали како су и колико у стању да се жртвују за Косово и Метохију и колико километара да пређу.

"Неки су добијали инфузију, имају жуљеве, мало ко је неповређен, али су издржали овај тежак и напоран пут са севера КиМ до Београда, да би пружили подршк миру, стабилности, али и очувању наше отаџбине и очувању својих домова и сопственом осптанку на КиМ", подвукао је председник.

"Моја огромна захвалност вама. Хвала што волите Сбрију и, пре свега, Косово и Метохију у Србији", рекао је Вучић.

Вучић је Србе примио у Предстедништву, до којег су они дошли са транспарентом, који су носили током целог пута "Срби са КиМ за Србију и Вучића".

Младићи са КиМ, њих 27, пошли су у петак, а на марш мира су се одлучили, како су навели, да би дали подршку председнику Александру Вучићу и његовим напорима за бољи живот како Срба на КиМ, тако и за бољу, јачу и модерну Србију и бољи живот свих њених грађана.

Из Лепосавића, на путу ка Београду, прошли су до сада кроз Рашку, Ушће, Краљево, Мрчајевце, Прељину, Љиг, Лајковац и Степојевац.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике