MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Srbiji nije potrebno da joj Priština kaže da je država...
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Srbiji nije potrebno da joj Priština kaže da je država...

19.april 2019. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je Srbija konsolidovana država i da joj ne treba priznanje Prištine.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Vučić je, odgovarajući na pitanje da li očekuje da će u Berlinu biti iznet jasan zahtev da Srbija mora da prizna Kosovo, istakao da ne očekuje da se tako nešto dogodi.

Podsetio je da je američki predsednik Donald Tramp napisao, u pismu upućenom njemu i Hašimu Tačiju, da očekuje obostrano priznanje, kao da je to, kaže Vučić, potrebno Srbiji.

Prema njegovim rečima, Srbiji nije potrebno da joj Priština kaže da je država.

„Ne čeznemo za tim“, naglasio je Vučić dodajući da pritisci i pretnje neće pomoći bez kompromisa.

Podsetio je da je 2013. tokom Briselskih pregovora kada je bio izložen pritiscima legao i zaspao na podu i time pokazao prkos i da nije spreman da sluša pretnje i utlimatume.

Kaže da zahvalјujući time nisu usvojena dva člana, koja su hteli da stave u sporazum: jedan, koji je tražio da regionalna policija ne bude, kao što je sada, gotovo stopostotno srpska, i drugi, koji je tražio članstvo za Kosovo u UN i obavezivanje Srbije da neće ometati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

„Šta god da bude u budućnosti, lično sam veoma relaksiran. Uradili smo velike stvari u srpskoj ekonomiji, ponosan sam kada ih hvale Svetska banka, EBRD, Si Ðiping, Vladimir Putin, Angela Merkel. To su stvari koje će lјudi videti u godinama koje dolaze. Nema mesta gde ne vidite fabrike koje sam otvarao, gde lјudi rade, da ne govorim o zdravstvenom sistemu ili odbrambenom koji je trostruko snažniji“, objasnio je on.

Rekao je da bi voleo da se nešto uradi za budućnost Srbije, da se ostvari trajan mir između Srba i Albanaca.

„To da Albanci dobiju sve, a Srbi ništa...moj odgovor je jasan - nema ništa od toga. Očigledno nisu razumeli našu ispruženu ruku, koja ne znači da prihvatamo sve. Mi smo se trudili da budemo realni i oizbilјni i razgovaramo o kompromisu. Ako smatraju kompromisom da osnuju sudove za Srbe, da se naplaćuje ratna odšteta od Srbije, da priznamo nezavisnost, a oni nam oproste što smo toliki zločinci i kreteni, i da treba da skačemo do plafona što će nas priznati, to nije tako“, rekao je on.

Vučić je istakao da Srbija do izbora na kojima neko drugi bude pobedio tako nešto neće prihvatiti.

„Ne bih se kladio da će do toga doći, iako sam poznat kao veliki pesimista“, naglasio je on.

Srbija ne može doveka da trpi ultimatume bez odgovora

Srbija ne može doveka bez odgovora da trpi ultimatume i protivpravno delovanje Prištine, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

"Srbija je čekala šest meseci, ne uvodeći recipročne mere na takse. Ja se nadam da neće biti ni potrebe za tim, ali vam kažem da ultimatume i direktno protivpravno delovanje Srbija ne može doveka da trpi bez odgovora", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je naveo da će to kazati i predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i kancelarki Nemačke Angeli Merkel na sastanku u Berlinu 29. aprila.

Vučić je rekao da Albanci moraju da znaju da bez komromisa sa Srbijom nikada neće imati ništa.

"To što misle da će da nateraju Srbiju da se samoponizi, da uništi Srbe, svoju prošlost i budućnost, to možda može da prođe, kad me Haradinaj sruši sa vlasti kako je obećao. Dan za rušenje je bio 18. decembar, računam da imaju još vremena da u tome uspeju, možda pronađu one koji će im isporučiti ono što traže", primetio je Vučić.

Vučić dvostrukom suverenitetu: Ništa od tog posla!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbiji nije ponuđeno ništa slično ideji o dvostrukom suverenitetu na severu KiM, pa se tako nešto neće desiti ni u Berlinu.

"Podelјeni suverenitet je uvek nešto što je problematična pravna kategorija, a tzv. dvostruki suverenitet - ne znam šta to znači. Ali, niko mi to nije rekao, niko nam to nije ponudio i tako nešto se neće dogoditi ni u Berlinu", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Kakve laži je na 3. strani iznela "svedokinja Trajković"...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ističe da je priča o ujedinjenju severne i južne Mitrovice još jedan od pokušaja Albanaca da uđu na sever pokrajine i zagospodare severom Kosova, u čemu im pomaže i Rada Trajković svojim svedočenjem o ubistvu Olivera Ivanovića.

Vučić je, upitan da li očekuje da će se ideja o ujedinjenju Mitrovice, koju zastupaju Albanci, pojaviti na konferenciji u Berlinu, odgovorio da sve što su Albanci radili od ubistva Olivera Ivanovića predstavlјa "skaredno i zločinačko foliranje o tome ko su počinioci zločina, u želјi da izbace one Srbe koji bi mogli da im se suprostave na severu".

Uz konstataciju da su neki govorili kako Marka Đurića treba ubiti i osuli toliko uvreda na njegov račun, tvrdeći da je izmislio nešto vezano za Radu Trajković, a u vezi namera Prištine da zaposedne sever, Vučić je pokazao akt prištinskog tužilaštva u kojem se ona pominje kao svedok.

„U ovom aktu o produženju pritvora Nedelјku Spasojeviću i Marku Rošiću na trećoj strani, u obrazloženju stoji, da je svedokinja Rada Trajković izjavila da je imala neprekidne kontakte sa Oliverom Ivanovićem, i da je on bio stalno praćen i prisluškivan od strane države Srbije“, preneo je on i dodao da se iz ovoga vidi kakve je laži iznela ta žena.

Dalјe je pročitao da u tom aktu stoji da su iza prisluškiovanja i praćenja stajali Milan Radojčić i njegovi lјudi koji su došli iz Srbije, te da je izjavila da je Oliver Ivanović znao da će biti ubijen, da je molio predsednika i institucije Srbije da ga zaštite, ali da mu niko nije pružao podršku.

„Na osnovu ovog svedočenja Rade Trajković, Nedelјko i Marko su i dalјe u pritvoru“, podvukao je Vučić.

Istakao je da je u dva navrata Oliveru Ivanoviću nudio dve vrste obezbeđenja, ali da je dva puta odbijao, te da za to ima svedoke u njegovoj najbližoj porodici.

„Kakvi su to lažovi. Optužili su svoju državu i drže kao taoce sve ostale zarad svoje političke agende. Govorili su da nisu davali izjave, da nisu svedoci, a jesu. Ili laže Rada Trajković iliu tužilac, a ne bih isklјučio ni da oboje to ne čine. Tužilac je morao da se na nekoga pozove, pa je to na čuvenog svedoka, koja je sve o praćenju znala iz svojih stanova na Savskom vencu“, naglasio je Vučić.

Vučić Srbima:Hvala vam što volite Srbiju i KiM u Srbiji

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je danas grupi Srba sa Kosova i Metohije koja je prošlog petka pešice krenula kako bi prisustvovala skupu 19. aprila u Beogradu i pružila mu podršku, na tom poduhvatu, ali pre svega, kako je rekao, na tome što vole Srbiju i KiM u Srbiji.

"Hvala, ne zbog mene ili bilo koga drugog, već na lјubavi prema KiM i svojoj otadžbini", poručio je Vučić nakon sastanka sa njima u zgradi Predsedništva.

Predsednik je istakao da su time što su uradili pokazali kako su i koliko u stanju da se žrtvuju za Kosovo i Metohiju i koliko kilometara da pređu.

"Neki su dobijali infuziju, imaju žulјeve, malo ko je nepovređen, ali su izdržali ovaj težak i naporan put sa severa KiM do Beograda, da bi pružili podršk miru, stabilnosti, ali i očuvanju naše otadžbine i očuvanju svojih domova i sopstvenom osptanku na KiM", podvukao je predsednik.

"Moja ogromna zahvalnost vama. Hvala što volite Sbriju i, pre svega, Kosovo i Metohiju u Srbiji", rekao je Vučić.

Vučić je Srbe primio u Predstedništvu, do kojeg su oni došli sa transparentom, koji su nosili tokom celog puta "Srbi sa KiM za Srbiju i Vučića".

Mladići sa KiM, njih 27, pošli su u petak, a na marš mira su se odlučili, kako su naveli, da bi dali podršku predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovim naporima za bolјi život kako Srba na KiM, tako i za bolјu, jaču i modernu Srbiju i bolјi život svih njenih građana.

Iz Leposavića, na putu ka Beogradu, prošli su do sada kroz Rašku, Ušće, Kralјevo, Mrčajevce, Prelјinu, Ljig, Lajkovac i Stepojevac.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike