МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Без вас оволико не бих могао да браним КиМ, ни пред ким
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Без вас оволико не бих могао да браним КиМ, ни пред ким

19.април 2019. Извор: Танјуг

Данас разни емисари из целог света долазе у Београд да ми кажу - учини нешто за Албанце, умили се мало њима, да би укинули таксе на српску робу, а мој одговор је да ништа нећемо учинити, јер Приштина мора да укине таксе, да би се разговарало, поручио је вечерас председник Александар Вучић.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

"Мој одговор, наш одговор, одговор јединствене Србије, без обзира што то неће бити лако учинити је - ништа нећемо да учинимо. Много тога смо учинили, ред је да се ви понашате цивилизовано, нормално", рекао је Вучић.

Он је истакао да није нормално да се уводе таксе на робу у 21. веку и да могу да прете, да врше притисак какав хоће, Србија је рекла - повуците таксе, разговараћемо.

"А, ми вама да чинимо уступке, да бисте рекли да је Србија понижена и поражена... наш одговор је јасан", рекао је председник Србије.

Он је нагласио да постоји само једна ствар коју је горе изгубити од главе, и која је најскупља на свету - образ, и то, поручио је, не би требало да забораве ни они на Западу, ни Албанци.

"Образ је најскупља ствар на свету. Немојте никад да покушате Србији да га укаљате", подвукао је Вучић.

Он је пренео да је данас на скуп у Београд са КиМ дошло око 7.500 људи, а да десетак аутобуса није било дозвољено да пређу административни прелаз.

Како је рекао, када је видео толики број Срба са КиМ, није се само радовао томе, иако му је неизмерно драго, јер је то за њега и највећи терет око врата, који је неко могао да му стави.

"Знам колика је моја одговорност и брига за људе на КиМ. Неће нам бити лако и зато још једном хвала што сте у оволиком броју дошли. Без вас оволико, не бих могао да изађем пред Сија, Путина, Меркел, Макрона у наредних неколико дана", истакао је српски председник.

Подсетио је да је Београд тражио компромис са Албанцима, али многи у свету нису, каже, разумели колико смо били спремни за компромис и гледали су само да на сваки начин понизе Србију.

Подсетио је да је Београд испунио све обавезе из Бриселског споразума, а Приштина ни једну једину - Заједницу српских општина.

"Када смо разговарали, молили смо и упозоравали да не формирају косовску војску, да није чак ни с складу са тзв. косовским уставом, а чак је и генерални секретар на то упозоровао, а они су је оформили. Када смо молили да не иду даље у то, увели су таксе, којима треба економски да униште Србе. Молио сам их у Бриселу пре 6 месеци, да не доносе платформу која није за дијалог, рекли су да се неће појавити на дневном реду, а онда су је баш такву изгласали", констатовао је Вучић.

Мој посао као председника Републике је да чувамо мир, поручује председник.

"Ми Срби можда смо и највисе ратова имали у 20. веку. Ззелим да у 21. немамо ниједан, да прицамо о нашим јунацима са Кошара и из других ратова, али да немамо нове јунаке, да нам јунаци буду они који ће да извозе софтвере, наше најбоље производе у свет, да пробамо да направимо такву политику да идемо у корак са светом, будемо бољи од других", рекао је Вучић.

Вучић: Нећу да се умиљавам Приштини, нека укину таксе

Председник државе Александар Вучић изјавио је данас да му многи емисари из света поручују да учини нешто како би "умилио" Приштину да укине таксе на српску робу, али да је, без обзира што неће бити лако издржати притиске, порука Србије да то неће учинити.

"Треба да се понашају цивилизовано, није било нормално уводити таксе таксе ни у прошлим вековима", рекао је Вучић у Београду на митингу у кампањи Будућност Србије.

Он је рекао да је Србија желела компромис али да је Приштина хтела да је понизи.

"Желимо да разговарамо, али нека нико не помисли да је то слабост, нећемо дозволити нападе или протеривање Срба са њихових вековних огњишта", рекао је Вучић наводећи да ће Србија победити чак и ако на то буде натерана.

Он је поручио земљама на Западу и Албанцима и да је "само једна ствар скупља од главе, а то је образ" и да је то Србији најважније.

Према његовим речима, на митинг је дошло више од 7.000 људи са Косова, а да су многи на административној линији заустављени, и захвалио им на таквој подршци која му, како је додао, даје снагу у преговорима.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике