MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Bez vas ovoliko ne bih mogao da branim KiM, ni pred kim
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Bez vas ovoliko ne bih mogao da branim KiM, ni pred kim

19.april 2019. Izvor: Tanjug

Danas razni emisari iz celog sveta dolaze u Beograd da mi kažu - učini nešto za Albance, umili se malo njima, da bi ukinuli takse na srpsku robu, a moj odgovor je da ništa nećemo učiniti, jer Priština mora da ukine takse, da bi se razgovaralo, poručio je večeras predsednik Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

"Moj odgovor, naš odgovor, odgovor jedinstvene Srbije, bez obzira što to neće biti lako učiniti je - ništa nećemo da učinimo. Mnogo toga smo učinili, red je da se vi ponašate civilizovano, normalno", rekao je Vučić.

On je istakao da nije normalno da se uvode takse na robu u 21. veku i da mogu da prete, da vrše pritisak kakav hoće, Srbija je rekla - povucite takse, razgovaraćemo.

"A, mi vama da činimo ustupke, da biste rekli da je Srbija ponižena i poražena... naš odgovor je jasan", rekao je predsednik Srbije.

On je naglasio da postoji samo jedna stvar koju je gore izgubiti od glave, i koja je najskuplјa na svetu - obraz, i to, poručio je, ne bi trebalo da zaborave ni oni na Zapadu, ni Albanci.

"Obraz je najskuplјa stvar na svetu. Nemojte nikad da pokušate Srbiji da ga ukalјate", podvukao je Vučić.

On je preneo da je danas na skup u Beograd sa KiM došlo oko 7.500 lјudi, a da desetak autobusa nije bilo dozvolјeno da pređu administrativni prelaz.

Kako je rekao, kada je video toliki broj Srba sa KiM, nije se samo radovao tome, iako mu je neizmerno drago, jer je to za njega i najveći teret oko vrata, koji je neko mogao da mu stavi.

"Znam kolika je moja odgovornost i briga za lјude na KiM. Neće nam biti lako i zato još jednom hvala što ste u ovolikom broju došli. Bez vas ovoliko, ne bih mogao da izađem pred Sija, Putina, Merkel, Makrona u narednih nekoliko dana", istakao je srpski predsednik.

Podsetio je da je Beograd tražio kompromis sa Albancima, ali mnogi u svetu nisu, kaže, razumeli koliko smo bili spremni za kompromis i gledali su samo da na svaki način ponize Srbiju.

Podsetio je da je Beograd ispunio sve obaveze iz Briselskog sporazuma, a Priština ni jednu jedinu - Zajednicu srpskih opština.

"Kada smo razgovarali, molili smo i upozoravali da ne formiraju kosovsku vojsku, da nije čak ni s skladu sa tzv. kosovskim ustavom, a čak je i generalni sekretar na to upozorovao, a oni su je oformili. Kada smo molili da ne idu dalјe u to, uveli su takse, kojima treba ekonomski da unište Srbe. Molio sam ih u Briselu pre 6 meseci, da ne donose platformu koja nije za dijalog, rekli su da se neće pojaviti na dnevnom redu, a onda su je baš takvu izglasali", konstatovao je Vučić.

Moj posao kao predsednika Republike je da čuvamo mir, poručuje predsednik.

"Mi Srbi možda smo i najvise ratova imali u 20. veku. Zzelim da u 21. nemamo nijedan, da pricamo o našim junacima sa Košara i iz drugih ratova, ali da nemamo nove junake, da nam junaci budu oni koji će da izvoze softvere, naše najbolјe proizvode u svet, da probamo da napravimo takvu politiku da idemo u korak sa svetom, budemo bolјi od drugih", rekao je Vučić.

Vučić: Neću da se umilјavam Prištini, neka ukinu takse

Predsednik države Aleksandar Vučić izjavio je danas da mu mnogi emisari iz sveta poručuju da učini nešto kako bi "umilio" Prištinu da ukine takse na srpsku robu, ali da je, bez obzira što neće biti lako izdržati pritiske, poruka Srbije da to neće učiniti.

"Treba da se ponašaju civilizovano, nije bilo normalno uvoditi takse takse ni u prošlim vekovima", rekao je Vučić u Beogradu na mitingu u kampanji Budućnost Srbije.

On je rekao da je Srbija želela kompromis ali da je Priština htela da je ponizi.

"Želimo da razgovaramo, ali neka niko ne pomisli da je to slabost, nećemo dozvoliti napade ili proterivanje Srba sa njihovih vekovnih ognjišta", rekao je Vučić navodeći da će Srbija pobediti čak i ako na to bude naterana.

On je poručio zemlјama na Zapadu i Albancima i da je "samo jedna stvar skuplјa od glave, a to je obraz" i da je to Srbiji najvažnije.

Prema njegovim rečima, na miting je došlo više od 7.000 lјudi sa Kosova, a da su mnogi na administrativnoj liniji zaustavlјeni, i zahvalio im na takvoj podršci koja mu, kako je dodao, daje snagu u pregovorima.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike