МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Без помака, нови разговори у Паризу у јулу
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Без помака, нови разговори у Паризу у јулу

30.април 2019. Извор: Танјуг

Закључак самита је да настављамо разговоре у ужем формату, уз посредство ЕУ, Немачке и Француске, о томе како да покушамо да наставимо дијалог, рекао је вечерас председник Александар Вучић по завршетку самитра у Берлину.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Он је рекао да нема формалних закључака, нити се о нечему гласало, већ да је реч о договору.

Следећа прилика за разговор о наставку дијалога биће, рекао је, 1. или 2. јула у Паризу, уочи састанка Берлинског процеса, у Познању, а после европских избора.

Председник је рекао да је на скупу постало јасно све оно што се крило испод жита.

Видело се, додаје, у најискренијој форми и ко и какав однос из региона има према Србији и КиМ.

"Изненадили смо се оштрини којом су говорили пре свега Албанци са КИМ, али и жестини и оштрини напада против Републике Српске и оним што је говорио Денис Звиздић и на то сам реаговао", рекао је Вучић новинарима.

Он је указао да РС није никаква лоса творевина, већ да је Дејтонска творевина и да је тиме сачуван мир и заустављено крвопролиће на територији БиХ.

Како каже, одговорио је и Албанцима који су имали приступ следећег типа: прво Рама говори о свом министру спољних послова који је имао тежак живот, јер је живео у време српских дикататора на КиМ, па су Албанци с Косова почели да причају да морамо да признамо Косово, да нема никакве аутономије за Србе, нема никакве РС - и то је нека опсесивна фасцинација Српском - те да нема никаквих извршних овласћења за ЗСО.

"Почели смо у једном тренутку и да се осмехујемо. Трудлили смо се да се понашамо одговорно и озбиљно и милсим да смо то успели да учинимо, иако не милсим да смопред било ким у Европи сви заједно данас изгледали добро на било који начин", оценио је он.

"Разумели смо све што се крило испод жита, све смо видели у једном дану", рекао је Вучић.

Вучић рекао је да је у Берлину одржана серија тешких састанака.

Захвалио је немачкој канцеларки Ангели Меркел и француском председнику Емануелу Макрону на њиховом ангажману, рекавши да су они били веома рационални, разумни и озбиљни и одговорно се понашали.

"Покушавали су да пронађу решење за наставак дијалога, да утичу на стабилизацију прилика на Балкану", рекао је Вучић српским новинарима у Берлину.

Он је додао да Србија није имала ниједан услов, осим да таксе које је Приштина увела буду повучене.

"Неки други су сматрали да је од дијалога било важније да таксе остану, али шта да радимо", рекао је Вучић.

Вучић: Нови састанак о дијалогу у Паризу, 1. или 2. јула

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас, након самита у Берлину, да ће нови састанак о обнављању дијалога бити одржан у Паризу 1. или 2. јула, пред састанак у Познању у оквиру Берлинског процеса.

"До тада, надам се да ће овај импулс одговорности који су дали Мекрел и Макрон, уз пристуство Могерини, значити неку врсту стабилизације прилика бар за та два месеца, док не покушамо да проднађемо неко решење за наставак дијалога", рекао је Вучић новинарима након разговора у Берлину.

Он је поновио да није срећан што неко мисли да су таксе у 21. веку нешто нормално и морално, али је додао да је захвалан домаћинима, Меркел и Макрону, што су издвојили огромно време и труд и, ако ништа друго, својим понашањем и опхођењем показали колико желе стабилност на Западном Балкану.

Вучић је истакао и да је, некима који су захтевали и тражили да се види како да изгледа неки финални споразум, рекао да не долази у обзир да нас неко условљава било чиме и да зато постоје разговори и преговори, а не њихов списак жеља.

"Морам да признам да је један од организатора скупа био веома коректан и недвосмислено ставио до знања албанским представницима да то неће моћи тако", рекао је Вучић.

Када год не решите неки проблем, не можете да кажете да сте срећни и задовољни, али чини ми се да смо на пристојан и одговоран начин заступали земљу.

Вучић: Не мислим да је било шта пропало

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас, одговарајући на питање новинара по завршетку самита у Берлину, да не мисли да је "било шта пропало", наводећи да је боље када има разговора, него кад га нема.

"А, да ли очекујете чуда? Чуда се у животу не дешавају. Једанпут или два пута се догоди да тим из источне Европе узме Куп сампиона 1990. и 1991. и то, овог пута на пенале, и то се неће поновити у наредних 30 или 50 година...Тако да пустите чуда, ово је реланост, види се да се налазимо у тешкој и озбиљној ситацији и морамо да се понашамо одговорно и да водимо рачуна о будућности нашег народа", рекао је Вучић.

Он је додао да је ангажман Ангеле Меркел и Емануела Макрона веома важан и да показује њихову опредељеност да чувају мир на Западном Балкану јер тиме чувају и мир у Европи.

Вучић је такође рекао да су сви тражили укидање такси и да то није захтев од јуче.

Навео је и да су представници Хрватске и Словеније били коректни и да не може ништа да им се замери.

"Поред минималног неслагања, не бисмо имали шта да замеримо ни представмицима Црне Горе и Дјукановићу. Био је коректан, имајући у виду да је Црна Гора признала Косово", рекао је Вучић.

Одговарајући на питања новинара после састанка у Берлину, Вучић је казао да се српска делегација више пута издвајала са Макроном и Меркеловом и разгварала, као што су то чинили и албански представници, али, како је додао, није фер да о томе јавно говори.

"Наставићемо да радимо. Мислим да су они добро разумели колико је теска ситуација на Западном Балкану и колико је труда потребно да уложзимо да би се проблеми решили", истакао је Вучић.

Вучић је казао и да не може да каже ниједну ружну реч када је реч о понашању Марјана Шареца и Андреја Пленковића, али да Србији свакако не одговора однос 9:1 за независно Косово.

Како каже, то није лака позиција "То је била моја примедба. Што се наших односа са Словенијом тиче они су одлични", рекао је Вучић.

У Берлину сви отворених карата,без рукавица

Данас су сви играли отворених карата, без рукавица - тако је разговоре на самиту у Берлину описао новинарима председник Александар Вучић, уз опаску да није могао да поверује шта је слушао од неких учесника скупа.

"Говорили смо по абецедном реду, па смо ми били последњи и питали смо се шта можемо да кажемо после свега, после салви оптужби из региона на наш рачун", рекао је Вучић.

Није, каже, могао да поверује шта је слушао од неких учесника скупа.

"Шта да кажем... Ми смо криви за све, ми смо увели таксе, ми нисмо спровели ЗСО, ја сваки дан говорим о Великој Србији, а не Рама... не знам шта да кажем...", илустровао је Вучић приступ појединих актера и оптужбе какве су упоућивали на рачун Србије.

Поновио је да састанак није био лак, али је делегација Србије урадила оно што је био њен посао.

И убудуће ће се борити за земљу, а неће, каже, бити много лакше него што је било вечерас.

"Пред нама није лак, већ тежак период", указао је председник и додао да много новца губимо због такси Приштине, и на расту БДП-а, иако нам то, подвлачи, никада неће бити аргумент за било шта.

"Али, да толико новца губи нека држава ЕУ то би било на не знам који ниво подигнуто... Овако, ако Срби губе паре, није много ни важно", констатовао је председник.

Вучић је Србима на КиМ поручио да ће Србија увек бити уз њих и да ће се за њих борити.

Вучић: Борили смо се за Србију на пристојан и цивилизован начин

Председник Александар Вучић није вечерас хтео шире да коментарише изјаву Бошка Обрадовића да ће он, Вучић, у Берлину признати Косово.

"Он је то најављивао пре седам дана и позивао људе да ме скину с власти, јер ћу признати Косово", каже Вучић, али додаје да не би о томе говорио пред страним новинарима, већ када се врати у Србију.

"Шта да кажем? Толико неодговорно, толико неозбиљно, а у Србији има много озбиљних људи", каже Вучић.

Упитан шта поручује грађанима Србије, Вучић каже:

"Борили смо се за Србију, а размислите да ли је било лако да будем једини који није признао независност Косова, наспрам њих девет који то јесу учинили. Мислим да смо се борили на пристојан, цивилизован начин и да смо то, онолико колико је то било могуће, урадили на најбољи могући начин".

Наш посао је да се боримо за наш народ, за земљу и народ на КиМ:

"То је био наш посао и то смо радили. И Срби са КиМ у то не сумњају, они то знају. Они то нису једанпут видели. Било је много напетијих дана и ноћи. За нас је много важније да су Меркел и Макрон веома посвећени проналажењу излаза из ћорскоака. То што се налазимо у ћорсокаку и што је данас мир, не значи да ће сутра бити", указује.

И зато, истиче, морамо да радимо много напорније и да изнађемо неко решење.

"За разлику од оних који су вређали Федерику Могерини, који вређају Европу, који би да вређају свакога, ми не можемо да вређамо никога и не мислим да је ово било изгубљено време, јер смо данас најотвореније разговарали", рекао је он.

Вучић: За разлику од Тачија, ми проблем не видимо у ЕУ

Поводом изјаве Хашима Тација, који је током дана изјавио да је ЕУ неспособна да води дијалог и да САД треба да се укљуци у процес, председник Србије Александар Вучић каже да не мисли да је проблем у ЕУ.

”Ми никада нисмо имали проблем са ЕУ. Не мислим да је проблем у ЕУ. Пробем је у свима нама који треба да се окренемо будућности”, поруцио је Вучић.

Он је рекао да је немачка канцеларка иначе "врло брзо" била обавештена о тој Тачијевој изјави, и оценио да "многима неће бити драго због тога".

Истакао је и да би волео да је данас покренут дијалог, јер је то гаранција будуће стабилизације.

"Али, за танго је потребно двоје. Нажалост, ми партенера за одговорну и озбиљнију игру нисмо имали”, закључио је Вуциц после састанка у Берлину.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике