MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Bez pomaka, novi razgovori u Parizu u julu
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Bez pomaka, novi razgovori u Parizu u julu

30.april 2019. Izvor: Tanjug

Zaklјučak samita je da nastavlјamo razgovore u užem formatu, uz posredstvo EU, Nemačke i Francuske, o tome kako da pokušamo da nastavimo dijalog, rekao je večeras predsednik Aleksandar Vučić po završetku samitra u Berlinu.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

On je rekao da nema formalnih zaklјučaka, niti se o nečemu glasalo, već da je reč o dogovoru.

Sledeća prilika za razgovor o nastavku dijaloga biće, rekao je, 1. ili 2. jula u Parizu, uoči sastanka Berlinskog procesa, u Poznanju, a posle evropskih izbora.

Predsednik je rekao da je na skupu postalo jasno sve ono što se krilo ispod žita.

Videlo se, dodaje, u najiskrenijoj formi i ko i kakav odnos iz regiona ima prema Srbiji i KiM.

"Iznenadili smo se oštrini kojom su govorili pre svega Albanci sa KIM, ali i žestini i oštrini napada protiv Republike Srpske i onim što je govorio Denis Zvizdić i na to sam reagovao", rekao je Vučić novinarima.

On je ukazao da RS nije nikakva losa tvorevina, već da je Dejtonska tvorevina i da je time sačuvan mir i zaustavlјeno krvoproliće na teritoriji BiH.

Kako kaže, odgovorio je i Albancima koji su imali pristup sledećeg tipa: prvo Rama govori o svom ministru spolјnih poslova koji je imao težak život, jer je živeo u vreme srpskih dikatatora na KiM, pa su Albanci s Kosova počeli da pričaju da moramo da priznamo Kosovo, da nema nikakve autonomije za Srbe, nema nikakve RS - i to je neka opsesivna fascinacija Srpskom - te da nema nikakvih izvršnih ovlasćenja za ZSO.

"Počeli smo u jednom trenutku i da se osmehujemo. Trudlili smo se da se ponašamo odgovorno i ozbilјno i milsim da smo to uspeli da učinimo, iako ne milsim da smopred bilo kim u Evropi svi zajedno danas izgledali dobro na bilo koji način", ocenio je on.

"Razumeli smo sve što se krilo ispod žita, sve smo videli u jednom danu", rekao je Vučić.

Vučić rekao je da je u Berlinu održana serija teških sastanaka.

Zahvalio je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na njihovom angažmanu, rekavši da su oni bili veoma racionalni, razumni i ozbilјni i odgovorno se ponašali.

"Pokušavali su da pronađu rešenje za nastavak dijaloga, da utiču na stabilizaciju prilika na Balkanu", rekao je Vučić srpskim novinarima u Berlinu.

On je dodao da Srbija nije imala nijedan uslov, osim da takse koje je Priština uvela budu povučene.

"Neki drugi su smatrali da je od dijaloga bilo važnije da takse ostanu, ali šta da radimo", rekao je Vučić.

Vučić: Novi sastanak o dijalogu u Parizu, 1. ili 2. jula

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas, nakon samita u Berlinu, da će novi sastanak o obnavlјanju dijaloga biti održan u Parizu 1. ili 2. jula, pred sastanak u Poznanju u okviru Berlinskog procesa.

"Do tada, nadam se da će ovaj impuls odgovornosti koji su dali Mekrel i Makron, uz pristustvo Mogerini, značiti neku vrstu stabilizacije prilika bar za ta dva meseca, dok ne pokušamo da prodnađemo neko rešenje za nastavak dijaloga", rekao je Vučić novinarima nakon razgovora u Berlinu.

On je ponovio da nije srećan što neko misli da su takse u 21. veku nešto normalno i moralno, ali je dodao da je zahvalan domaćinima, Merkel i Makronu, što su izdvojili ogromno vreme i trud i, ako ništa drugo, svojim ponašanjem i ophođenjem pokazali koliko žele stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Vučić je istakao i da je, nekima koji su zahtevali i tražili da se vidi kako da izgleda neki finalni sporazum, rekao da ne dolazi u obzir da nas neko uslovlјava bilo čime i da zato postoje razgovori i pregovori, a ne njihov spisak želјa.

"Moram da priznam da je jedan od organizatora skupa bio veoma korektan i nedvosmisleno stavio do znanja albanskim predstavnicima da to neće moći tako", rekao je Vučić.

Kada god ne rešite neki problem, ne možete da kažete da ste srećni i zadovolјni, ali čini mi se da smo na pristojan i odgovoran način zastupali zemlјu.

Vučić: Ne mislim da je bilo šta propalo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras, odgovarajući na pitanje novinara po završetku samita u Berlinu, da ne misli da je "bilo šta propalo", navodeći da je bolјe kada ima razgovora, nego kad ga nema.

"A, da li očekujete čuda? Čuda se u životu ne dešavaju. Jedanput ili dva puta se dogodi da tim iz istočne Evrope uzme Kup sampiona 1990. i 1991. i to, ovog puta na penale, i to se neće ponoviti u narednih 30 ili 50 godina...Tako da pustite čuda, ovo je relanost, vidi se da se nalazimo u teškoj i ozbilјnoj sitaciji i moramo da se ponašamo odgovorno i da vodimo računa o budućnosti našeg naroda", rekao je Vučić.

On je dodao da je angažman Angele Merkel i Emanuela Makrona veoma važan i da pokazuje njihovu opredelјenost da čuvaju mir na Zapadnom Balkanu jer time čuvaju i mir u Evropi.

Vučić je takođe rekao da su svi tražili ukidanje taksi i da to nije zahtev od juče.

Naveo je i da su predstavnici Hrvatske i Slovenije bili korektni i da ne može ništa da im se zameri.

"Pored minimalnog neslaganja, ne bismo imali šta da zamerimo ni predstavmicima Crne Gore i Djukanoviću. Bio je korektan, imajući u vidu da je Crna Gora priznala Kosovo", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka u Berlinu, Vučić je kazao da se srpska delegacija više puta izdvajala sa Makronom i Merkelovom i razgvarala, kao što su to činili i albanski predstavnici, ali, kako je dodao, nije fer da o tome javno govori.

"Nastavićemo da radimo. Mislim da su oni dobro razumeli koliko je teska situacija na Zapadnom Balkanu i koliko je truda potrebno da uložzimo da bi se problemi rešili", istakao je Vučić.

Vučić je kazao i da ne može da kaže nijednu ružnu reč kada je reč o ponašanju Marjana Šareca i Andreja Plenkovića, ali da Srbiji svakako ne odgovora odnos 9:1 za nezavisno Kosovo.

Kako kaže, to nije laka pozicija "To je bila moja primedba. Što se naših odnosa sa Slovenijom tiče oni su odlični", rekao je Vučić.

U Berlinu svi otvorenih karata,bez rukavica

Danas su svi igrali otvorenih karata, bez rukavica - tako je razgovore na samitu u Berlinu opisao novinarima predsednik Aleksandar Vučić, uz opasku da nije mogao da poveruje šta je slušao od nekih učesnika skupa.

"Govorili smo po abecednom redu, pa smo mi bili poslednji i pitali smo se šta možemo da kažemo posle svega, posle salvi optužbi iz regiona na naš račun", rekao je Vučić.

Nije, kaže, mogao da poveruje šta je slušao od nekih učesnika skupa.

"Šta da kažem... Mi smo krivi za sve, mi smo uveli takse, mi nismo sproveli ZSO, ja svaki dan govorim o Velikoj Srbiji, a ne Rama... ne znam šta da kažem...", ilustrovao je Vučić pristup pojedinih aktera i optužbe kakve su upoućivali na račun Srbije.

Ponovio je da sastanak nije bio lak, ali je delegacija Srbije uradila ono što je bio njen posao.

I ubuduće će se boriti za zemlјu, a neće, kaže, biti mnogo lakše nego što je bilo večeras.

"Pred nama nije lak, već težak period", ukazao je predsednik i dodao da mnogo novca gubimo zbog taksi Prištine, i na rastu BDP-a, iako nam to, podvlači, nikada neće biti argument za bilo šta.

"Ali, da toliko novca gubi neka država EU to bi bilo na ne znam koji nivo podignuto... Ovako, ako Srbi gube pare, nije mnogo ni važno", konstatovao je predsednik.

Vučić je Srbima na KiM poručio da će Srbija uvek biti uz njih i da će se za njih boriti.

Vučić: Borili smo se za Srbiju na pristojan i civilizovan način

Predsednik Aleksandar Vučić nije večeras hteo šire da komentariše izjavu Boška Obradovića da će on, Vučić, u Berlinu priznati Kosovo.

"On je to najavlјivao pre sedam dana i pozivao lјude da me skinu s vlasti, jer ću priznati Kosovo", kaže Vučić, ali dodaje da ne bi o tome govorio pred stranim novinarima, već kada se vrati u Srbiju.

"Šta da kažem? Toliko neodgovorno, toliko neozbilјno, a u Srbiji ima mnogo ozbilјnih lјudi", kaže Vučić.

Upitan šta poručuje građanima Srbije, Vučić kaže:

"Borili smo se za Srbiju, a razmislite da li je bilo lako da budem jedini koji nije priznao nezavisnost Kosova, naspram njih devet koji to jesu učinili. Mislim da smo se borili na pristojan, civilizovan način i da smo to, onoliko koliko je to bilo moguće, uradili na najbolјi mogući način".

Naš posao je da se borimo za naš narod, za zemlјu i narod na KiM:

"To je bio naš posao i to smo radili. I Srbi sa KiM u to ne sumnjaju, oni to znaju. Oni to nisu jedanput videli. Bilo je mnogo napetijih dana i noći. Za nas je mnogo važnije da su Merkel i Makron veoma posvećeni pronalaženju izlaza iz ćorskoaka. To što se nalazimo u ćorsokaku i što je danas mir, ne znači da će sutra biti", ukazuje.

I zato, ističe, moramo da radimo mnogo napornije i da iznađemo neko rešenje.

"Za razliku od onih koji su vređali Federiku Mogerini, koji vređaju Evropu, koji bi da vređaju svakoga, mi ne možemo da vređamo nikoga i ne mislim da je ovo bilo izgublјeno vreme, jer smo danas najotvorenije razgovarali", rekao je on.

Vučić: Za razliku od Tačija, mi problem ne vidimo u EU

Povodom izjave Hašima Tacija, koji je tokom dana izjavio da je EU nesposobna da vodi dijalog i da SAD treba da se uklјuci u proces, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da ne misli da je problem u EU.

”Mi nikada nismo imali problem sa EU. Ne mislim da je problem u EU. Probem je u svima nama koji treba da se okrenemo budućnosti”, porucio je Vučić.

On je rekao da je nemačka kancelarka inače "vrlo brzo" bila obaveštena o toj Tačijevoj izjavi, i ocenio da "mnogima neće biti drago zbog toga".

Istakao je i da bi voleo da je danas pokrenut dijalog, jer je to garancija buduće stabilizacije.

"Ali, za tango je potrebno dvoje. Nažalost, mi partenera za odgovornu i ozbilјniju igru nismo imali”, zaklјučio je Vucic posle sastanka u Berlinu.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike