МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Косовски проблем не може да се реши без Србије, јер то је проблем између Срба и Албанаца
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3699
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Косовски проблем не може да се реши без Србије, јер то је проблем између Срба и Албанаца

09.maj 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић поновио је данас у Тирани да косовски проблем не може да се реши без Србије, да је то проблем између Срба и Албанаца и да никаквом решењу не воде, нити могу да воде скупови на које се позивају и они којих се то уопште не тиче.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

"Што ви позивате петсто њих сваки пут када се нешто тиче Срба и Албанаца? Шта брига оног на Исланду и на Малти како ћемо ми да решимо проблем. Позивате и правите театар од свега да бисте нашли десет својих који ће да кажу да се са нечим не слажу да би имали апсолутно неслагање по свим питањима. И шта ћемо сад?", рекао је Вучић новинарима после пленарне седнице Самита Процеса Брдо Бриони.

Све то пренео је, каже, бројним саоговорницима, укључујући и учеснике данашњег састанка и поновио да им је рекао да сад виде како ће решити косовски проблем.

Зато ни после овог састанка, каже, Београд и Приштина нису ближи решењу.

"Многе земјле у Европи и у свету нам држе лекције. Они су ту због својих интереса и својих унутрашњих разлога. Нема проблема, и данас сам им рекао, ајде да видим сад како ћете да решите, пошто да не може да се реши без Србије.", рекао је Вучић.

"То сам рекао и Тачију, и у једном тренутку сам му рекао, ''је л'' си то сам смислио или ти је неко помогао''. Људи, шта вам је, бре? Ти нећеш ово, ти нећеш оно, ја нећу ништа од тога и шта сад?", пренео је Вучић.

Он, међутим, истиче да то није ни добро, ни паметно, ни за једне ни за друге.

"Ми морамо да проналазимо решење. Срби и Албанци ће у наредних 200 година бити два највећа народа на Западном Балкану. Ако нећемо да уредимо односе за наредних 200 година, онда је то врло лоше за све нас", каже председник Вучић.

Како каже, најлакше је да се нађе разлог да будете против нечега, јер против нечега бити - ништа лакше.

Нема силе која ће натерати Србију да иде против својих интереса

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Тирани, где је учестовао на састанку лидера Процеса Брдо-Бриони, да је и после данашњег састанка јасно да не идемо у мирније и лакше воде, да следе "вунена времена", али да нема силе која ће натерати Србију да иде против сопствених интереса.

Вучић је задовољан што се отворено говорило.

Вучић је пренео новинарима да су теме биле регионална стабилност и очување мира.

"Свако је износио своје идеје и видело се, отприлике, колико има сваковрсних сукоба, не само на Западном Балкану, већ и нешто шире. Ја сам задовољан што смо отворено говорили", рекао је Вучић.

Председник је констатовао да му је данас било лакше, због присуства председавајућег и спрског члана Председништва БиХ Милорада Додика, јес су могли леђа уз леђа да штите Србију и РС, што су и чинили, на отворенији и релаксиранији начин него што је уобичајено.

Како је рекао, многи нису научили да Србија отворено, свакако промишљено, али релаксирано говори о свему, већ су људи из Приштине, који су као код куће, осетили да је тренутак да говоре о томе да нехе Републик Српску на КиМ, нити две Немачке, већ да хоће Америку...

"Ја сам им рекао - не вреди, можете да позовете и Колинду Грабар Китаровић, и Борута Пахора и Анџеја Дуду, и Американце... то је питање односа Срба и Албанаца и ми то морамо да решимо", рекако је Вучић.

Председник је нагласио да нема силе која може Србију да натера да се понаша супротно својим државним и националним интересима.

"Рекао сам им - узмите се у памет, морате да водите дијалог, јер то није позориште у којем говорите за своју јавност и причате бајке о националном уједињавајњу", истакао је Вучић.

Према његовим речима, очигледано је да улазимо у тешку фазу, јер је објективно да ће нам бити све теже.

Пренео је и да су се испољиле бројне тензије у БиХ, те указао да је Додик штитио интересе РС и српског народа, поштујући интегритет БиХ.

"Наше је да наставимо да радимо", рекао је Вучић.

"Није лак и једноставан дан, јасно је да не идемо у мирније и лакше воде, али шта да радите... Некада дођу та тежа и, што би рекао Гојко Ðого, вунена времена", рекао је Вучић.

Могу да траже шта хоће,али - ништа од тога

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Тирани, поводом најаве Хашима Тачија да ће убудуће на свим скуповима тражити од Србије признавање Косова плус три општине са југа Србије, да од тога нема ништа.

"Да вам ја одмах кажем - пустите то, људи, ништа нема од тога. Нити су они тако јаки, нити је Србија тако слаба", рекао је Вучић новинарима.

Упитан шта на то каже шефица европске дипломатије, Вучић каже да су они врло незадовољни тим и да то не могу да разумеју.

"Никад не волим да се превише бусам у прса. Наша позиција је тешка и треба да размишљамо о нашој позицији, како да градимо мир и како да унапређујемо нашу економију...", додао је Вучић.

Каже и да се јуче чак у разговору са Милорадом Додиком у Тирани нашалио поводом претензија Албанаца на три општине на југу Србије рекавши, иронично, зашто само три општине траже.

"Што не тражите још нешто, мало вам је то."

Истиче да је током посете у Сијаринској бањи видео сву нервозу у албанским медијима, јер је рекао да припада Медвеђи и да ћемо ту највећа улагања да правимо.

"Тад је кренула општа хистерија на свим албанским медијима против мене", закључио је он.

Вучић: Боље разговарати без рукавица, али у миру

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је боље да се у региону говори отворено, без рукавица, али у миру.

На питање новинара, после самита Процеса Брдо Бриони који је окупио лидере региона, колико реално тог дијалога међу суседима има, Вучић је одговорио:

"Па, ево, данас смо разговарали. Боље да разговарамо овако - оштро, као што је рекао Додик, отворених карата, без рукавица. Увек је то поштеније него кад једни другима гладимо руку, а испод руке држимо оружје. Много је боље да имамо овакве разговоре - тешке, отворене, непријатне, али да све то радимо у миру и да добро разумемо сви да нам је очување стабилности од суштинског значаја и интереса."

Додао је да су погрешна очекивања да ће дијалог бити лак, када се све ово види и чује.

"Ту нема могућности за лак дијалог", закључио је Вучић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3699
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике