MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Kosovski problem ne može da se reši bez Srbije, jer to je problem između Srba i Albanaca
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 118 516 3617
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Kosovski problem ne može da se reši bez Srbije, jer to je problem između Srba i Albanaca

09.maj 2019. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas u Tirani da kosovski problem ne može da se reši bez Srbije, da je to problem između Srba i Albanaca i da nikakvom rešenju ne vode, niti mogu da vode skupovi na koje se pozivaju i oni kojih se to uopšte ne tiče.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

"Što vi pozivate petsto njih svaki put kada se nešto tiče Srba i Albanaca? Šta briga onog na Islandu i na Malti kako ćemo mi da rešimo problem. Pozivate i pravite teatar od svega da biste našli deset svojih koji će da kažu da se sa nečim ne slažu da bi imali apsolutno neslaganje po svim pitanjima. I šta ćemo sad?", rekao je Vučić novinarima posle plenarne sednice Samita Procesa Brdo Brioni.

Sve to preneo je, kaže, brojnim saogovornicima, uklјučujući i učesnike današnjeg sastanka i ponovio da im je rekao da sad vide kako će rešiti kosovski problem.

Zato ni posle ovog sastanka, kaže, Beograd i Priština nisu bliži rešenju.

"Mnoge zemjle u Evropi i u svetu nam drže lekcije. Oni su tu zbog svojih interesa i svojih unutrašnjih razloga. Nema problema, i danas sam im rekao, ajde da vidim sad kako ćete da rešite, pošto da ne može da se reši bez Srbije.", rekao je Vučić.

"To sam rekao i Tačiju, i u jednom trenutku sam mu rekao, ''je l'' si to sam smislio ili ti je neko pomogao''. Ljudi, šta vam je, bre? Ti nećeš ovo, ti nećeš ono, ja neću ništa od toga i šta sad?", preneo je Vučić.

On, međutim, ističe da to nije ni dobro, ni pametno, ni za jedne ni za druge.

"Mi moramo da pronalazimo rešenje. Srbi i Albanci će u narednih 200 godina biti dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu. Ako nećemo da uredimo odnose za narednih 200 godina, onda je to vrlo loše za sve nas", kaže predsednik Vučić.

Kako kaže, najlakše je da se nađe razlog da budete protiv nečega, jer protiv nečega biti - ništa lakše.

Nema sile koja će naterati Srbiju da ide protiv svojih interesa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Tirani, gde je učestovao na sastanku lidera Procesa Brdo-Brioni, da je i posle današnjeg sastanka jasno da ne idemo u mirnije i lakše vode, da slede "vunena vremena", ali da nema sile koja će naterati Srbiju da ide protiv sopstvenih interesa.

Vučić je zadovolјan što se otvoreno govorilo.

Vučić je preneo novinarima da su teme bile regionalna stabilnost i očuvanje mira.

"Svako je iznosio svoje ideje i videlo se, otprilike, koliko ima svakovrsnih sukoba, ne samo na Zapadnom Balkanu, već i nešto šire. Ja sam zadovolјan što smo otvoreno govorili", rekao je Vučić.

Predsednik je konstatovao da mu je danas bilo lakše, zbog prisustva predsedavajućeg i sprskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, jes su mogli leđa uz leđa da štite Srbiju i RS, što su i činili, na otvoreniji i relaksiraniji način nego što je uobičajeno.

Kako je rekao, mnogi nisu naučili da Srbija otvoreno, svakako promišlјeno, ali relaksirano govori o svemu, već su lјudi iz Prištine, koji su kao kod kuće, osetili da je trenutak da govore o tome da nehe Republik Srpsku na KiM, niti dve Nemačke, već da hoće Ameriku...

"Ja sam im rekao - ne vredi, možete da pozovete i Kolindu Grabar Kitarović, i Boruta Pahora i Andžeja Dudu, i Amerikance... to je pitanje odnosa Srba i Albanaca i mi to moramo da rešimo", rekako je Vučić.

Predsednik je naglasio da nema sile koja može Srbiju da natera da se ponaša suprotno svojim državnim i nacionalnim interesima.

"Rekao sam im - uzmite se u pamet, morate da vodite dijalog, jer to nije pozorište u kojem govorite za svoju javnost i pričate bajke o nacionalnom ujedinjavajnju", istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, očigledano je da ulazimo u tešku fazu, jer je objektivno da će nam biti sve teže.

Preneo je i da su se ispolјile brojne tenzije u BiH, te ukazao da je Dodik štitio interese RS i srpskog naroda, poštujući integritet BiH.

"Naše je da nastavimo da radimo", rekao je Vučić.

"Nije lak i jednostavan dan, jasno je da ne idemo u mirnije i lakše vode, ali šta da radite... Nekada dođu ta teža i, što bi rekao Gojko Ðogo, vunena vremena", rekao je Vučić.

Mogu da traže šta hoće,ali - ništa od toga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Tirani, povodom najave Hašima Tačija da će ubuduće na svim skupovima tražiti od Srbije priznavanje Kosova plus tri opštine sa juga Srbije, da od toga nema ništa.

"Da vam ja odmah kažem - pustite to, lјudi, ništa nema od toga. Niti su oni tako jaki, niti je Srbija tako slaba", rekao je Vučić novinarima.

Upitan šta na to kaže šefica evropske diplomatije, Vučić kaže da su oni vrlo nezadovolјni tim i da to ne mogu da razumeju.

"Nikad ne volim da se previše busam u prsa. Naša pozicija je teška i treba da razmišlјamo o našoj poziciji, kako da gradimo mir i kako da unapređujemo našu ekonomiju...", dodao je Vučić.

Kaže i da se juče čak u razgovoru sa Miloradom Dodikom u Tirani našalio povodom pretenzija Albanaca na tri opštine na jugu Srbije rekavši, ironično, zašto samo tri opštine traže.

"Što ne tražite još nešto, malo vam je to."

Ističe da je tokom posete u Sijarinskoj banji video svu nervozu u albanskim medijima, jer je rekao da pripada Medveđi i da ćemo tu najveća ulaganja da pravimo.

"Tad je krenula opšta histerija na svim albanskim medijima protiv mene", zaklјučio je on.

Vučić: Bolјe razgovarati bez rukavica, ali u miru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je bolјe da se u regionu govori otvoreno, bez rukavica, ali u miru.

Na pitanje novinara, posle samita Procesa Brdo Brioni koji je okupio lidere regiona, koliko realno tog dijaloga među susedima ima, Vučić je odgovorio:

"Pa, evo, danas smo razgovarali. Bolјe da razgovaramo ovako - oštro, kao što je rekao Dodik, otvorenih karata, bez rukavica. Uvek je to poštenije nego kad jedni drugima gladimo ruku, a ispod ruke držimo oružje. Mnogo je bolјe da imamo ovakve razgovore - teške, otvorene, neprijatne, ali da sve to radimo u miru i da dobro razumemo svi da nam je očuvanje stabilnosti od suštinskog značaja i interesa."

Dodao je da su pogrešna očekivanja da će dijalog biti lak, kada se sve ovo vidi i čuje.

"Tu nema mogućnosti za lak dijalog", zaklјučio je Vučić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 118 516 3617
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike