МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Министар Удовичић уручио стипендије најбољим студентима Приштинског универзитета
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Министар Удовичић уручио стипендије најбољим студентима Приштинског универзитета

09.maj 2019.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић уручио је данас у Косовској Митровици, 43 уговора о стипендирању, које Фонд за младе таленте додељује студентима Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Вања Удовичић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Удовичић је у обраћању истако да сваке године креће додела стипеднија управо из Косовске Митровице те поручио студентима да су сви данас дошли због њих, да верују у них и да желе и хоће да им буду потпора за све што раде у у тежњи за образовањем и учењем.

“Једину ствар коју нико не може да вам украде никада је ваше знање”, рекао је министар студентима у амфитеатру Факултета техничких наука, уз оцену да само они добро знају колико је било потребно времена, одрицања за стицање тог зна

Данас сте овде, додао је Удовић, и представљате интелектуалну будућност наше земље.

Он је стипендистима захвалио на одговорности коју преузимају и поручио да добијеним стипендијама шаљу јасну и снажну поруку будућим генерацијама као и свима нама, а да је на одоговорнима да их прате и буду упорни у њиховим стремљењима ка вишим циљевима.

Као бивши спортиста волим да гледам семафор а видим да смо данас дупло бољи него прошле године, нагласио је Удовић и подвукао да је то управо заслуга студената.

“Ви сте генерација која тежи највишим циљевима, а моја порука је да од тога не одустајете и да поставите границе и циљеве које ви желите, јер ваши снови су већи и снажнији него код других”, казао је министар и истовремено захвалио и родитељима студената који стоје иза свих њих и који могу данас са поносом да гледају своју децу и радују се њиховом успеху.

Заменик директора Канцеларије за КиМ Жељко Јовић захвалио је министру Удовичићу и Фонду на стипендијама и бризи за младе уз поруку студентима да захвалност упућује пре свега њима.

Јовић је подвукао да све што је данас речено и све што сви заједно раде, председник Србије Александар Вучић, Влада Србије, Канцеларија за КиМ и други јесте управо због њих, због студената, како би им се створили услови да буду што бољи, сназнији, храбрији, образованији…

Како је рекао, у оваквим условима ретко да неко у Европи живи, те да стога није лако бити ни ученик ни студент на Косову и Метохији, али и изразио бојазан да проблем који нас чекају неће бити мањи.

“Због тога морамо бити сви заједно, а ви сте наш први бедем, наша снага и узданица”, нагласио је Јовић.

Без вас нема будућности државе Србије и зато заслужујете максималан квалитет, а од вас очекујемо да будете најбољи јер ће притисак на вас да буде највећи, закључио је Јовић.

Проректор за наставу УНиверзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици Јован Базић је рекао да је ово велики дан за тај Универзитет, за студенте и родитеље.

Базић је нагласио да се овим чином види да су стипендисти препознати не само у систему образовања Србије већ и у Фонду за младе таленте те да је тиме и одато признање најбољим студентима за рад у тешким условима и неизвесним околностима.

“Тиме је њихов труд још вреднији пажње”, рекао је Базић уз оцену да је мисија Фонда од изузетног значаја.

Подвукао је да су млади људи у процесу образовања највиталнији и највреднији развојни потенцијал друштва којима се мора поклањати континуирано све већа пажња у сваком смислу.

Свака материјална помоћ студнетима је драгоцена, а ове стипендије имају и додатну вредност у томе што препознају и подстичу младе таленте и скрећу пажњу друштву да своју младост мора да негује са највећом пажњом, казао је он.

Према његовим речима, сваке године је све висе стипендиста Фонда а сви су посвећени даљем јачању Универзитета како би привлачили што више младих људи на ове просторе.

“То постижемо подизањем квалитета наставе И истраживачког рада, али и великим инвестицијама у инфратсруктуру Универзитета у чему имамо имао велику подршку и разумевање наше владе и председника Србије што обезбедјује перспективу и велику сигурност у раду”, казао је Базић.

Стипендију је ове године добило 43 студената Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици, скоро двоструко више него лане, а реч је о једногодишњим стипендијама, које покривају десетомесечни ток трајања школске године, чији је износ 30.000 месечно.

Донирана спортска опрема за пет основних школа на КиМ

Министар омладине и спорта Вања Удовичић и заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Жељко Јовић присуствовали су данас, у амфитеатру Факултета техничких наука у Косовској Митровици, уручивању уговора о донацији спортске опреме за фискултурне сале пет основних школа у покрајини.

Основне школе које су добиле донацију су „Радош Тошић“ из Осојана, „Свети Сава“ из Косовске Митровице, „Доситеј Обрадовић“ из Партеша, „Вук Караџић“ из Сочанице и „Бановић Страхиња“ из Бањске, а директорима тих школа уговоре је уручио председник Савеза за школски спорт Србије Жељко Танасковић.

Донирана опрема за сваку школу састоји се од комплета голова са мрежама, кошева и кошаркашких табли, мрежа за одбојку и 40 лопти за четири спорта.

Министар Удовичић је изразио задовољство што су школе добиле опрему, прецизиравши да је реч о 1.350 дјака који у њима похадјају наставу, и рекао да је намера да се створе што бољи услови за бављење школским спортом, али и за рекреацију.

Он је подвукао да је у шкослском спорту база за стварање врхунских спортиста, али је казао да је у том процесу важан и Завод за спорт и медицину спорта, који има своју ординацију у Косовској Митровици.

Он је позвао родитеље да искористе право на то да деца од шест до 14 година имају право на бесплатне прегледе уз оцену да без здравља, спорта, рекреације не можемо ни да очекујемо просперитет земље.

Јовић је нагласио да Влада Србије и остале надлежне институције и данас из Косовске МИтровице шаљу поруку да смо чврсто опредељени да останемо и опстанемо у јужној покрајини.

Дошли смо да подржимо нашу децу и младост, да кажемо да без без здравог живота, без спорта не можемо да имамо ни добре интелектуалце, а управо деца су сигурност нашег опстанка, казао је Јовић.

“Ми као држава морамо да учинимо све да створимо најбоље могуће услове да би у таквим условима деца израсла у моралне, паметне И здраве људе”, рекао је Јовић.

Начелница школске управе Јасмина Дедић захвалила се у име Министартсва просвете Србије и директора школа на донацији уз оцену да ће опрема ученицима сигурно обезбедити бољу наставу.

"Ово није први, а сигурно неће бити ни последњи пут да држава Србија помаже наставу и развој образовања. Свако присуство представника наше државе даје нам додатну снагу да се боримо и останемо и опстанемо на овим просторима и наду да ће нам сутра бити боље”, рекла је Дедић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике