MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Ministar Udovičić uručio stipendije najbolјim studentima Prištinskog univerziteta
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 124 543 3804
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Ministar Udovičić uručio stipendije najbolјim studentima Prištinskog univerziteta

09.maj 2019.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić uručio je danas u Kosovskoj Mitrovici, 43 ugovora o stipendiranju, koje Fond za mlade talente dodelјuje studentima Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Vanja Udovičić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Udovičić je u obraćanju istako da svake godine kreće dodela stipednija upravo iz Kosovske Mitrovice te poručio studentima da su svi danas došli zbog njih, da veruju u nih i da žele i hoće da im budu potpora za sve što rade u u težnji za obrazovanjem i učenjem.

“Jedinu stvar koju niko ne može da vam ukrade nikada je vaše znanje”, rekao je ministar studentima u amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka, uz ocenu da samo oni dobro znaju koliko je bilo potrebno vremena, odricanja za sticanje tog zna

Danas ste ovde, dodao je Udović, i predstavlјate intelektualnu budućnost naše zemlјe.

On je stipendistima zahvalio na odgovornosti koju preuzimaju i poručio da dobijenim stipendijama šalјu jasnu i snažnu poruku budućim generacijama kao i svima nama, a da je na odogovornima da ih prate i budu uporni u njihovim stremlјenjima ka višim cilјevima.

Kao bivši sportista volim da gledam semafor a vidim da smo danas duplo bolјi nego prošle godine, naglasio je Udović i podvukao da je to upravo zasluga studenata.

“Vi ste generacija koja teži najvišim cilјevima, a moja poruka je da od toga ne odustajete i da postavite granice i cilјeve koje vi želite, jer vaši snovi su veći i snažniji nego kod drugih”, kazao je ministar i istovremeno zahvalio i roditelјima studenata koji stoje iza svih njih i koji mogu danas sa ponosom da gledaju svoju decu i raduju se njihovom uspehu.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Želјko Jović zahvalio je ministru Udovičiću i Fondu na stipendijama i brizi za mlade uz poruku studentima da zahvalnost upućuje pre svega njima.

Jović je podvukao da sve što je danas rečeno i sve što svi zajedno rade, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Vlada Srbije, Kancelarija za KiM i drugi jeste upravo zbog njih, zbog studenata, kako bi im se stvorili uslovi da budu što bolјi, snazniji, hrabriji, obrazovaniji…

Kako je rekao, u ovakvim uslovima retko da neko u Evropi živi, te da stoga nije lako biti ni učenik ni student na Kosovu i Metohiji, ali i izrazio bojazan da problem koji nas čekaju neće biti manji.

“Zbog toga moramo biti svi zajedno, a vi ste naš prvi bedem, naša snaga i uzdanica”, naglasio je Jović.

Bez vas nema budućnosti države Srbije i zato zaslužujete maksimalan kvalitet, a od vas očekujemo da budete najbolјi jer će pritisak na vas da bude najveći, zaklјučio je Jović.

Prorektor za nastavu UNiverziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici Jovan Bazić je rekao da je ovo veliki dan za taj Univerzitet, za studente i roditelјe.

Bazić je naglasio da se ovim činom vidi da su stipendisti prepoznati ne samo u sistemu obrazovanja Srbije već i u Fondu za mlade talente te da je time i odato priznanje najbolјim studentima za rad u teškim uslovima i neizvesnim okolnostima.

“Time je njihov trud još vredniji pažnje”, rekao je Bazić uz ocenu da je misija Fonda od izuzetnog značaja.

Podvukao je da su mladi lјudi u procesu obrazovanja najvitalniji i najvredniji razvojni potencijal društva kojima se mora poklanjati kontinuirano sve veća pažnja u svakom smislu.

Svaka materijalna pomoć studnetima je dragocena, a ove stipendije imaju i dodatnu vrednost u tome što prepoznaju i podstiču mlade talente i skreću pažnju društvu da svoju mladost mora da neguje sa najvećom pažnjom, kazao je on.

Prema njegovim rečima, svake godine je sve vise stipendista Fonda a svi su posvećeni dalјem jačanju Univerziteta kako bi privlačili što više mladih lјudi na ove prostore.

“To postižemo podizanjem kvaliteta nastave I istraživačkog rada, ali i velikim investicijama u infratsrukturu Univerziteta u čemu imamo imao veliku podršku i razumevanje naše vlade i predsednika Srbije što obezbedjuje perspektivu i veliku sigurnost u radu”, kazao je Bazić.

Stipendiju je ove godine dobilo 43 studenata Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, skoro dvostruko više nego lane, a reč je o jednogodišnjim stipendijama, koje pokrivaju desetomesečni tok trajanja školske godine, čiji je iznos 30.000 mesečno.

Donirana sportska oprema za pet osnovnih škola na KiM

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Želјko Jović prisustvovali su danas, u amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici, uručivanju ugovora o donaciji sportske opreme za fiskulturne sale pet osnovnih škola u pokrajini.

Osnovne škole koje su dobile donaciju su „Radoš Tošić“ iz Osojana, „Sveti Sava“ iz Kosovske Mitrovice, „Dositej Obradović“ iz Parteša, „Vuk Karadžić“ iz Sočanice i „Banović Strahinja“ iz Banjske, a direktorima tih škola ugovore je uručio predsednik Saveza za školski sport Srbije Želјko Tanasković.

Donirana oprema za svaku školu sastoji se od kompleta golova sa mrežama, koševa i košarkaških tabli, mreža za odbojku i 40 lopti za četiri sporta.

Ministar Udovičić je izrazio zadovolјstvo što su škole dobile opremu, preciziravši da je reč o 1.350 djaka koji u njima pohadjaju nastavu, i rekao da je namera da se stvore što bolјi uslovi za bavlјenje školskim sportom, ali i za rekreaciju.

On je podvukao da je u škoslskom sportu baza za stvaranje vrhunskih sportista, ali je kazao da je u tom procesu važan i Zavod za sport i medicinu sporta, koji ima svoju ordinaciju u Kosovskoj Mitrovici.

On je pozvao roditelјe da iskoriste pravo na to da deca od šest do 14 godina imaju pravo na besplatne preglede uz ocenu da bez zdravlјa, sporta, rekreacije ne možemo ni da očekujemo prosperitet zemlјe.

Jović je naglasio da Vlada Srbije i ostale nadležne institucije i danas iz Kosovske MItrovice šalјu poruku da smo čvrsto opredelјeni da ostanemo i opstanemo u južnoj pokrajini.

Došli smo da podržimo našu decu i mladost, da kažemo da bez bez zdravog života, bez sporta ne možemo da imamo ni dobre intelektualce, a upravo deca su sigurnost našeg opstanka, kazao je Jović.

“Mi kao država moramo da učinimo sve da stvorimo najbolјe moguće uslove da bi u takvim uslovima deca izrasla u moralne, pametne I zdrave lјude”, rekao je Jović.

Načelnica školske uprave Jasmina Dedić zahvalila se u ime Ministartsva prosvete Srbije i direktora škola na donaciji uz ocenu da će oprema učenicima sigurno obezbediti bolјu nastavu.

"Ovo nije prvi, a sigurno neće biti ni poslednji put da država Srbija pomaže nastavu i razvoj obrazovanja. Svako prisustvo predstavnika naše države daje nam dodatnu snagu da se borimo i ostanemo i opstanemo na ovim prostorima i nadu da će nam sutra biti bolјe”, rekla je Dedić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 124 543 3804
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike