МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Пре 21 годину отет први Србин на КиМ Жарко Спасић
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Пре 21 годину отет први Србин на КиМ Жарко Спасић

14.maj 2019. Извор: Танјуг

На Косову и Метохији је пре тачно 21 годину киднапован први Србин Жарко Спасић, чија судбина и даље није расветљена, а директор за Канцеларију за КиМ Марко Ђурић је у спомен соби "Косметске жртве" поручио да је наша обавеза да не заборавимо српске жртве на КиМ још већа у времену када албански злочинци говоре како су они жртве уместо да буду иза решетака.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

"Обавеза је да не заборавимо наше жртве, убијене ма КиМ, пошто злочиници сваког дана говоре како су они жртве и о жртвама само једне стране, покушавајући себе да оперу и прикажу нашу државу као злочиначку", рекао је Ђурић.

Ђурић је истакао да је срамота да данас водећи злочинци и команданти логора терористичке УЧК "држе лекције и говоре о било чијим злочинима на КиМ, уместо да своје дане проводе иза решетака и у судским процесима, где би да је правде и права одавно била доказана њихова кривица".

Како је рекао, зна одлично породица Спасић ко је пре 21 годину отео Жарка Спасића, рођеног брата Симе Спасића, и ко је командовао логором Ликовац , где је био Жарко.

"Срамота је Приштине и дела међународне заједнице, што један од водећих команданата логора Ликовац данас јесте један водећих представника Приштине у њиховим институцијама", нагласио је Ђурић.

Србија поштује, чува спомен на све наше жртве, нагласио је Ђурић.

"Наставићемо да водимо рачуна и о породицама убијених и киднапованих на КиМ и наставићемо љубављу, а не мржњом, чувамо успомену на оне који су страдали само зато што су носили српско име и презиме и зато што су на КиМ чували нашу веру, језик и културу".

Поручио је да ће држава Србија наставити да се бори и за оне људе Србе на КиМ који и данас после разних страхота које су доживели од стране ОВК живе у јужној српској покрајини.

"За њих ћемо наставити да се боримо на сваком кораку. Вечна слава свим убијеним, киднапованим недужним Србима и свим другима људима који су страдали на КиМ за вереме рата 1998. и 1999. године", нагласио је Ђурић.

Министар здравља Златибор Лончар је испред Владе Србије рекао да је прошла 21 година од те отмице и да се сви слажемо да нема истине ни правде по питању српских жртава на КиМ.

"Очекивало се да ће неки други из међународне заједнице одрадити тај посао и да ће се доћи до правде, али се то није десило", рекао је Лончар.

Казао је да је у претходном периоду један разлог било то што је Србија била слаба, као и то што се није радило о њиховим рођацима, па то није било приоритет.

Злочиници морају да имају име и презиме и буду процесуирани, поручио је Лончар.

Лончар је нагласио да једино може да се дође до правде и истине ако Србија буде јака и јединствена.

Министар је поручио да то не сме више никад да се понови и да правда мора бити задовољена да морамо због будућих генерација да подвучемо црту.

Представница Удружења "Косметске жртве" Снежана Марковић Здравковић је рекла да породица Спасић улази у трећу деценију да не зна где је Жарко Спасић.

"Било је после на стотине и на хиљаде породица завијених у црно и мора да се сазна судбина њихових најближих", поручила је она.

Истакла је да је Жарко Спасић био заточеник логора Ликовац под командом Фатмира Љимаја.

Како је рекла, остало им је још само да верују у Специјални суд, али каже и да он у ствари не постоји већ само нека специјализована већа која раде по уставу и законика тзв владе Косова.

"Како да очекујемо од оних који су злоцицне чинили да деле правду, зар ће сами себи судити", запитала је.

Председник Удружења Симо Спасић је рекао да је, такође, његов брат од стрица Вељко Спасић био киднапован, недуго након киднаповања Жарка.

Спасић је оптужио "досовски режим" за ослобађање албанских злочинара и терориста из српских затвора и запитао да још није јасно зашто тадашња власт у Србији није тражила размену заробљеника и зашто није хтела да се отети Срби ослободе и врате својим породицама.

"Имам два захтева, да Србија изгради споменик свим жртвама са КиМ од Кошара до Хоргоша, као и да држава законом регулише права породица цивилних жртава рата, као свуда у региону", навео је Спасић.

Додао је да је, нажалост, сигуран да "Љимај, Харадинај, Тачи нити Весељи неће добити ниједан дан робије за све што су радили".

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике