MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Pre 21 godinu otet prvi Srbin na KiM Žarko Spasić
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Pre 21 godinu otet prvi Srbin na KiM Žarko Spasić

14.maj 2019. Izvor: Tanjug

Na Kosovu i Metohiji je pre tačno 21 godinu kidnapovan prvi Srbin Žarko Spasić, čija sudbina i dalјe nije rasvetlјena, a direktor za Kancelariju za KiM Marko Đurić je u spomen sobi "Kosmetske žrtve" poručio da je naša obaveza da ne zaboravimo srpske žrtve na KiM još veća u vremenu kada albanski zločinci govore kako su oni žrtve umesto da budu iza rešetaka.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

"Obaveza je da ne zaboravimo naše žrtve, ubijene ma KiM, pošto zločinici svakog dana govore kako su oni žrtve i o žrtvama samo jedne strane, pokusavajući sebe da operu i prikažu našu državu kao zločinačku", rekao je Đurić.

Đurić je istakao da je sramota da danas vodeći zločinci i komandanti logora terorističke UČK "drže lekcije i govore o bilo čijim zločinima na KiM, umesto da svoje dane provode iza rešetaka i u sudskim procesima, gde bi da je pravde i prava odavno bila dokazana njihova krivica".

Kako je rekao, zna odlično porodica Spasić ko je pre 21 godinu oteo Žarka Spasića, rođenog brata Sime Spasića, i ko je komandovao logorom Likovac (Fatmir Ljimaj), gde je bio Žarko.

"Sramota je Prištine i dela međunarodne zajednice, što jedan od vodećih komandanata logora Likovac danas jeste jedan vodećih predstavnika Prištine u njihovim institucijama", naglasio je Đurić.

Srbija poštuje, čuva spomen na sve naše žrtve, naglasio je Đurić.

"Nastavićemo da vodimo računa i o porodicama ubijenih i kidnapovanih na KiM i nastavićemo lјubavlјu, a ne mržnjom, čuvamo uspomenu na one koji su stradali samo zato što su nosili srpsko ime i prezime i zato što su na KiM čuvali našu veru, jezik i kulturu".

Poručio je da će država Srbija nastaviti da se bori i za one lјude Srbe na KiM koji i danas posle raznih strahota koje su doživeli od strane OVK žive u južnoj srpskoj pokrajini.

"Za njih ćemo nastaviti da se borimo na svakom koraku. Večna slava svim ubijenim, kidnapovanim nedužnim Srbima i svim drugima lјudima koji su stradali na KiM za vereme rata 1998. i 1999. godine", naglasio je Đurić.

Ministar zdravlјa Zlatibor Lončar je ispred Vlade Srbije rekao da je prošla 21 godina od te otmice i da se svi slažemo da nema istine ni pravde po pitanju srpskih žrtava na KiM.

"Očekivalo se da će neki drugi iz međunarodne zajednice odraditi taj posao i da će se doći do pravde, ali se to nije desilo", rekao je Lončar.

Kazao je da je u prethodnom periodu jedan razlog bilo to što je Srbija bila slaba, kao i to što se nije radilo o njihovim rođacima, pa to nije bilo prioritet.

Zločinici moraju da imaju ime i prezime i budu procesuirani, poručio je Lončar.

Lončar je naglasio da jedino može da se dođe do pravde i istine ako Srbija bude jaka i jedinstvena.

Ministar je poručio da to ne sme više nikad da se ponovi i da pravda mora biti zadovolјena da moramo zbog budućih generacija da podvučemo crtu.

Predstavnica Udruženja "Kosmetske žrtve" Snežana Marković Zdravković je rekla da porodica Spasić ulazi u treću deceniju da ne zna gde je Žarko Spasić.

"Bilo je posle na stotine i na hilјade porodica zavijenih u crno i mora da se sazna sudbina njihovih najbližih", poručila je ona.

Istakla je da je Žarko Spasić bio zatočenik logora Likovac pod komandom Fatmira Ljimaja.

Kako je rekla, ostalo im je još samo da veruju u Specijalni sud, ali kaže i da on u stvari ne postoji već samo neka specijalizovana veća koja rade po ustavu i zakonika tzv vlade Kosova.

"Kako da očekujemo od onih koji su zlocicne činili da dele pravdu, zar će sami sebi suditi", zapitala je.

Predsednik Udruženja Simo Spasić je rekao da je, takođe, njegov brat od strica Velјko Spasić bio kidnapovan, nedugo nakon kidnapovanja Žarka.

Spasić je optužio "dosovski režim" za oslobađanje albanskih zločinara i terorista iz srpskih zatvora i zapitao da još nije jasno zašto tadašnja vlast u Srbiji nije tražila razmenu zaroblјenika i zašto nije htela da se oteti Srbi oslobode i vrate svojim porodicama.

"Imam dva zahteva, da Srbija izgradi spomenik svim žrtvama sa KiM od Košara do Horgoša, kao i da država zakonom reguliše prava porodica civilnih žrtava rata, kao svuda u regionu", naveo je Spasić.

Dodao je da je, nažalost, siguran da "Ljimaj, Haradinaj, Tači niti Veselјi neće dobiti nijedna dan robije za sve što su radili".

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike