МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Ухапшене 23 особе,народ узнемиренији него икада
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Ухапшене 23 особе,народ узнемиренији него икада

28.maj 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су у акцији специјалне јединице ЊСО, бивше Росу и ФИТ, ухапшене 23 особе српске и бошњачке националности на северу КиМ, махом припадника косовске полиције, да је реч о покушају потпуне криминализације нашег народа, који је, истакао је, узнемиренији него икад.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је у Скупштини Србије рекао да су до сада на територију севера КиМ специјалне јединице упале са 73 углавном оклопна возила, док више од 50 возила чека у јужној Митровици, 15 на територији општине Србица, док је осам већ упућено преко брда на територију општине Зубин Поток.

"До сада је ухапшено 23 лица српске и бошњачке националности, на територији три општине, Косовска Митровица, Лепосавић и Зубин Поток", рекао је Вучић.

Он је подсетио да је Београд имао сазнања да ће се то догодити и да је домаћој и међународној јавности и представницима ЕУ још 17. маја ове године предочено да албанци припремају хапшење више десетина лица на северу КиМ под изговором борбе против организованог криминала и корупције, што ће изазвати велику узнемиреност и страх код Срба.

Вучић је рекао да је и даље веома тешко стање у Зубином Потоку где се ненаоружани Срби супростављају припадницима албанских екстремистичких група одевених у униформе.

"Најпре је до сукоба дошло у месту Вараге и у клисури су пробили три барикаде албански специјалци. Срби нису располагали никаквим оружјем и имамо доказе и снимке да Албанци пуцају бојевом муниуцијом изнад глава Срба, који су викали и покушавали вербално да се супроставе јединицама ФИТ, Росу и ЊСО".

Како је рекао, у току је премлаћива Срба код техничке сксоле у Зубином Потоку и упади у куће, а када не пронађу никог - онда све ломе.

"На најбахатији начин показују колико су велики и снажни и моћни. До сада нема погинулих, Албанци ће за повређене од каменцице рећи да су рањени, у Косовској Митрови су пуцали на људе у једној од споредних улица јер су их младић Срби гађали акменицама", додао је Вучић.

Вучић:Смисао упада на север да се заплаше Срби

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је јутрос ступио у контакт са бриселском администрацијом поводом догађаја на северу КиМ, а да су им они одговорили да је реч о полицијској акцији против организованог криминала и корупције.

"Замислите акцију против организованог криминала и корупције коју предводи Харадинај?! То је оксиморон", приметио је Вучић, обраћајући се у Скупштини Србије.

"Више пута смо упозоравали ЕУ и јутрос смо ступили у контакт с њима, бриселском администрацијом, онима који су посредници у дијалогу, и упознали их са ситуацијом", рекао је Вучић.

Додао је да су по ко зна који пут рекли оно на шта је Београд упозоравао у Бриселу током дијалога, а тиче се уласка на север оних који тамо немају шта да траже.

"Рекли су нам да је у току полицијска акција против криминала и корупције. Замислите акцију против организованог криминала и корупције коју предводи Харадинај?! То је оксиморон", рекао је Вучић.

Вучић је уверен да ће бити ухапшено и пет Албанца, да би се доказало да је реч о борби против организованог криминала.

"Цео смисао упада на север јесте да се заплаши српски народ", рекао је Вучић и додао да су људи узнемиренији више него икад.

"Разговарали смо са представницима нашег народа, то су људи, стари вукови, навикли на борбу, али по први пут сам осетио дозу веома високе узнемирености и бојазни да овакве акције могу да се наставе", рекао је Вучић.

Вучић: Војска ће заштити народ ако га нападну

Уколико дође до нарушавања уставног поретка и напада на Србе на северу Косова и Метохије заштитићемо наш народ, поручио је данас у Скупштини Србије председник Србије Александар Вучић.

Он је рекао да је јутрос у 6.29 минута као врховни командант наредио пуну борбену и бојеву готовост српских армијских јединица.

"Уколико дође до било каквог угрожавања поретка и живота људи на северу КиМ наша војска ће заштити наш народ", рекао је Вучић.

Он је рекао и да су све полицијске јединице посебне и специјалне намене у приправности и истакао да Србија ништа ни од кога неће да крије.

Свесни смо, истакао је, тешких и ужасних последица и Београд ће наставити да ради на очувању мира и стабилности.

"Ми да дозволимо нову Олују у било ком делу где живе наш народ - нећемо", рекао је Вучић.

Вучић: На КиМ приведен и један руски држављанин

Председник Александар Вучић пренео је данас у Скупштини Србије да постоје информације, које су још непотврђене, да је претучен и приведен и један руски држављанин на КиМ, Михаил Красношченко, радник УНМИК администрације.

Српске власти су о томе упознале надлежне органе руских државних власти, додао је председник.

"Претукли су га и привели да би се, ако је информација поуздана, највероватније да би се додворили онима који су целу акцију одобрили", рекао је Вучић.

Неће бити границе на Копаонику,заштитићемо народ

Председник Србије Александар Вучић указао је данас и на могућност да Приштина покуша да успостави албанску границу на Копаонику, али да ће Србија то онемогућити, да ће у случају ескалације заштити свој народ и - победити.

Вучић је указао да је председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи у понедељак позвао Албанију на уједињење, а то значи, истиче, да они желе да упоставе албанску границу према Србији на Копаонику.

"Дакле, граница велике Албаније може и у наредних неколико дана да нам се појави на Копаонику, захваљујући и Србима, који су им помагали у томе, а мој одговор њима је - неће бити такве велике границе на Копаонику".

Вучић каже да о томе није говорио јуче у скупштини, да му злонамерни не би пребацили да тиме скупља политичке поене.

"Знам да ће сви ови јунаци који су ме оптуживали за идају и који су на фашистички начин покушавали да спрече посланике да раде свој посао овде. знам да ће ођедном да постану главни миротворци и говорити како би требало да заштитимо наш народ".

Вучић је нагласио да ћемо ми да се боримо да сачувамо мир и стаибнлост, као и да ћемо бити у потуности спремни да у најкраћем могућем року заштитимо свој народ.

"Разумем потпуно тежину ситуације. Желим да имате поверења у мене као председника Србије да ћемо сваку врсту наређења коју будем издао много пута промислити, али оно што вам гарантујем то је да, ако дође до екслације сукоба и ако дође до даљих напада на српски народ и српски живаљ... све што могу да вам кажем - Србија ће победити", поручио је Вучић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике