MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Uhapšene 23 osobe,narod uznemireniji nego ikada
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Uhapšene 23 osobe,narod uznemireniji nego ikada

28.maj 2019. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su u akciji specijalne jedinice NјSO, bivše Rosu i FIT, uhapšene 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti na severu KiM, mahom pripadnika kosovske policije, da je reč o pokušaju potpune kriminalizacije našeg naroda, koji je, istakao je, uznemireniji nego ikad.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Vučić je u Skupštini Srbije rekao da su do sada na teritoriju severa KiM specijalne jedinice upale sa 73 uglavnom oklopna vozila, dok više od 50 vozila čeka u južnoj Mitrovici, 15 na teritoriji opštine Srbica, dok je osam već upućeno preko brda na teritoriju opštine Zubin Potok.

"Do sada je uhapšeno 23 lica srpske i bošnjačke nacionalnosti, na teritoriji tri opštine, Kosovska Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok", rekao je Vučić.

On je podsetio da je Beograd imao saznanja da će se to dogoditi i da je domaćoj i međunarodnoj javnosti i predstavnicima EU još 17. maja ove godine predočeno da albanci pripremaju hapšenje više desetina lica na severu KiM pod izgovorom borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, što će izazvati veliku uznemirenost i strah kod Srba.

Vučić je rekao da je i dalјe veoma teško stanje u Zubinom Potoku gde se nenaoružani Srbi suprostavlјaju pripadnicima albanskih ekstremističkih grupa odevenih u uniforme.

"Najpre je do sukoba došlo u mestu Varage i u klisuri su probili tri barikade albanski specijalci. Srbi nisu raspolagali nikakvim oružjem i imamo dokaze i snimke da Albanci pucaju bojevom muniucijom iznad glava Srba, koji su vikali i pokušavali verbalno da se suprostave jedinicama FIT, Rosu i NјSO".

Kako je rekao, u toku je premlaćiva Srba kod tehničke sksole u Zubinom Potoku i upadi u kuće, a kada ne pronađu nikog - onda sve lome.

"Na najbahatiji način pokazuju koliko su veliki i snažni i moćni. Do sada nema poginulih, Albanci će za povređene od kamencice reći da su ranjeni, u Kosovskoj Mitrovi su pucali na lјude u jednoj od sporednih ulica jer su ih mladić Srbi gađali akmenicama", dodao je Vučić.

Vučić:Smisao upada na sever da se zaplaše Srbi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je jutros stupio u kontakt sa briselskom administracijom povodom događaja na severu KiM, a da su im oni odgovorili da je reč o policijskoj akciji protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Zamislite akciju protiv organizovanog kriminala i korupcije koju predvodi Haradinaj?! To je oksimoron", primetio je Vučić, obraćajući se u Skupštini Srbije.

"Više puta smo upozoravali EU i jutros smo stupili u kontakt s njima, briselskom administracijom, onima koji su posrednici u dijalogu, i upoznali ih sa situacijom", rekao je Vučić.

Dodao je da su po ko zna koji put rekli ono na šta je Beograd upozoravao u Briselu tokom dijaloga, a tiče se ulaska na sever onih koji tamo nemaju šta da traže.

"Rekli su nam da je u toku policijska akcija protiv kriminala i korupcije. Zamislite akciju protiv organizovanog kriminala i korupcije koju predvodi Haradinaj?! To je oksimoron", rekao je Vučić.

Vučić je uveren da će biti uhapšeno i pet Albanca, da bi se dokazalo da je reč o borbi protiv organizovanog kriminala.

"Ceo smisao upada na sever jeste da se zaplaši srpski narod", rekao je Vučić i dodao da su lјudi uznemireniji više nego ikad.

"Razgovarali smo sa predstavnicima našeg naroda, to su lјudi, stari vukovi, navikli na borbu, ali po prvi put sam osetio dozu veoma visoke uznemirenosti i bojazni da ovakve akcije mogu da se nastave", rekao je Vučić.

Vučić: Vojska će zaštiti narod ako ga napadnu

Ukoliko dođe do narušavanja ustavnog poretka i napada na Srbe na severu Kosova i Metohije zaštitićemo naš narod, poručio je danas u Skupštini Srbije predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je rekao da je jutros u 6.29 minuta kao vrhovni komandant naredio punu borbenu i bojevu gotovost srpskih armijskih jedinica.

"Ukoliko dođe do bilo kakvog ugrožavanja poretka i života lјudi na severu KiM naša vojska će zaštiti naš narod", rekao je Vučić.

On je rekao i da su sve policijske jedinice posebne i specijalne namene u pripravnosti i istakao da Srbija ništa ni od koga neće da krije.

Svesni smo, istakao je, teških i užasnih posledica i Beograd će nastaviti da radi na očuvanju mira i stabilnosti.

"Mi da dozvolimo novu Oluju u bilo kom delu gde žive naš narod - nećemo", rekao je Vučić.

Vučić: Na KiM priveden i jedan ruski državlјanin

Predsednik Aleksandar Vučić preneo je danas u Skupštini Srbije da postoje informacije, koje su još nepotvrđene, da je pretučen i priveden i jedan ruski državlјanin na KiM, Mihail Krasnoščenko, radnik UNMIK administracije.

Srpske vlasti su o tome upoznale nadležne organe ruskih državnih vlasti, dodao je predsednik.

"Pretukli su ga i priveli da bi se, ako je informacija pouzdana, najverovatnije da bi se dodvorili onima koji su celu akciju odobrili", rekao je Vučić.

Neće biti granice na Kopaoniku,zaštitićemo narod

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je danas i na mogućnost da Priština pokuša da uspostavi albansku granicu na Kopaoniku, ali da će Srbija to onemogućiti, da će u slučaju eskalacije zaštiti svoj narod i - pobediti.

Vučić je ukazao da je predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači u ponedelјak pozvao Albaniju na ujedinjenje, a to znači, ističe, da oni žele da upostave albansku granicu prema Srbiji na Kopaoniku.

"Dakle, granica velike Albanije može i u narednih nekoliko dana da nam se pojavi na Kopaoniku, zahvalјujući i Srbima, koji su im pomagali u tome, a moj odgovor njima je - neće biti takve velike granice na Kopaoniku".

Vučić kaže da o tome nije govorio juče u skupštini, da mu zlonamerni ne bi prebacili da time skuplјa političke poene.

"Znam da će svi ovi junaci koji su me optuživali za idaju i koji su na fašistički način pokušavali da spreče poslanike da rade svoj posao ovde. znam da će ođednom da postanu glavni mirotvorci i govoriti kako bi trebalo da zaštitimo naš narod".

Vučić je naglasio da ćemo mi da se borimo da sačuvamo mir i staibnlost, kao i da ćemo biti u potunosti spremni da u najkraćem mogućem roku zaštitimo svoj narod.

"Razumem potpuno težinu situacije. Želim da imate poverenja u mene kao predsednika Srbije da ćemo svaku vrstu naređenja koju budem izdao mnogo puta promisliti, ali ono što vam garantujem to je da, ako dođe do ekslacije sukoba i ako dođe do dalјih napada na srpski narod i srpski živalј... sve što mogu da vam kažem - Srbija će pobediti", poručio je Vučić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike