МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Бриселски споразум заштитио српски народ на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Бриселски споразум заштитио српски народ на КиМ

28.maj 2019. Извор: Танјуг

Бриселским споразумом смо спасили оно што се могло спасити и заштитили смо српски народ на КиМ, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић одговарајући у парламенту на критике бриселског споразума од стране посланика Нова Србија - Покрет за спас Србије Ђорђа Вукадиновића.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је оптужио Вукадиновића да износи неистине са политичком намером која није наивна и да се управо због таквих ствари и погоршавао положај Срба на КиМ.

"Суштина бриселског споразума је да смо ми спасавали шта се може спасити и спасили српски народ, а да ништа суштински нисмо изгубили. Већ да имамо полицију на северу која треба да зашитити Србе, састављену од Срба, коју раније нисмо имали. Тачно је да та полиција ради у оквиру косовског тзв. легалног система, али раније нисмо имали никакаву полицију тада већ су Росу и остали могли да вршљају како хоће", казао је Вучић.

Нагласио је да је то сушитнска разлика, пошто се садашња власт по питању КиМ изборила да будемо поштовани од међународне заједнице.

"Да сачувамо углед Србије, да не могу да нас окриве за било шта, а да суштински не изгубимо ништа и да не будемо немоћни онако како смо били апсоллутно немоћни у ваше време и у време власти коју сте подржавали", рекао је председник Вукадиновићу.

Са друге стране, бивша власт је довела до тога да је, додао је Вучић, до половине 2012. Влада Србије прихватила и печат са званичном ознаком царине Косова, као и договор о управљању прелазима и јурисдикцију Косова, што је све наследила садашња власт.

Вучић је оптужио Вукадиновића да износи неистине у парламенту са политичком намером која није наивна и да се управо због тих ствари и погоршавао положај Срба на КиМ.

Нагласио је да је потпуно нетачно да је бриселски споразум издаја и да до њега није било упада Росу на северу КиМ и изнео податак да је јединица Росу управо упала на север 26. јула 2011. године, за време претходне власти.

"Специјалне јединце Росу упадају на север Косова са 19 моторних возила са немаром да остваре пуну контролу на Јарињу и Брњаку и тада је погинуо један припадник те јединице у селу Зупче код Зубиног Потока", навео је Вучић.

Објаснио је да је актулна власт на основу бриселског спозума добила правни основ да Росу и друге наоружане јединице не могу да иду на север и да сада имамо правни основ на основу којег можемо да тражимо њихово уклањање.

Вучић је прочитао документ из 2011. године који је Србија потписала управо после поменутог упада Росу, у којем се у тачки 2 каже да су се странке договриле за поцетак рада заједничког управљања прелазима Јариње, Брњак, Кончуљ, Мутиводе и Мучибаба.

"Изјавили сте нешто што ме је заболело, као и сваког Србина на КиМ, да смо данас много немоћнији него пре 2012. године. Па јесу ли 2004. године на Косову спаили 29 храмова, ломили крстове на црквама, убијали на десетине људи и прогонили на хиљаде њих?", запитао је Вучић Вукадиновића.

Додао је Вучић да "моћна држава" реаговала тако што је запаљена џамија у Београду и да су представници власти тада заборавили Србе на КиМ.

Када је реч о поштовању Устава из 2006. године, Вучић је подсетио држава није реаговала када је Косово прогласило независност 2008. године и да су се тадашњи носиоци власти сада сетили тог устава.

"Устав вам сада служи да га мени показујете 11 година пошто су они (Албанци) свој посао завршили", додао је Вучић.

На примедбе о томе како у парламенту није добра атмосфера и да нема толеранције, Вучић је казао да је Вукадиновић могао да каже све што је хтео, као и да никада у српској историји није био случај да су опозициони посланици спречавали друге посланике да уђу у парламент, иако је било кроз историју случајева и да се посланици посвађају и побију.

"Да ли је та толеранција да окружите Председништво и кажете да не дате мени као председнику да изађе из зграде. Ко сте ви да чупате знакове у овој земљи, да разарате имовину ове земље, ко вам је дао то право?", запитао је Вучић.

Вучић: И даље смо на путу ка ЕУ,упркос лицемерју...

И даље се залажем за европски пут Србије, упркос лицемерју које показују по питању Косова и Метохије, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је оценио је да ће ово што се данас догодило упадом специјалних полицијских снага Приштине имати много теже последице.

Вучић је, одговарајући на питања посланика Ненада Чанка, истакао да ова акција неће бити "било па прошло".

"Сада се једна велика сила, Русија, укључила у то и то због свог грађанина, али и свих других ствари. Многе ће се тиме опције отварати, и не мали део ствари променити, које могу бити добре за нас, али и могу да отворе бројне опасности по нас", објаснио је он.

Вучић је истакао да се залагао и да се даље залаже даље за европски пут Србије, упркос лицемерију, сличном оном његових политичких противника који данас не знају да објасне шта се све дешава на Косову, а тврде да је он "наместио" упад специјалаца.

Изразио је неразумевање за такве тврдње политичких противника, казавши да није у стању да разуме да неко нормалан тако нешто и помисли.

"Бићемо на европском путу, али не значи да нећу имати довољно храбрости да им говорим о лицемерју, све што раде на КиМ, и како се односе према нама када испунимо све услове. Ми данас када би ушли у ЕУ не бисмо били најсиромашнија земља. Једна земља је добила 40 милијарди евра помоћи, а и дан дана има мање плате и пензије него код нас. Не морам да кажем колико би само део такве помоћи допринео развоју код нас", објаснио је Вучић.

Он је рекао да је Србија испунила све економске услове, а ЕУ не отвара намерно остала поглавља у жељи да нас држи у поглављу 35.

Поновио је да није спорно да је наш стратешки пут чланство у ЕУ, али и додао да се нашим грађанима не дозволи да виде шта се догађа око нас.

"Док добијамо снимак док пуцају изнад глава нашим људима, они се не јављају на телефон, јер је њима то нормална ствар. Знам да су неки западни представници инсистирали да се прекине акција, али неће нико то јавно да каже, већ ће рећи ''подржавамо легалну и легитимну акцију полиције''. То је нешто што вас доводи у ситуацију када говорите о заштити нашег народа... Имамо ли још нешто на столу, а да се не понашамо једнако неодговорно као власти од 2000-2012? Шта да урадите - да пустите да нестане народ? Да ли мислите да тако нешто може да траје, да иду из акције у акцију. То неће моћи", подвукао је Вучић.

Указао је да Приштина није разумела ни границе трпљења нашег народа, ни трпељивости и стрпљења српске државе.

Осврнуо се и на појам који је Чанак користио "људи српског порекла" на КиМ, рекавши да се ти људи зову Срби.

"Нема разлике између Србина који живи у Војводини, у централној Србији или било где. Ми смо својевремено у странци имали расправу око босанских Срба. Они који су из БиХ, РС, било којег дела они су Срби. Нису они ничији Срби, па ни босански. Како Томиславу Жигманову да кажем да је српски Хрват", објаснио је он.

Даље је негирао да је централиста, рекавши да је само по питању финансија више централиста него други, јер је из искуства видео колико смо проблема имали због неодговорности општина и других локалних самоправа.

"У свим другим областима не видим проблем децентрализације", казао је он. Што се Војводине тиче рекао је да је веома срећан што је после деценија пропадања и стагнације било много добрих ствари.

Подсетио је да је само он отворио 20 нових фабрика и великих погона, и да је верује да ће даље фабрике које треба да се отворе бити нови сигнал за убрзан развој Војводине.

Уверен је да грађани виде бољитак и да зна да нису још сасвим задовољни.

Вучић: Дијалог смањио етнички мотивисано насиље на КиМ

Дијалог Београда и Приштине донео је мир и стабилност и већу безбедност за наш народ и грађане, рекао је данас у парламенту председник Србије Александар Вучић и то поткрепио подацима о смањењу етнички мотивисаног насиља на КиМ од 2014. године.

У скупштинској расправи, Вучић је рекао да је од 1999. године до данас на КиМ било 9.000 етнички мотивисаних напада, а у периоду од 2014. до данас несто мање од 500 напада.

"Хоћу да вам покажем да ти резултати нису тако мали како изгледају и када погледате пропорцију, видећете да је ово вишеструко мање него што је било у претходном периоду када су говорили да је све много боље него што је данас", рекао је Вучић.

Навео је да је дијалог донео мир и стабилност и, иако недовољна права за Србе, нешто већу безбедност за наш народ и за наше грађане.

"То је ствар због које сам задовољан", рекао је Вучић.

Вучић: Наша позиција није лака,али није ни противника Србије

Позиција Србије није лака, али ни позиција свих оних који су против Србије више није онако и онолико лака колико је била до пре неколико година и свакако им неће бити много лакша ни у будућности, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић у Народној скупштини, на седници посвећеној Косову и Метохији.

“Борићемо се за своју земљу, за свој народ и гледаћемо на сваки могући начин да у будућости губимо најмање што морамо, а добијемо највише што можемо. А да говорим људима како тече мед и млеко и како смо ми најјачи на свету то стварно не могу, не би било фер и не би била истина”, рекао је Вучић.

Истакао је да се бори и да не може да разговара са онима који би се лако одрекли свега што је српско.

Говорећи о резолуцији 1244 Савета безбедности УН, навео је да у њој постоје позитивне норме на које се Србија позива, али да нешто више има негативних норми на које се позивају Албанци.

Између осталог, навео је да се у тој резолуцији СРЈ оптужује за избијање кризе, насиља и репресије у покрајини.

Како је навео, Албанци су се много чешће него ми позивали на резолуцију 1244, а онда су почели да се позивају на одлуку Међународног суда правде.

“Негде од 2014. , 2015. године су као по команди, као да им је неко рекао да ништа друго не раде, почели да се позивају на одлуку Међународног суда правде”, додао је Вучић.

Усвојен извештај о КиМ са 145 гласова посланика

Скупштина Србије усвојила је данас са 145 гласова за извештај о Косову и Метохији, који је посланицима представио председник Србије Александар Вучић.

Против је било четворо посланика, уздржаних није било, а 13 посланика није гласало.

Извештај о КиМ је био једина тачка дневног реда седнице парламента.

Вучић: После овог напада на север ствари више неће бити исте

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да после данашње акције специјалне косовске полиције на северу КиМ ствари више неће бити исте и да ће Србија имати другачији однос према албанским преговарачима и свима који су се данас "правили блесави".

Вучић је у обраћању новинарима, по завршетку седнице парламента о КиМ, рекао да сутра сигурно нећемо рећи за то што се догодило - "пуј пике не важи".

"Биће другачији однос према албанским преговарачима и онима који су се данас правили блесави и говорили да је у питању борба против корупције или се у првом тренутку нису ни јављали. Јавили су се тек када су схватили да смо врло озбиљни у намери да сачувамо свој народ", рекао је Вучић.

Каже да је у парламенту представљен озбиљан и исцрпан извештај о КиМ који је одоговорно сачињен.

"Још један тежак дан је за нама који говори о намерама албанских властодржаца и оних који их подржавају. То што су причали да је у питану борба против корупције је смешно. Број ухапшених Срба говори довољно, ваљда испада да су Срби генетски 14 пута већи криминалци од Албанаца. То баш и нема неког смисла, а о ономе шта су оставили у Зубитном Потоку не треба посебно говорити".

Додао је да ситуација није ни мало лака, али да ћемо нашом одлучношћу и вером у себе и озбиљношћу целе државе и храброшћу нашег народа на КиМ још више марљивије радити за безбедност Срба на КиМ.

"Да будемо спосбни да грантујемо сигурност и безбедност нашем народу на КиМ", нагласио је прерседник.

Додао је да је задовољан током расправе пошто је чуо раличите врсте примедби за које је знао да немају реланог основа.

"Добро је да је целокупна јавност могла да се увери у то."

Вучић је најавио да ће се Срби на КиМ сутра у подне мирно окупити у Косовској Митровици и поручио да ће Србја увек бити уз њих.

Вучић: Север КиМ ће им остати недосањани сан

То што су се припадиници ЊСО (бивши РОСУ) повукли са севера КиМ, где су јутрос упали и хапсили Србе, не треба превише да нас радује јер ће они то поново покушати, и то не једном, јер им је север Косова и Метохије недосањани сан а тако ће и остати, рекао је председник Србије Александар Вучић.

"Сви ћемо се заједно борити за Србију, за интересе нашег народа на КиМ. Потпуно сам сигуран да ћемо мудријом, озбиљнијом и одговорнијом политиком створити услове да из немогућег остваримо највише што можемо за нашу земљу и народ, а изгубимо најмање што морамо. То значи да ће Србија да победи", поручио је Вучић на крају расправе у парламенту.

Он је истакао да је ситуација за Србију тешка, али да је резултат да смо сачували мир, и да за седам најтежних година нисмо ништа изгубили.

Последњих седам година нису за поређење ни са 2000-им ни са 90-им, јер тада није било независности Косова, ни из угла Албанаца, ни из угла Европљана, што данас није случај, истакао је председник Србије.

"И у немогућим условима нисмо изгубили могућност за инвестиције и наставићемо да улажемо, нисмо изгубили ниједно од кључних права, ниједну од полуга моћи", рекао је председник.

Упитао је и зашто Рамуш Харадинај, Хашим Тачи и албански медији нападају њега, а не неке друге, зашто подржавају његове политичке противнике у Београду и зашто им они више одговарају него он.

То је, како је рекао, зато што знају ко штити национални интерес Срба на КиМ, као што то знају и Срби на Космету.

На крају расправе, председник се захвалио посланицима, на коректној, озбиљној и одговорној дискусији, која је данас била утолико тежа због оног што се десило на северу КиМ.

"Али, сигуран сам да разговором и дијалогом, а зашто да не и отвореним неслагањем, можемо да се приближимо заједничком ставу и да будемо јединствени, да можемо да штитимо наше интересе", закључио је председник Вучић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике