MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Briselski sporazum zaštitio srpski narod na KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Briselski sporazum zaštitio srpski narod na KiM

28.maj 2019. Izvor: Tanjug

Briselskim sporazumom smo spasili ono što se moglo spasiti i zaštitili smo srpski narod na KiM, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući u parlamentu na kritike briselskog sporazuma od strane poslanika Nova Srbija - Pokret za spas Srbije Đorđa Vukadinovića.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Vučić je optužio Vukadinovića da iznosi neistine sa političkom namerom koja nije naivna i da se upravo zbog takvih stvari i pogoršavao položaj Srba na KiM.

"Suština briselskog sporazuma je da smo mi spasavali šta se može spasiti i spasili srpski narod, a da ništa suštinski nismo izgubili. Već da imamo policiju na severu koja treba da zašititi Srbe, sastavlјenu od Srba, koju ranije nismo imali. Tačno je da ta policija radi u okviru kosovskog tzv. legalnog sistema, ali ranije nismo imali nikakavu policiju tada već su Rosu i ostali mogli da vršlјaju kako hoće", kazao je Vučić.

Naglasio je da je to sušitnska razlika, pošto se sadašnja vlast po pitanju KiM izborila da budemo poštovani od međunarodne zajednice.

"Da sačuvamo ugled Srbije, da ne mogu da nas okrive za bilo šta, a da suštinski ne izgubimo ništa i da ne budemo nemoćni onako kako smo bili apsollutno nemoćni u vaše vreme i u vreme vlasti koju ste podržavali", rekao je predsednik Vukadinoviću.

Sa druge strane, bivša vlast je dovela do toga da je, dodao je Vučić, do polovine 2012. Vlada Srbije prihvatila i pečat sa zvaničnom oznakom carine Kosova, kao i dogovor o upravlјanju prelazima i jurisdikciju Kosova, što je sve nasledila sadašnja vlast.

Vučić je optužio Vukadinovića da iznosi neistine u parlamentu sa političkom namerom koja nije naivna i da se upravo zbog tih stvari i pogoršavao položaj Srba na KiM.

Naglasio je da je potpuno netačno da je briselski sporazum izdaja i da do njega nije bilo upada Rosu na severu KiM i izneo podatak da je jedinica Rosu upravo upala na sever 26. jula 2011. godine, za vreme prethodne vlasti.

"Specijalne jedince Rosu upadaju na sever Kosova sa 19 motornih vozila sa nemarom da ostvare punu kontrolu na Jarinju i Brnjaku i tada je poginuo jedan pripadnik te jedinice u selu Zupče kod Zubinog Potoka", naveo je Vučić.

Objasnio je da je aktulna vlast na osnovu briselskog spozuma dobila pravni osnov da Rosu i druge naoružane jedinice ne mogu da idu na sever i da sada imamo pravni osnov na osnovu kojeg možemo da tražimo njihovo uklanjanje.

Vučić je pročitao dokument iz 2011. godine koji je Srbija potpisala upravo posle pomenutog upada Rosu, u kojem se u tački 2 kaže da su se stranke dogovrile za pocetak rada zajedničkog upravlјanja prelazima Jarinje, Brnjak, Končulј, Mutivode i Mučibaba.

"Izjavili ste nešto što me je zabolelo, kao i svakog Srbina na KiM, da smo danas mnogo nemoćniji nego pre 2012. godine. Pa jesu li 2004. godine na Kosovu spaili 29 hramova, lomili krstove na crkvama, ubijali na desetine lјudi i progonili na hilјade njih?", zapitao je Vučić Vukadinovića.

Dodao je Vučić da "moćna država" reagovala tako što je zapalјena džamija u Beogradu i da su predstavnici vlasti tada zaboravili Srbe na KiM.

Kada je reč o poštovanju Ustava iz 2006. godine, Vučić je podsetio država nije reagovala kada je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine i da su se tadašnji nosioci vlasti sada setili tog ustava.

"Ustav vam sada služi da ga meni pokazujete 11 godina pošto su oni (Albanci) svoj posao završili", dodao je Vučić.

Na primedbe o tome kako u parlamentu nije dobra atmosfera i da nema tolerancije, Vučić je kazao da je Vukadinović mogao da kaže sve što je hteo, kao i da nikada u srpskoj istoriji nije bio slučaj da su opozicioni poslanici sprečavali druge poslanike da uđu u parlament, iako je bilo kroz istoriju slučajeva i da se poslanici posvađaju i pobiju.

"Da li je ta tolerancija da okružite Predsedništvo i kažete da ne date meni kao predsedniku da izađe iz zgrade. Ko ste vi da čupate znakove u ovoj zemlјi, da razarate imovinu ove zemlјe, ko vam je dao to pravo?", zapitao je Vučić.

Vučić: I dalјe smo na putu ka EU,uprkos licemerju...

I dalјe se zalažem za evropski put Srbije, uprkos licemerju koje pokazuju po pitanju Kosova i Metohije, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je ocenio je da će ovo što se danas dogodilo upadom specijalnih policijskih snaga Prištine imati mnogo teže posledice.

Vučić je, odgovarajući na pitanja poslanika Nenada Čanka, istakao da ova akcija neće biti "bilo pa prošlo".

"Sada se jedna velika sila, Rusija, uklјučila u to i to zbog svog građanina, ali i svih drugih stvari. Mnoge će se time opcije otvarati, i ne mali deo stvari promeniti, koje mogu biti dobre za nas, ali i mogu da otvore brojne opasnosti po nas", objasnio je on.

Vučić je istakao da se zalagao i da se dalјe zalaže dalјe za evropski put Srbije, uprkos licemeriju, sličnom onom njegovih političkih protivnika koji danas ne znaju da objasne šta se sve dešava na Kosovu, a tvrde da je on "namestio" upad specijalaca.

Izrazio je nerazumevanje za takve tvrdnje političkih protivnika, kazavši da nije u stanju da razume da neko normalan tako nešto i pomisli.

"Bićemo na evropskom putu, ali ne znači da neću imati dovolјno hrabrosti da im govorim o licemerju, sve što rade na KiM, i kako se odnose prema nama kada ispunimo sve uslove. Mi danas kada bi ušli u EU ne bismo bili najsiromašnija zemlјa. Jedna zemlјa je dobila 40 milijardi evra pomoći, a i dan dana ima manje plate i penzije nego kod nas. Ne moram da kažem koliko bi samo deo takve pomoći doprineo razvoju kod nas", objasnio je Vučić.

On je rekao da je Srbija ispunila sve ekonomske uslove, a EU ne otvara namerno ostala poglavlјa u želјi da nas drži u poglavlјu 35.

Ponovio je da nije sporno da je naš strateški put članstvo u EU, ali i dodao da se našim građanima ne dozvoli da vide šta se događa oko nas.

"Dok dobijamo snimak dok pucaju iznad glava našim lјudima, oni se ne javlјaju na telefon, jer je njima to normalna stvar. Znam da su neki zapadni predstavnici insistirali da se prekine akcija, ali neće niko to javno da kaže, već će reći ''podržavamo legalnu i legitimnu akciju policije''. To je nešto što vas dovodi u situaciju kada govorite o zaštiti našeg naroda... Imamo li još nešto na stolu, a da se ne ponašamo jednako neodgovorno kao vlasti od 2000-2012? Šta da uradite - da pustite da nestane narod? Da li mislite da tako nešto može da traje, da idu iz akcije u akciju. To neće moći", podvukao je Vučić.

Ukazao je da Priština nije razumela ni granice trplјenja našeg naroda, ni trpelјivosti i strplјenja srpske države.

Osvrnuo se i na pojam koji je Čanak koristio "lјudi srpskog porekla" na KiM, rekavši da se ti lјudi zovu Srbi.

"Nema razlike između Srbina koji živi u Vojvodini, u centralnoj Srbiji ili bilo gde. Mi smo svojevremeno u stranci imali raspravu oko bosanskih Srba. Oni koji su iz BiH, RS, bilo kojeg dela oni su Srbi. Nisu oni ničiji Srbi, pa ni bosanski. Kako Tomislavu Žigmanovu da kažem da je srpski Hrvat", objasnio je on.

Dalјe je negirao da je centralista, rekavši da je samo po pitanju finansija više centralista nego drugi, jer je iz iskustva video koliko smo problema imali zbog neodgovornosti opština i drugih lokalnih samoprava.

"U svim drugim oblastima ne vidim problem decentralizacije", kazao je on. Što se Vojvodine tiče rekao je da je veoma srećan što je posle decenija propadanja i stagnacije bilo mnogo dobrih stvari.

Podsetio je da je samo on otvorio 20 novih fabrika i velikih pogona, i da je veruje da će dalјe fabrike koje treba da se otvore biti novi signal za ubrzan razvoj Vojvodine.

Uveren je da građani vide bolјitak i da zna da nisu još sasvim zadovolјni.

Vučić: Dijalog smanjio etnički motivisano nasilјe na KiM

Dijalog Beograda i Prištine doneo je mir i stabilnost i veću bezbednost za naš narod i građane, rekao je danas u parlamentu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i to potkrepio podacima o smanjenju etnički motivisanog nasilјa na KiM od 2014. godine.

U skupštinskoj raspravi, Vučić je rekao da je od 1999. godine do danas na KiM bilo 9.000 etnički motivisanih napada, a u periodu od 2014. do danas nesto manje od 500 napada.

"Hoću da vam pokažem da ti rezultati nisu tako mali kako izgledaju i kada pogledate proporciju, videćete da je ovo višestruko manje nego što je bilo u prethodnom periodu kada su govorili da je sve mnogo bolјe nego što je danas", rekao je Vučić.

Naveo je da je dijalog doneo mir i stabilnost i, iako nedovolјna prava za Srbe, nešto veću bezbednost za naš narod i za naše građane.

"To je stvar zbog koje sam zadovolјan", rekao je Vučić.

Vučić: Naša pozicija nije laka,ali nije ni protivnika Srbije

Pozicija Srbije nije laka, ali ni pozicija svih onih koji su protiv Srbije više nije onako i onoliko laka koliko je bila do pre nekoliko godina i svakako im neće biti mnogo lakša ni u budućnosti, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Narodnoj skupštini, na sednici posvećenoj Kosovu i Metohiji.

“Borićemo se za svoju zemlјu, za svoj narod i gledaćemo na svaki mogući način da u budućosti gubimo najmanje što moramo, a dobijemo najviše što možemo. A da govorim lјudima kako teče med i mleko i kako smo mi najjači na svetu to stvarno ne mogu, ne bi bilo fer i ne bi bila istina”, rekao je Vučić.

Istakao je da se bori i da ne može da razgovara sa onima koji bi se lako odrekli svega što je srpsko.

Govoreći o rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, naveo je da u njoj postoje pozitivne norme na koje se Srbija poziva, ali da nešto više ima negativnih normi na koje se pozivaju Albanci.

Između ostalog, naveo je da se u toj rezoluciji SRJ optužuje za izbijanje krize, nasilјa i represije u pokrajini.

Kako je naveo, Albanci su se mnogo češće nego mi pozivali na rezoluciju 1244, a onda su počeli da se pozivaju na odluku Međunarodnog suda pravde.

“Negde od 2014. , 2015. godine su kao po komandi, kao da im je neko rekao da ništa drugo ne rade, počeli da se pozivaju na odluku Međunarodnog suda pravde”, dodao je Vučić.

Usvojen izveštaj o KiM sa 145 glasova poslanika

Skupština Srbije usvojila je danas sa 145 glasova za izveštaj o Kosovu i Metohiji, koji je poslanicima predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Protiv je bilo četvoro poslanika, uzdržanih nije bilo, a 13 poslanika nije glasalo.

Izveštaj o KiM je bio jedina tačka dnevnog reda sednice parlamenta.

Vučić: Posle ovog napada na sever stvari više neće biti iste

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da posle današnje akcije specijalne kosovske policije na severu KiM stvari više neće biti iste i da će Srbija imati drugačiji odnos prema albanskim pregovaračima i svima koji su se danas "pravili blesavi".

Vučić je u obraćanju novinarima, po završetku sednice parlamenta o KiM, rekao da sutra sigurno nećemo reći za to što se dogodilo - "puj pike ne važi".

"Biće drugačiji odnos prema albanskim pregovaračima i onima koji su se danas pravili blesavi i govorili da je u pitanju borba protiv korupcije ili se u prvom trenutku nisu ni javlјali. Javili su se tek kada su shvatili da smo vrlo ozbilјni u nameri da sačuvamo svoj narod", rekao je Vučić.

Kaže da je u parlamentu predstavlјen ozbilјan i iscrpan izveštaj o KiM koji je odogovorno sačinjen.

"Još jedan težak dan je za nama koji govori o namerama albanskih vlastodržaca i onih koji ih podržavaju. To što su pričali da je u pitanu borba protiv korupcije je smešno. Broj uhapšenih Srba govori dovolјno, valјda ispada da su Srbi genetski 14 puta veći kriminalci od Albanaca. To baš i nema nekog smisla, a o onome šta su ostavili u Zubitnom Potoku ne treba posebno govoriti".

Dodao je da situacija nije ni malo laka, ali da ćemo našom odlučnošću i verom u sebe i ozbilјnošću cele države i hrabrošću našeg naroda na KiM još više marlјivije raditi za bezbednost Srba na KiM.

"Da budemo sposbni da grantujemo sigurnost i bezbednost našem narodu na KiM", naglasio je prersednik.

Dodao je da je zadovolјan tokom rasprave pošto je čuo raličite vrste primedbi za koje je znao da nemaju relanog osnova.

"Dobro je da je celokupna javnost mogla da se uveri u to."

Vučić je najavio da će se Srbi na KiM sutra u podne mirno okupiti u Kosovskoj Mitrovici i poručio da će Srbja uvek biti uz njih.

Vučić: Sever KiM će im ostati nedosanjani san

To što su se pripadinici NјSO (bivši ROSU) povukli sa severa KiM, gde su jutros upali i hapsili Srbe, ne treba previše da nas raduje jer će oni to ponovo pokušati, i to ne jednom, jer im je sever Kosova i Metohije nedosanjani san a tako će i ostati, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Svi ćemo se zajedno boriti za Srbiju, za interese našeg naroda na KiM. Potpuno sam siguran da ćemo mudrijom, ozbilјnijom i odgovornijom politikom stvoriti uslove da iz nemogućeg ostvarimo najviše što možemo za našu zemlјu i narod, a izgubimo najmanje što moramo. To znači da će Srbija da pobedi", poručio je Vučić na kraju rasprave u parlamentu.

On je istakao da je situacija za Srbiju teška, ali da je rezultat da smo sačuvali mir, i da za sedam najtežnih godina nismo ništa izgubili.

Poslednjih sedam godina nisu za poređenje ni sa 2000-im ni sa 90-im, jer tada nije bilo nezavisnosti Kosova, ni iz ugla Albanaca, ni iz ugla Evroplјana, što danas nije slučaj, istakao je predsednik Srbije.

"I u nemogućim uslovima nismo izgubili mogućnost za investicije i nastavićemo da ulažemo, nismo izgubili nijedno od klјučnih prava, nijednu od poluga moći", rekao je predsednik.

Upitao je i zašto Ramuš Haradinaj, Hašim Tači i albanski mediji napadaju njega, a ne neke druge, zašto podržavaju njegove političke protivnike u Beogradu i zašto im oni više odgovaraju nego on.

To je, kako je rekao, zato što znaju ko štiti nacionalni interes Srba na KiM, kao što to znaju i Srbi na Kosmetu.

Na kraju rasprave, predsednik se zahvalio poslanicima, na korektnoj, ozbilјnoj i odgovornoj diskusiji, koja je danas bila utoliko teža zbog onog što se desilo na severu KiM.

"Ali, siguran sam da razgovorom i dijalogom, a zašto da ne i otvorenim neslaganjem, možemo da se približimo zajedničkom stavu i da budemo jedinstveni, da možemo da štitimo naše interese", zaklјučio je predsednik Vučić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike