МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Нећемо дозволити иживљавање над нашим народом
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Нећемо дозволити иживљавање над нашим народом

29.maj 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изразио је бојазан, поводом јучерашњих збивања на Косову и Метохији, за оно што ће тек доћи, те поручио да Србија неће дозволити иживљавање над српским становништвом и најавио даља улагања у Војску Србије.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

„Ако неко мисли да може да се иживљава над нашим становништвом и да то може да понавља, а онда да буде ''пуј пике не важи'' и да за то тражи сумњива објашњења - то неће моћи“, поручио је он.

Вучић је, обилазећи реконструисање просторије Интерната Војне гимназије, нагласио да ће држава, полако али сигурно да обнавља ствари које смо подизали четири или пет деценија, а у међувремену у те објекте није улагано.

Указао је, у изјави новинарима, да нисмо више суоченис а трендом смањења пријава деце у Војну гимназију, рекавши да се ове године пријавило чак 440, а примљено ће бити 90.

„То значи да деца све више осећају да ће држава да брине све више о војсци и њеним припадницима. Кроз изградњу јефтиних станова и увећањем плата они ће моћи да рачунају на сигурну егзистенцију за себе и своје породице“, објаснио је он.

Вучић је казао да би данас, обилазећи овај објекат, био много срећнији да се није десило оно што смо јуче видели на КиМ.

„Веома бринем за оно што ће тек да дође, и то је једини разлог што нисам данас срећан“, поручио је он.

Упитан колико је забринут за војнике због јучерашњих догађања на Космету Вучић је указао да држава у војнике улаже огроман новац за њихово школовање, и да људи који се за такав посао опредељују знају да се не кандидују за манекене.

У вези јучерашње ситуације на Ким изразио је незадовољство реакцијом НАТО, који је, према његовим речима изнео лажи, а критиковао је и ЕУ, чији се представници јављају само онда када прође критично стање.

„Невезано за то ми ћемо да развијамо нашу војску, и подижемо животни стандард наших војника, да будемо спремни да чувамо наш народ. То је нешто што је сврха војске и због чега постоје војске у свим земљама света“, објаснио је он.

Вучић: Ситуација тежа него јуче, Кфор није статусно неутралан

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је данас ситуација за српски народ на Косову и Метохији много тежа него до јуче, а за Кфор је поручио да та војна мисија у покрајини нимало није статусно неутрална.

Вучић је, упитан за изјаву портпарола Кфор-а да је највећа претња миру на КиМ реторика лидера и злоупотреба медија, као и да су "сви били унапред обавештени" о јучерашњој полицијској акцији, поручио Кфору да јавно изнесу податак - кога су то они обавестили.

Кфор не говори истину, рекао је и објаснио:

„Ми смо добили обавештајне податке о томе око 15. маја, а ја сам 17. маја изашао у јавност са том информацијом и молбом да то не раде“, нагласио је он.

Што се тиче реторике о којој говори Кфор, Вучић је истакао да они нису нинимало статусно неутрални, као и да се реториком и триковима они баве.

„Позивам портпарола Кфора нека каже кога је обавестио. Јуче у једном тренутку командант Кфора није хтео да се јави ни начелнику Генералштаба Војске Србије, па онда ни ми нисмо хтели да се јављамо. Чули су се тек око 11.30 када смо их упозорили на догађаје. Док је било најтеже, контакта није било“, пренео је он и поновио да Кфор не говори истину и да се то може лако доказати.

Вучић је рекао да они мисле да се завршило тиме, али је ситуација данас, истиче, много гора и тежа него што је јуче била у ово време.

„Пошто ми имамо не само обавештајне податке, већ и разговарамо са нашим наодом на КиМ, што се тиче српског живља данас је много тежа ситуација него до јуче“, објаснио је он.

Вучић је подсетио да су јуче приштинске власти ухапсиле више од 20 људи, прво наводно у оквиру борбе против корупције, а онда због убиства Оливера Ивановића и Енвера Замберија, те упитао зар је и један гловонеми човек, који је ухапшен, крив због тога.

„Ајде кажите нам више о чему се ради. Водите наводну борбу против корупције. Како то да је дупло више Срба од Албанаца ухапшено? То значи да су Срби 28 пута већи криминалци у полицији, а у Приштини сви поштени“, констатовао је он.

Даље је указао да је девет обичних грађана ухапшено у Зубином Потоку, као и руски админситративац под изговором да је стајао на барикадама.

„Камо среће да је Кфор тамо стајао и понашао се у складу са Резолуцијом УН 1244, а за разлику од НАТО Рус се понашао како треба“, нагласио је Вучић.

Навео је да је Кфор тврдио да се ради о обичној полицијској акцији и упитао да ли се у обичној акцији полиције полупа пет камиона и 20 аутомобила, као и разбије сво стакло у свим кућама у које су упали и туку сви на које наиђу.

„Сутра, када ми будемо проводили акцију на појединим деловима под нашом контролом, онда ће земље Квинте и други изразити велику забринутост и не знам шта“, приметио је он.

Указао је да су јунаци из Зубиног Потока голоруки издржали терор наоружаних Албанаца, који су пуцали изнад њихових глава.

„Да ли је то због борбе против корупције или да можете да покажете да сте велике баје који можете да кршите шта год хоћете? Па ће на то и Кадри Весељи да дође у Чабру, одакле је почео погром 2004.“, рекао је он.

Казао је да је наш народ мирно протестовао и додао да би избила катастрофа да је била само једна или две пушке са наше стране.

„Све што раде је да злоупотребе нешто и покушавају да од Србије направе кривца. И свему томе мора да дође крај. Ово је стота ствар коју су урадили, од малтретирања и хапшења Марка Ðурића, упада више пута на север због тобож хапшења убица Оливера Ивановића, а онда сам од њих у Бриселу чуо да су то урадили да би се неки иселили са КиМ. Они то не крију“, подвукао је Вучић.

Истакао је да све то раде са циљем да би спречили да Срби буду Срби, јер код њих једини Срби могу да буду они који се куцају јајима са Рамушом Харадинајем, који су њихови послушници и немају везе са Беогардом, као што су поједини њихови кућни Срби и кућни љубимци, међу којима и она што говори да је требало да подржимо ову акцију.

„Нека НАТО ради свој посао, а када не буде то чинио, радиће га онај ко треба да га ради. Што се нас тиче Кфор не мора ништа да објашњава, само нека смање своје лагарије“, закључио је он.

Вучић: Коначни циљ Приштине је хапшење команданта Бојића

Коначни циљ Приштине је хапшење команданта косовске полиције за север Косова и Метохије Жељка Бојића, упозорио је данас председник Александар Вучић.

Он је рекао да Приштина јучерашњим упадом специјалних јединица косовске полиције на север КиМ и хапшењем Срба приморава српске полицајце да буду "гори Албанци од Албанаца", што, каже, они неће бити, те истакао да је им коначни циљ да ухапсе команданта полиције за север КиМ.

"Све што раде, то је да злоупотребе нешто и покушају да од Србије направе кривца. Али, и свему томе мора да дође крај и свим тим њиховим причама", рекао је Вучић новинарима након обиласка интерната Војне гимназије у Београду.

Он је указао да је јучерашњи догађај 100. ствар коју су урадили, те подсетио да хапшење Марка Ђурића прошлог марта и упаде на север више пута, тобож, како каже, због хапшења убица Оливера Ивановића.

"Онда сам у Бриселу чуо од албанских лидера да је то урађено да би се неки иселили са севера Косова. Они то не крију и то није никаква тајна", поручио је Вучић.

Како је истакао, свим што су јуче урадили, приморавају српске полицајце на северу да буду гори Албанци од Албанца, што они, подвлачи, неће бити, а све сва коначним циљем да ухапсе команданта полиције на северу Жељка Бојића.

"Само да би спречили да Срби буду Срби, јер једини Србин можес да будеш и да се куцаш јајима са Харадинајем, ако си његов послушник и немаш никакве везе са Београдом и Србијом. Као што су поједини од неких његових ''кућних'' Срба", рекао је Вучић.

Он је позвао српски народ на Косову и Метохији на јединство и да се уједине снажније него икада до сада и да данас такву поруку пошаљу.

"Све што имам да кажем је да ће Србија сачувати свој народ, заштити га и да неће седети скрштних руку", поручио је Вучић.

Додао је и да одавно нема поверење у људе који лажу седећи са истим столом, о ЗСО, таксама...

"У Бриселу су ми рекли да ће таксе да буду укинуте за седам дана. И Албанци и Европљани. И сад ће многи Срби да кажу да сам ја крив што су ме лагали", рекао је Вучић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике