MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Nećemo dozvoliti iživlјavanje nad našim narodom
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Nećemo dozvoliti iživlјavanje nad našim narodom

29.maj 2019. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je bojazan, povodom jučerašnjih zbivanja na Kosovu i Metohiji, za ono što će tek doći, te poručio da Srbija neće dozvoliti iživlјavanje nad srpskim stanovništvom i najavio dalјa ulaganja u Vojsku Srbije.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

„Ako neko misli da može da se iživlјava nad našim stanovništvom i da to može da ponavlјa, a onda da bude ''puj pike ne važi'' i da za to traži sumnjiva objašnjenja - to neće moći“, poručio je on.

Vučić je, obilazeći rekonstruisanje prostorije Internata Vojne gimnazije, naglasio da će država, polako ali sigurno da obnavlјa stvari koje smo podizali četiri ili pet decenija, a u međuvremenu u te objekte nije ulagano.

Ukazao je, u izjavi novinarima, da nismo više suočenis a trendom smanjenja prijava dece u Vojnu gimnaziju, rekavši da se ove godine prijavilo čak 440, a primlјeno će biti 90.

„To znači da deca sve više osećaju da će država da brine sve više o vojsci i njenim pripadnicima. Kroz izgradnju jeftinih stanova i uvećanjem plata oni će moći da računaju na sigurnu egzistenciju za sebe i svoje porodice“, objasnio je on.

Vučić je kazao da bi danas, obilazeći ovaj objekat, bio mnogo srećniji da se nije desilo ono što smo juče videli na KiM.

„Veoma brinem za ono što će tek da dođe, i to je jedini razlog što nisam danas srećan“, poručio je on.

Upitan koliko je zabrinut za vojnike zbog jučerašnjih događanja na Kosmetu Vučić je ukazao da država u vojnike ulaže ogroman novac za njihovo školovanje, i da lјudi koji se za takav posao opredelјuju znaju da se ne kandiduju za manekene.

U vezi jučerašnje situacije na Kim izrazio je nezadovolјstvo reakcijom NATO, koji je, prema njegovim rečima izneo laži, a kritikovao je i EU, čiji se predstavnici javlјaju samo onda kada prođe kritično stanje.

„Nevezano za to mi ćemo da razvijamo našu vojsku, i podižemo životni standard naših vojnika, da budemo spremni da čuvamo naš narod. To je nešto što je svrha vojske i zbog čega postoje vojske u svim zemlјama sveta“, objasnio je on.

Vučić: Situacija teža nego juče, Kfor nije statusno neutralan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je danas situacija za srpski narod na Kosovu i Metohiji mnogo teža nego do juče, a za Kfor je poručio da ta vojna misija u pokrajini nimalo nije statusno neutralna.

Vučić je, upitan za izjavu portparola Kfor-a da je najveća pretnja miru na KiM retorika lidera i zloupotreba medija, kao i da su "svi bili unapred obavešteni" o jučerašnjoj policijskoj akciji, poručio Kforu da javno iznesu podatak - koga su to oni obavestili.

Kfor ne govori istinu, rekao je i objasnio:

„Mi smo dobili obaveštajne podatke o tome oko 15. maja, a ja sam 17. maja izašao u javnost sa tom informacijom i molbom da to ne rade“, naglasio je on.

Što se tiče retorike o kojoj govori Kfor, Vučić je istakao da oni nisu ninimalo statusno neutralni, kao i da se retorikom i trikovima oni bave.

„Pozivam portparola Kfora neka kaže koga je obavestio. Juče u jednom trenutku komandant Kfora nije hteo da se javi ni načelniku Generalštaba Vojske Srbije, pa onda ni mi nismo hteli da se javlјamo. Čuli su se tek oko 11.30 kada smo ih upozorili na događaje. Dok je bilo najteže, kontakta nije bilo“, preneo je on i ponovio da Kfor ne govori istinu i da se to može lako dokazati.

Vučić je rekao da oni misle da se završilo time, ali je situacija danas, ističe, mnogo gora i teža nego što je juče bila u ovo vreme.

„Pošto mi imamo ne samo obaveštajne podatke, već i razgovaramo sa našim naodom na KiM, što se tiče srpskog živlјa danas je mnogo teža situacija nego do juče“, objasnio je on.

Vučić je podsetio da su juče prištinske vlasti uhapsile više od 20 lјudi, prvo navodno u okviru borbe protiv korupcije, a onda zbog ubistva Olivera Ivanovića i Envera Zamberija, te upitao zar je i jedan glovonemi čovek, koji je uhapšen, kriv zbog toga.

„Ajde kažite nam više o čemu se radi. Vodite navodnu borbu protiv korupcije. Kako to da je duplo više Srba od Albanaca uhapšeno? To znači da su Srbi 28 puta veći kriminalci u policiji, a u Prištini svi pošteni“, konstatovao je on.

Dalјe je ukazao da je devet običnih građana uhapšeno u Zubinom Potoku, kao i ruski adminsitrativac pod izgovorom da je stajao na barikadama.

„Kamo sreće da je Kfor tamo stajao i ponašao se u skladu sa Rezolucijom UN 1244, a za razliku od NATO Rus se ponašao kako treba“, naglasio je Vučić.

Naveo je da je Kfor tvrdio da se radi o običnoj policijskoj akciji i upitao da li se u običnoj akciji policije polupa pet kamiona i 20 automobila, kao i razbije svo staklo u svim kućama u koje su upali i tuku svi na koje naiđu.

„Sutra, kada mi budemo provodili akciju na pojedinim delovima pod našom kontrolom, onda će zemlјe Kvinte i drugi izraziti veliku zabrinutost i ne znam šta“, primetio je on.

Ukazao je da su junaci iz Zubinog Potoka goloruki izdržali teror naoružanih Albanaca, koji su pucali iznad njihovih glava.

„Da li je to zbog borbe protiv korupcije ili da možete da pokažete da ste velike baje koji možete da kršite šta god hoćete? Pa će na to i Kadri Veselјi da dođe u Čabru, odakle je počeo pogrom 2004.“, rekao je on.

Kazao je da je naš narod mirno protestovao i dodao da bi izbila katastrofa da je bila samo jedna ili dve puške sa naše strane.

„Sve što rade je da zloupotrebe nešto i pokušavaju da od Srbije naprave krivca. I svemu tome mora da dođe kraj. Ovo je stota stvar koju su uradili, od maltretiranja i hapšenja Marka Ðurića, upada više puta na sever zbog tobož hapšenja ubica Olivera Ivanovića, a onda sam od njih u Briselu čuo da su to uradili da bi se neki iselili sa KiM. Oni to ne kriju“, podvukao je Vučić.

Istakao je da sve to rade sa cilјem da bi sprečili da Srbi budu Srbi, jer kod njih jedini Srbi mogu da budu oni koji se kucaju jajima sa Ramušom Haradinajem, koji su njihovi poslušnici i nemaju veze sa Beogardom, kao što su pojedini njihovi kućni Srbi i kućni lјubimci, među kojima i ona što govori da je trebalo da podržimo ovu akciju.

„Neka NATO radi svoj posao, a kada ne bude to činio, radiće ga onaj ko treba da ga radi. Što se nas tiče Kfor ne mora ništa da objašnjava, samo neka smanje svoje lagarije“, zaklјučio je on.

Vučić: Konačni cilј Prištine je hapšenje komandanta Bojića

Konačni cilј Prištine je hapšenje komandanta kosovske policije za sever Kosova i Metohije Želјka Bojića, upozorio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

On je rekao da Priština jučerašnjim upadom specijalnih jedinica kosovske policije na sever KiM i hapšenjem Srba primorava srpske policajce da budu "gori Albanci od Albanaca", što, kaže, oni neće biti, te istakao da je im konačni cilј da uhapse komandanta policije za sever KiM.

"Sve što rade, to je da zloupotrebe nešto i pokušaju da od Srbije naprave krivca. Ali, i svemu tome mora da dođe kraj i svim tim njihovim pričama", rekao je Vučić novinarima nakon obilaska internata Vojne gimnazije u Beogradu.

On je ukazao da je jučerašnji događaj 100. stvar koju su uradili, te podsetio da hapšenje Marka Đurića prošlog marta i upade na sever više puta, tobož, kako kaže, zbog hapšenja ubica Olivera Ivanovića.

"Onda sam u Briselu čuo od albanskih lidera da je to urađeno da bi se neki iselili sa severa Kosova. Oni to ne kriju i to nije nikakva tajna", poručio je Vučić.

Kako je istakao, svim što su juče uradili, primoravaju srpske policajce na severu da budu gori Albanci od Albanca, što oni, podvlači, neće biti, a sve sva konačnim cilјem da uhapse komandanta policije na severu Želјka Bojića.

"Samo da bi sprečili da Srbi budu Srbi, jer jedini Srbin možes da budeš i da se kucaš jajima sa Haradinajem, ako si njegov poslušnik i nemaš nikakve veze sa Beogradom i Srbijom. Kao što su pojedini od nekih njegovih ''kućnih'' Srba", rekao je Vučić.

On je pozvao srpski narod na Kosovu i Metohiji na jedinstvo i da se ujedine snažnije nego ikada do sada i da danas takvu poruku pošalјu.

"Sve što imam da kažem je da će Srbija sačuvati svoj narod, zaštiti ga i da neće sedeti skrštnih ruku", poručio je Vučić.

Dodao je i da odavno nema poverenje u lјude koji lažu sedeći sa istim stolom, o ZSO, taksama...

"U Briselu su mi rekli da će takse da budu ukinute za sedam dana. I Albanci i Evroplјani. I sad će mnogi Srbi da kažu da sam ja kriv što su me lagali", rekao je Vučić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike