МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић о најавама Тачија: Знаћемо да одговоримо
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић о најавама Тачија: Знаћемо да одговоримо

31.maj 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће Србија реаговати на озбиљан, одговоран и одлучан начин ако дође до референдума о уједињењу Косова са Албанијом, као што је најављује Хашим Тачи.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Упитан да прокоментарише изјаву Тачија да ће Приштина, ако ЕУ настави са изолацијом, размислити о институционалним мерама, као и референдуму о уједињењу са Албанијом, Вучић каже да је о томе упозорио ЕУ.

„Када сам молио људе из ЕУ да Приштина не доноси такву платформу која је против дијалога, резолуције СБ УН и декларацију о Србима као геноцидном народу, јер разара дијалог, говорили су ми из Брисела да до тога неће доћи, да они то неће усвајати. Пре три дана сам им саопштио што је рекао Тачи и поновили су ми исто - да се то неће догодити", нагласио је Вучић.

Истакао је да ће Србија свакако реаговати, ако до тога дође.

Вучић: Брину ме међусобни сукоби албанских лидера у Приштини

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је забринут због међусобних сукоба албанских лидера у Приштини, јер, како каже, када један од њих оде у иностранство други може да изазове нешто на Косову.

Вучић је, у Лозници, упитан какав је став Србије пред састанак о Западном Балкану у Паризу пошто Приштина неће да укида таксе, рекао је да није важно сада хоће ли бити састанка или на који начин ће бити одржан.

"Ко зна хоће ли бити Париза, у каквој форми и на који начин, шта ће до тада да се догоди", рекао је он и додао:

„Забринут сам због међусовних сукоба албанских политичара. Харадинај је најавио да иде у Берлин, а други може да изазове нешто на Косово за то време.“

Рекао је и да ће Србија, у сваком случају гледати да помогне нашем народу.

„Наш народ неће бити усамљен, бићемо уз њих, као што је 99 одсто грађана Србије уз њих, сем оних који су увек на страни која је против Србије. Ти ће увек објашњавати да су против Вучића. Ја немам проблем да су против мене, али имам нешто против да су против Србије и свог народа“, нагласио је Вучић.

Вучић: Изостанак реакције ЕУ на акте Приштине - крај међународног права

Изостанак адекватне реакције ЕУ поводом последњих потеза Приштине, председник Србије Александар Вуцицћ оценио је као "крај међународног права" и додао да од ЕУ више нема никаква очекивања.

"Не очекујем више ништа. Ако они нису реаговали на то што је човек (Хашим Тачи) рекао да се предомислио и да неће да испуњава Бриселски споразум (по питању Заједнице српских општина) који је сам потписао, јер су се промениле околности - то је крај међународног права. Више међународно-правни уговори не значе ништа", рекао је Вучић новинарима у Лозници.

Што се тиче владавине права на Косову, Вучић је иронично рекао да је "тамо изгледа највећи проблем на северу КиМ, док дроге нема на југу".

"Гњилане, Приштина, Пећ, Призрен, Урошевац, ту дроге упште нема, ту само поштење цвета, на све стране - то је њихова аргументација, а ви станете и... па шта на то да додате", рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да су припадници косовских снага намерно деветоро Срба изубијали кундацима пушак или дршкама пиштоља.

"Оних деветоро Срба који никакве везе, чак ни по њиховим речима немају са кријумчарењем робе. Све су их намерно тукли кундацима у главу, нико није добио ударац руком или пендреком, сви су ударани или дршком пиштоља или кундаком пушке. Неко се припремао да изубија Србе", навео је Вучић.

Каже да га ништа није толико повредило као број Срба у Београду који навијају за албанске екстремисте који су тукли Србе, објасњавајући "како су то све криминалци".

"Језива кампања криминализације нашег народа који су подстакли странци и поједине агентуре које су прихватили одређени политички центру моћи у самом Београдује тако застрашујућа и директно уперена против виталних интереса и опстанка нашег народ", нагласио је председник.

Вучић: Тешко је са некима разговарати аргументима

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је са политичким противницима тешко разговарати аргументима, јер се они не руководе идејама и циљевима, већ идеологијом "власт по сваку цену".

Он је то рекао упитан да прокоментарише то што се после његовог подношења извештаја о КиМ у парламенту наставило са "нереалним причама" у вези са КиМ.

Вучић је рекао да је задовољан што је у Скупштини Србије могао да изнесе чињенице о КиМ и додао да је важно да то о чему се говорило остане забележено и у штампаном облику, како би једног дана нове генерације могле да прочитају колико смо видели унапред и колико смо знали, али нисмо имали довољно храбрости да разумемо какву политику треба да водимо.

Приметио је да у Србији постоји нешто што не може до краја да се разуме.

"За та три дана, прво су ме спречавали да уђем у парламент, ставили транспарент ''издаја, робија''..., а онда када смо рекли да ћемо, ако се наставе напади на Србе, заштити и сачувати наш народ, исти они који су нас отпуживали за издају истог секунда су рекли - хоћете да нас увучте у ратне сукобе", констатовао је Вучић.

Зато каже да шта год и како код да уради, то неће бити добро његовим политичким противницима, јер се они не руководе било каквом аргументацијом или политиком за коју се залажу, циљевима или идејама, већ им је једина идеологија да хоће на власт по сваку цену и да мрзе њега.

"Тешко је са неким људима разговарати аргументима", подвукао је председник.

Поновио је да претходна власт, примера ради у Лозницу, није довела ниједну фабрику, а да су од 2000. године готово све угасили.

"И сад ћете да ми кажете да је лошије него што је било?", упитао је Вучић и додао да ће захваљујући фабрикама које су у последње време дошле у Лозницу град да живне.

"И, опет ће да кажу да није добро и да би они довели 15 фабрика.. Па што нисте ниједну? У свакој сфери и области је исто", рекао је Вучић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике