MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić o najavama Tačija: Znaćemo da odgovorimo
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić o najavama Tačija: Znaćemo da odgovorimo

31.maj 2019. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će Srbija reagovati na ozbilјan, odgovoran i odlučan način ako dođe do referenduma o ujedinjenju Kosova sa Albanijom, kao što je najavlјuje Hašim Tači.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Upitan da prokomentariše izjavu Tačija da će Priština, ako EU nastavi sa izolacijom, razmisliti o institucionalnim merama, kao i referendumu o ujedinjenju sa Albanijom, Vučić kaže da je o tome upozorio EU.

„Kada sam molio lјude iz EU da Priština ne donosi takvu platformu koja je protiv dijaloga, rezolucije SB UN i deklaraciju o Srbima kao genocidnom narodu, jer razara dijalog, govorili su mi iz Brisela da do toga neće doći, da oni to neće usvajati. Pre tri dana sam im saopštio što je rekao Tači i ponovili su mi isto - da se to neće dogoditi", naglasio je Vučić.

Istakao je da će Srbija svakako reagovati, ako do toga dođe.

Vučić: Brinu me međusobni sukobi albanskih lidera u Prištini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je zabrinut zbog međusobnih sukoba albanskih lidera u Prištini, jer, kako kaže, kada jedan od njih ode u inostranstvo drugi može da izazove nešto na Kosovu.

Vučić je, u Loznici, upitan kakav je stav Srbije pred sastanak o Zapadnom Balkanu u Parizu pošto Priština neće da ukida takse, rekao je da nije važno sada hoće li biti sastanka ili na koji način će biti održan.

"Ko zna hoće li biti Pariza, u kakvoj formi i na koji način, šta će do tada da se dogodi", rekao je on i dodao:

„Zabrinut sam zbog međusovnih sukoba albanskih političara. Haradinaj je najavio da ide u Berlin, a drugi može da izazove nešto na Kosovo za to vreme.“

Rekao je i da će Srbija, u svakom slučaju gledati da pomogne našem narodu.

„Naš narod neće biti usamlјen, bićemo uz njih, kao što je 99 odsto građana Srbije uz njih, sem onih koji su uvek na strani koja je protiv Srbije. Ti će uvek objašnjavati da su protiv Vučića. Ja nemam problem da su protiv mene, ali imam nešto protiv da su protiv Srbije i svog naroda“, naglasio je Vučić.

Vučić: Izostanak reakcije EU na akte Prištine - kraj međunarodnog prava

Izostanak adekvatne reakcije EU povodom poslednjih poteza Prištine, predsednik Srbije Aleksandar Vucicć ocenio je kao "kraj međunarodnog prava" i dodao da od EU više nema nikakva očekivanja.

"Ne očekujem više ništa. Ako oni nisu reagovali na to što je čovek (Hašim Tači) rekao da se predomislio i da neće da ispunjava Briselski sporazum (po pitanju Zajednice srpskih opština) koji je sam potpisao, jer su se promenile okolnosti - to je kraj međunarodnog prava. Više međunarodno-pravni ugovori ne znače ništa", rekao je Vučić novinarima u Loznici.

Što se tiče vladavine prava na Kosovu, Vučić je ironično rekao da je "tamo izgleda najveći problem na severu KiM, dok droge nema na jugu".

"Gnjilane, Priština, Peć, Prizren, Uroševac, tu droge upšte nema, tu samo poštenje cveta, na sve strane - to je njihova argumentacija, a vi stanete i... pa šta na to da dodate", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da su pripadnici kosovskih snaga namerno devetoro Srba izubijali kundacima pušak ili drškama pištolјa.

"Onih devetoro Srba koji nikakve veze, čak ni po njihovim rečima nemaju sa krijumčarenjem robe. Sve su ih namerno tukli kundacima u glavu, niko nije dobio udarac rukom ili pendrekom, svi su udarani ili drškom pištolјa ili kundakom puške. Neko se pripremao da izubija Srbe", naveo je Vučić.

Kaže da ga ništa nije toliko povredilo kao broj Srba u Beogradu koji navijaju za albanske ekstremiste koji su tukli Srbe, objasnjavajući "kako su to sve kriminalci".

"Jeziva kampanja kriminalizacije našeg naroda koji su podstakli stranci i pojedine agenture koje su prihvatili određeni politički centru moći u samom Beograduje tako zastrašujuća i direktno uperena protiv vitalnih interesa i opstanka našeg narod", naglasio je predsednik.

Vučić: Teško je sa nekima razgovarati argumentima

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa političkim protivnicima teško razgovarati argumentima, jer se oni ne rukovode idejama i cilјevima, već ideologijom "vlast po svaku cenu".

On je to rekao upitan da prokomentariše to što se posle njegovog podnošenja izveštaja o KiM u parlamentu nastavilo sa "nerealnim pričama" u vezi sa KiM.

Vučić je rekao da je zadovolјan što je u Skupštini Srbije mogao da iznese činjenice o KiM i dodao da je važno da to o čemu se govorilo ostane zabeleženo i u štampanom obliku, kako bi jednog dana nove generacije mogle da pročitaju koliko smo videli unapred i koliko smo znali, ali nismo imali dovolјno hrabrosti da razumemo kakvu politiku treba da vodimo.

Primetio je da u Srbiji postoji nešto što ne može do kraja da se razume.

"Za ta tri dana, prvo su me sprečavali da uđem u parlament, stavili transparent ''izdaja, robija''..., a onda kada smo rekli da ćemo, ako se nastave napadi na Srbe, zaštiti i sačuvati naš narod, isti oni koji su nas otpuživali za izdaju istog sekunda su rekli - hoćete da nas uvučte u ratne sukobe", konstatovao je Vučić.

Zato kaže da šta god i kako kod da uradi, to neće biti dobro njegovim političkim protivnicima, jer se oni ne rukovode bilo kakvom argumentacijom ili politikom za koju se zalažu, cilјevima ili idejama, već im je jedina ideologija da hoće na vlast po svaku cenu i da mrze njega.

"Teško je sa nekim lјudima razgovarati argumentima", podvukao je predsednik.

Ponovio je da prethodna vlast, primera radi u Loznicu, nije dovela nijednu fabriku, a da su od 2000. godine gotovo sve ugasili.

"I sad ćete da mi kažete da je lošije nego što je bilo?", upitao je Vučić i dodao da će zahvalјujući fabrikama koje su u poslednje vreme došle u Loznicu grad da živne.

"I, opet će da kažu da nije dobro i da bi oni doveli 15 fabrika.. Pa što niste nijednu? U svakoj sferi i oblasti je isto", rekao je Vučić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike