МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: У свету разумеју разлику између понашања Београда и Приштине
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: У свету разумеју разлику између понашања Београда и Приштине

03.јун 2019. Извор: РТС

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да људи у свету примећују разлику између понашања Београда и Приштине. Истиче да је став Србије јасан – потребно је да се укину приштинске таксе на српску робу за наставак дијалога и покушај компромиса.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је важно да људи знају да је бахато понашање Приштине извор слабости.

Подсетио је да су са 60 оклопних возила хапсили људе а нису рекли за шта су криви. Истиче и да представници Приштине одбацују провођење Бриселског споразума и да тиме показују колико су у тешкој ситуацији и колико су слабији него што се представљају.

Како каже, Београд нема потребу да показује било какву дозу нервозе осим оне која је проузрокована оваквим понашањем Приштине "и која може да нас доведе у тешку ситуацију без наше кривице".

Председник каже да се политичари у Приштини боре за примат у свом бирачком телу и да то не би требало сметнути с ума.

Како каже, када се разговара о компромису, онда мора нешто да се пружи а они су закључили да не би требало то да раде и да им је лакше да кажу да Србија мора да призна Косово и да је то завршено.

"Лепо је што имате много жеља али то се неће догодити. Али то показује сву врсту незрелости и подсећа на наше понашање 2009. и 2010. године", рекао је Вучић.

Сматра да људи у свету примећују разлику између понашања Београда и Приштине и да разумеју колико су њихови поступци неодговорни и да неће наићи на симпатије чак ни оних који су их подржавали.

Поручује да не треба да будемо наивни и да верујемо да ће они променити одлуку о признавању косовске независности али да се позиција Београда тактички мења јер ће желети да нас чују.

Борба за српске интересе

Каже да Србија мора да се бори за своје интересе и да показује свету да је за компромис, да настави економски развој и да види шта може да направи да помогне Србима на Космету.

Наводи да су у ЕУ реаговали на најновије Тачијеве изјаве и да се Београд с правом љути када не реагују оштро, али да и они гледају да не изгубе Албанце из преговарачког процеса.

Вучић каже да Србија показује да поштује Бриселски споразум као акт који има снагу међународног уговора а Албанци отворено кажу да он ништа не значи.

Како је рекао, могло је да се види колико је живота обичних људи спасено Бриселским споразумом. Додаје и да га брине да ће Приштина наставити с хапшењима Срба.

Председник указује да је смисао да се ослаби север и да се испровоцира Србија да без тежих последица направи ужасне грешке које би јој срозале углед.

Међитим, поручује да ће Србија умети да заштити свој народ ако се буду играли са њиховим животима и ако буду покушали погром.

Консултације о скупу у Паризу

На питање о предстојећој седници СБ УН о Косову, рекао је да ће скуп у Паризу бити важнији уколико га буде.

Истакао је да зна да трају консултације са САД и да не сме да се дозволи да тај скуп буде катастрофа. Како је додао, ако се види да ствари иду у том смеру, ко зна да ли ће се скуп и догодити.

Поручује да је став Србије јасан и непромењен, апсолутно рационалан и цивилизацијски разуман – "људи, укините таксе, идемо у дијалог да покушамо да постигнемо компромис".

Додаје да су економске бројке боље, што је одлична вест за пензионере и раднике због повећања пензија и плата.

Како је навео, потребан је рационалан приступ решавању проблема а не додатни сукоби.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике