МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Брнабић: У Париз идемо због дијалога, Приштина то не жели
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Брнабић: У Париз идемо због дијалога, Приштина то не жели

04.јун 2019. Извор: Танјуг

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да ће делегација Београда бити у Паризу на новом самиту, јер жели да смањи тензије и покуша да направи простор за дијалог, али је оценила да лидерима у Приштини нису у интересу мир, стабилност, владавина права.

Ана Брнабић

Фото: Танјуг

"Ми тражимо сваку прилику за дијалог, за компромис", истакла је Брнабић гостујући у емисји "Упитник" на РТС и додала да се Србија залаже за другачију будућност људи на Балкану.

Она је рекла и да не зна откуд прича о разграничењу када на другој страни нико не прича о компромису, нити нечем другом осим о признавању независности КиМ.

Брнабић је рекла да никада није видела да неко, као председник Србије Александар Вучић улаже такве надљудске напоре да не реагује на све провокације Приштине и оценила да мир и стабилност нису у интересу представника Приштине.

"Ако имамо мир, стабилност, владавину права у Приштини ће морати да одговарају за оно што су учинили. Неки од њих ће бити и оптужени пред Специјалним судом. Како је то њима у интересу. Ми полазимо од различитих премиса шта нам је у интересу, али ми морамо да разговарамо са њима", рекла је Брнабић.

Премијерка је оценила да су се лидери Приштине трудили да опструирају дијалог и да су у томе успели, пре свега са таксама.

"Они се труде да провокације буду све чешће. Последњом акцијом на северу КиМ показали су бахатост и суровост. На жалост реакција међународне заједнице, ЕУ, људи са дипломатским пасошима је млака, нема никакве реакције на идеју уједињења са Албанијом, али највише забрињава системска кампања против Срба на северу КиМ", рекла је Брнабић.

Она је додала и да тиме што се криминализују Срби на северу и што се све провокације минимализују, прави огроман простор да Приштина уради шта год жели да уради.

"То је планирано и одлично изведено и жао ми је што неки опозициони политичари учествују у томе", рекла је Брнабић.

Премијерка Ана Брнабић каже да не осећа потребу да се извини за изјаву да у преговорима са Приштином Београд има посла са "људима који су тек изашли из шуме". Додаје да би волела да није морала да буде у истој просторији са Хараднајем, али да је то њен посао због мира и стабилности.

Премијерка је навела да би руководство из Приштине назвала војницима да нису били припадници терористицке групе, као и да се показало да је са њима немогуће разговарати.

"Волела бих да преговоре са друге стране воде професори. Имам пријатеље Албанце и апслутно овим не ниподаштавам албански народ. Фатмира Љимаја, Хашима Тачија, Рамуша Хараднија не поштујем и волела бих да нисам морала да будем у истој просторији са Хараднајем, али то је мој посао због мира и стабилности и будућности нових генерација, поручила је премијерка.

Она је поновила да су били у терористичким организацијама, да је Харадинај човек који је оптужен за најтеже злочине.

"Изузетно је тешко, а показује се немогуће да се са тим људима преговара. Тражите од мене да се извиним зато што сам рекла да су изашли из шуме кад они сами за себе кажу ако не постигнемо да Србија призна независно Косово, да ће се вратити у шуму", навела је Брнабић.

Она је додала да је љута и на ЕУ и САД и све остале који подржавају једнострано проглашено независно Косово.

Навела је да се у Приштини одржава састанак о сарадњи младих и да ће наша делегација бити тамо, јер, како је нагласила, сваки дан покушавамо да спустимо тензије зарад другачије будућности.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике