MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Brnabić: U Pariz idemo zbog dijaloga, Priština to ne želi
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Brnabić: U Pariz idemo zbog dijaloga, Priština to ne želi

04.jun 2019. Izvor: Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da će delegacija Beograda biti u Parizu na novom samitu, jer želi da smanji tenzije i pokuša da napravi prostor za dijalog, ali je ocenila da liderima u Prištini nisu u interesu mir, stabilnost, vladavina prava.

Ana Brnabić

Foto: Tanjug

"Mi tražimo svaku priliku za dijalog, za kompromis", istakla je Brnabić gostujući u emisji "Upitnik" na RTS i dodala da se Srbija zalaže za drugačiju budućnost lјudi na Balkanu.

Ona je rekla i da ne zna otkud priča o razgraničenju kada na drugoj strani niko ne priča o kompromisu, niti nečem drugom osim o priznavanju nezavisnosti KiM.

Brnabić je rekla da nikada nije videla da neko, kao predsednik Srbije Aleksandar Vučić ulaže takve nadlјudske napore da ne reaguje na sve provokacije Prištine i ocenila da mir i stabilnost nisu u interesu predstavnika Prištine.

"Ako imamo mir, stabilnost, vladavinu prava u Prištini će morati da odgovaraju za ono što su učinili. Neki od njih će biti i optuženi pred Specijalnim sudom. Kako je to njima u interesu. Mi polazimo od različitih premisa šta nam je u interesu, ali mi moramo da razgovaramo sa njima", rekla je Brnabić.

Premijerka je ocenila da su se lideri Prištine trudili da opstruiraju dijalog i da su u tome uspeli, pre svega sa taksama.

"Oni se trude da provokacije budu sve češće. Poslednjom akcijom na severu KiM pokazali su bahatost i surovost. Na žalost reakcija međunarodne zajednice, EU, lјudi sa diplomatskim pasošima je mlaka, nema nikakve reakcije na ideju ujedinjenja sa Albanijom, ali najviše zabrinjava sistemska kampanja protiv Srba na severu KiM", rekla je Brnabić.

Ona je dodala i da time što se kriminalizuju Srbi na severu i što se sve provokacije minimalizuju, pravi ogroman prostor da Priština uradi šta god želi da uradi.

"To je planirano i odlično izvedeno i žao mi je što neki opozicioni političari učestvuju u tome", rekla je Brnabić.

Premijerka Ana Brnabić kaže da ne oseća potrebu da se izvini za izjavu da u pregovorima sa Prištinom Beograd ima posla sa "lјudima koji su tek izašli iz šume". Dodaje da bi volela da nije morala da bude u istoj prostoriji sa Haradnajem, ali da je to njen posao zbog mira i stabilnosti.

Premijerka je navela da bi rukovodstvo iz Prištine nazvala vojnicima da nisu bili pripadnici teroristicke grupe, kao i da se pokazalo da je sa njima nemoguće razgovarati.

"Volela bih da pregovore sa druge strane vode profesori. Imam prijatelјe Albance i apslutno ovim ne nipodaštavam albanski narod. Fatmira Ljimaja, Hašima Tačija, Ramuša Haradnija ne poštujem i volela bih da nisam morala da budem u istoj prostoriji sa Haradnajem, ali to je moj posao zbog mira i stabilnosti i budućnosti novih generacija, poručila je premijerka.

Ona je ponovila da su bili u terorističkim organizacijama, da je Haradinaj čovek koji je optužen za najteže zločine.

"Izuzetno je teško, a pokazuje se nemoguće da se sa tim lјudima pregovara. Tražite od mene da se izvinim zato što sam rekla da su izašli iz šume kad oni sami za sebe kažu ako ne postignemo da Srbija prizna nezavisno Kosovo, da će se vratiti u šumu", navela je Brnabić.

Ona je dodala da je lјuta i na EU i SAD i sve ostale koji podržavaju jednostrano proglašeno nezavisno Kosovo.

Navela je da se u Prištini održava sastanak o saradnji mladih i da će naša delegacija biti tamo, jer, kako je naglasila, svaki dan pokušavamo da spustimo tenzije zarad drugačije budućnosti.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike