МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Од Американаца ћу тражити помоћ да се укину таксе
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Од Американаца ћу тражити помоћ да се укину таксе

06.јун 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће сутра у Братислави на конференцији „Globsec“ говорити истину о стању на Косову и Метохији и од Американаца тражити помоћ да Приштина укине таксе.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Гостујући у јутарњем програму ТВ Прва казао је да ће се састати са вршиоцем дужности помоћника државног секретара САД у Бироу за европске и евроазијске послове Филипом Рикером, као и да ће имати билатералне сусрете са другим званичницима, али не и са Хашимом Тачијем, који учествује на „Globsec-u“.

Указао је да је тек недавно на скупу у Тирани видео Тачија са којим је имао жестоку расправу и да у Братиславу не иде да се састане с њим.

Рекао је да је понашање Србије увек конструктивно и да жели да разговара о компромисном решењу косовског проблема.

„Али како да разговарамо о решавању проблема када чујете да они желе да формирају Велику Албанију, да неће да формирају ЗСО, иако су то потписали. Схватите тада да оно што има снагу међународно правних уговора више не важи. На све то је ЕУ тако благо реаговала да нико није ни приметио“, објаснио је Вучић.

Казао је да не може рећи да је љут на ЕУ око Косова и Метохије, али разочаран због чињенице да већ шест година не можемо да добијемо оно што су Албанци потписали.

„Нема у политици шта да се љутите, можете да будете незадовољни, разочари. То што се љутите никоме неће да помогне“, указао је он.

Упитан што је насмејан Вучић је рекао да је тако расположен јер је ослобођенс ваке кривице и донекле неке врсте одговорности за оно што се дешава данас на КиМ, не својом жељом и кривицом.

„Колико позиција била тежа, с друге старне је лако јер идете да говорите истину, оно што сви виде и знају, али праве се да не виде и не знају“, нагласио је он додајући да мисли на Европу.

Сви они, како ЕУ, тако и САД, знају шта је истина,, али суштина је да морамо разумети шта год он урадо против детета његови родитељи ће увек бити на страни детета, а то је случај и са Приштином.

„Шта год рекли против Приштине биће увек на страни свог чеда, које су родили, љубили у колевци, и које сада излази из тинеђжерског периода и неће се одрећи њега шта год да уради“, навео је он.

Вучић је истакао да су таксе Приштине нанеле штету не само Србији, већ целом региону, јер они који хоће да дођу у нашу земљу чују да постоје „шумови“ у привреди, да нема слободе трговине.

Подсетио је да је ЦЕФТА споразум потписан 2006.године, да је Приштина донела 2008.одлуку о сецесији наше територије, а да наша влада и поред тога није донела никакве мере, а они, 13 година касније, уводе мере само зато што су незадовољни гласањем у Интерполу.

Поручио је да неће пристати на понуду да Приштина повуче таксе, а да након тога Србија мора да учини неки гест.

"Нећу да дозволим никада да они повуку таксе, а да после од нас траже да признамо Косово или да учинимо неки гест, то слушам од Американаца дуго и на то нећу да пристанем и рекао сам им стотину пута", рекао је Вучић на телевизији Прва.

Он је навео да ће Рамуш Харадинај покушати данас да Ангелу Меркел превари тако што ће да јој каже да ће да формира ЗСО, у облику невладине организације, а да таксе неће ни поменути.

"То је његова бесмислена игра, зна да од тога нема ништа јер Србија неће да пристане", рекао је Вучић и додао да то зна и Меркел.

Истиче да је, ипак, Немачка признала Косово и да је Косово њихово чедо.

"Поставља се питање шта ми можемо да урадимо. Ми смо сатерани у угао, немамо много простора, зато нашу позицију сматрам веома тешком, с једне стране, а са друге стране, немате ни избора, тако да немате шта да се двоумите", рекао је Вучић.

Вучић: Иако важан, СБ не решава суштински ништа, Париз важнији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Савет безбедности УН, који ће наредног понедељка расправљати о ситуацији на КиМ, увек важан због статусног питања, али да суштински неће решити ништа.

"У суштинском политичком смислу Париз је много важнији, али да ли ће га уопште бити? Баш зато што је много важнији нисам сигуран да ће га бити", рекао је Вучић за ТВ Прва.

Упитан да ли разлог за то може да буде и однос немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Емануела Макрона, Вучић каже да они своје односе превазилазе на демократски начин.

"Тај однос је нешто лошији због односа према Манфреду Веберу, као кандидату за председника ЕК, кога Меркелова жели по сваку цену а Макрон не жели, али то нису до тог нивоа поремећени односи као кад ми говоримо о поремећеним односима", додао је он.

Меркел и Макрон, међутим, имају сличне циљеве за Западни Балкан, али је суштина у томе да не могу да реше овај проблем.

"Зато ће Харадинај (у Берлину) данас покушати да понуди нешто друго да би скинуо таксе са дневног реда, да би они убеђивали Србију да све то прихвати и да се појави у Паризу", рекао је Вучић.

На констатацију да ће у том случају он бити тај који ће рећи да неће под тим услова да учествује, Вучић каже:

"Хоћете да кажете да сам ја у сваком случају крив? Зар то није био увек случај? Шта сад да урадим? Да ли имате неко решење? Ја га немам. Ја имам решење да се понашам у најбољем интересу нашег народа и земље", истиче Вучић.

Упитан како се мери шта је интерес српског народа и да ли је добро, ако је Париз толико важан, да било која страна буде изричита, Вучић каже да није изричит ни у чему осим у томе да не зна шта да разговара с неким ко не дозвољава слободан проток робе.

"Која је то тема о којој да разговарамо? Кажем да смо у најтежој позицији, али питам шта можемо да урадимо. Нисам чудотворац, само сам председник земље. Шта је то што хоћете да урадим? Реците, предложите?", рекао је он.

На питање новинара да ли Европа не жели да се бави нама због својх питања, Вучић каже да смо ми њима "као камен у ципели".

"Али, питам важније питање, шта да урадим и немате одговор и нема нико. Оно што постоји у Србији јесте - ти си, Вучићу, крив за све, ниси заслужан ни за шта али си крив за све. Све те стручњаке питам шта је њихова идеја. Нисма чуо шта је њихова идеја само како ће да паметују", закључио је он.

Вучић: Сматрао сам да је разграничење најздравије за Србију

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је он за разграничење са Албанцима, што је, каже, храбро и отворено предлагао, јер је сматрао да је то најздравије за Србију и Србе, али да су грађани били против тога и да је он ту поруку разумео.

Он је додао и да му је популарност опала после скупштинске седнице о Косову и Метохији, на којој је, истиче, говорио најотвореније и најпоштеније о тој теми, не желећи да обмањује грађане.

Он је за ТВ Прву рекао да би референдум по питању КиМ могао да буде расписан, ако има нешто да предложи народу, што нема.

"Ја сам предлагао, храбро и отворено, нешто што ме је коштало и популарности у народу, као и мере фискалне консолидације. А, људи су данас задовољни, јер живе боље него пре четири године. Рекао сам да сам за разграничење са Албанцима и тога се не стидим", рекао је Вучић.

Истакао је да је то апсолутно најздравије за Србију и за Србе, али да су Срби против тога и да је он ту поруку разумео.

"Одлично сам разумео шве сто се говорило и шта су показала истраживања јавног мњења, јер се озбиљно тиме бавим и за разлику од других, када нам падне популарност, знам узроке и то не кријем", рекао је Вучић.

Он је додао да се он не повлачи пред изтсраживањем, већ пред ужасном кампањом, у којој је проглшен за издајника.

"Како да изгурам нешто, ако морате да донесете одлуку о разграничењу, морате да идете на референдум, а за то могу да добијем 20 одсто. Да кажем као у Северној Македонији, 35 одсто изашло, а прошао референдум? Ја тако нећу и тако у Србији не може да прође референдум", подвукао је Вучић.

Он је навео и да му је популарност опала после скупштинске седнице о Косову и Метохији, на којој је, истиче, говорио најотвореније и најпоштеније о тој теми, не желећи да обмањује грађане, у корист СРС и Војислава Шешеља.

Како је рекао, истраживања су рађена пре и после његовог обраћања у парламенту, а показала су да је популарност њега и његове странке опала за два досто и отишла директно радикалима.

"У скупштини сам говорио најовтореније, најпоштеније, дуго се припремио... Борио сам се, трудио да кажем истину народу, да не обмањујем и не лажем грађане, јер је мој посао да водим земљу и да водим рачуна о инетерсима Србије и српског народа. Истовременом нисам могао да додиренм емоције људи, јер сам говорио рационално, а народ то не воли", констатовао је председник Вучић говорећи за ТВ Прву.

На питање да ли је два одсто мала цена, Вучић је узвратио да није питање цене, нити да ли је подршка опала за 20 или 30 одсто, што би каже, и прихватио лакше, само да можемо да решимо питање КиМ.

"Ми нисмо спремни да чујемо истину. Као што ни ви нећете да чујете истину о цени струје или нечем другом, јер је увек лакше да кукамо. Много мање смо спремни да чујемо истину о Космету, чаки кад је знамо, неће људи ти да прихвате, јер дира у њихове емоције", истакао је он.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике