MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Od Amerikanaca ću tražiti pomoć da se ukinu takse
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Od Amerikanaca ću tražiti pomoć da se ukinu takse

06.jun 2019. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će sutra u Bratislavi na konferenciji „Globsec“ govoriti istinu o stanju na Kosovu i Metohiji i od Amerikanaca tražiti pomoć da Priština ukine takse.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Gostujući u jutarnjem programu TV Prva kazao je da će se sastati sa vršiocem dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD u Birou za evropske i evroazijske poslove Filipom Rikerom, kao i da će imati bilateralne susrete sa drugim zvaničnicima, ali ne i sa Hašimom Tačijem, koji učestvuje na „Globsec-u“.

Ukazao je da je tek nedavno na skupu u Tirani video Tačija sa kojim je imao žestoku raspravu i da u Bratislavu ne ide da se sastane s njim.

Rekao je da je ponašanje Srbije uvek konstruktivno i da želi da razgovara o kompromisnom rešenju kosovskog problema.

„Ali kako da razgovaramo o rešavanju problema kada čujete da oni žele da formiraju Veliku Albaniju, da neće da formiraju ZSO, iako su to potpisali. Shvatite tada da ono što ima snagu međunarodno pravnih ugovora više ne važi. Na sve to je EU tako blago reagovala da niko nije ni primetio“, objasnio je Vučić.

Kazao je da ne može reći da je lјut na EU oko Kosova i Metohije, ali razočaran zbog činjenice da već šest godina ne možemo da dobijemo ono što su Albanci potpisali.

„Nema u politici šta da se lјutite, možete da budete nezadovolјni, razočari. To što se lјutite nikome neće da pomogne“, ukazao je on.

Upitan što je nasmejan Vučić je rekao da je tako raspoložen jer je oslobođens vake krivice i donekle neke vrste odgovornosti za ono što se dešava danas na KiM, ne svojom želјom i krivicom.

„Koliko pozicija bila teža, s druge starne je lako jer idete da govorite istinu, ono što svi vide i znaju, ali prave se da ne vide i ne znaju“, naglasio je on dodajući da misli na Evropu.

Svi oni, kako EU, tako i SAD, znaju šta je istina,, ali suština je da moramo razumeti šta god on urado protiv deteta njegovi roditelјi će uvek biti na strani deteta, a to je slučaj i sa Prištinom.

„Šta god rekli protiv Prištine biće uvek na strani svog čeda, koje su rodili, lјubili u kolevci, i koje sada izlazi iz tineđžerskog perioda i neće se odreći njega šta god da uradi“, naveo je on.

Vučić je istakao da su takse Prištine nanele štetu ne samo Srbiji, već celom regionu, jer oni koji hoće da dođu u našu zemlјu čuju da postoje „šumovi“ u privredi, da nema slobode trgovine.

Podsetio je da je CEFTA sporazum potpisan 2006.godine, da je Priština donela 2008.odluku o secesiji naše teritorije, a da naša vlada i pored toga nije donela nikakve mere, a oni, 13 godina kasnije, uvode mere samo zato što su nezadovolјni glasanjem u Interpolu.

Poručio je da neće pristati na ponudu da Priština povuče takse, a da nakon toga Srbija mora da učini neki gest.

"Neću da dozvolim nikada da oni povuku takse, a da posle od nas traže da priznamo Kosovo ili da učinimo neki gest, to slušam od Amerikanaca dugo i na to neću da pristanem i rekao sam im stotinu puta", rekao je Vučić na televiziji Prva.

On je naveo da će Ramuš Haradinaj pokušati danas da Angelu Merkel prevari tako što će da joj kaže da će da formira ZSO, u obliku nevladine organizacije, a da takse neće ni pomenuti.

"To je njegova besmislena igra, zna da od toga nema ništa jer Srbija neće da pristane", rekao je Vučić i dodao da to zna i Merkel.

Ističe da je, ipak, Nemačka priznala Kosovo i da je Kosovo njihovo čedo.

"Postavlјa se pitanje šta mi možemo da uradimo. Mi smo saterani u ugao, nemamo mnogo prostora, zato našu poziciju smatram veoma teškom, s jedne strane, a sa druge strane, nemate ni izbora, tako da nemate šta da se dvoumite", rekao je Vučić.

Vučić: Iako važan, SB ne rešava suštinski ništa, Pariz važniji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Savet bezbednosti UN, koji će narednog ponedelјka raspravlјati o situaciji na KiM, uvek važan zbog statusnog pitanja, ali da suštinski neće rešiti ništa.

"U suštinskom političkom smislu Pariz je mnogo važniji, ali da li će ga uopšte biti? Baš zato što je mnogo važniji nisam siguran da će ga biti", rekao je Vučić za TV Prva.

Upitan da li razlog za to može da bude i odnos nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona, Vučić kaže da oni svoje odnose prevazilaze na demokratski način.

"Taj odnos je nešto lošiji zbog odnosa prema Manfredu Veberu, kao kandidatu za predsednika EK, koga Merkelova želi po svaku cenu a Makron ne želi, ali to nisu do tog nivoa poremećeni odnosi kao kad mi govorimo o poremećenim odnosima", dodao je on.

Merkel i Makron, međutim, imaju slične cilјeve za Zapadni Balkan, ali je suština u tome da ne mogu da reše ovaj problem.

"Zato će Haradinaj (u Berlinu) danas pokušati da ponudi nešto drugo da bi skinuo takse sa dnevnog reda, da bi oni ubeđivali Srbiju da sve to prihvati i da se pojavi u Parizu", rekao je Vučić.

Na konstataciju da će u tom slučaju on biti taj koji će reći da neće pod tim uslova da učestvuje, Vučić kaže:

"Hoćete da kažete da sam ja u svakom slučaju kriv? Zar to nije bio uvek slučaj? Šta sad da uradim? Da li imate neko rešenje? Ja ga nemam. Ja imam rešenje da se ponašam u najbolјem interesu našeg naroda i zemlјe", ističe Vučić.

Upitan kako se meri šta je interes srpskog naroda i da li je dobro, ako je Pariz toliko važan, da bilo koja strana bude izričita, Vučić kaže da nije izričit ni u čemu osim u tome da ne zna šta da razgovara s nekim ko ne dozvolјava slobodan protok robe.

"Koja je to tema o kojoj da razgovaramo? Kažem da smo u najtežoj poziciji, ali pitam šta možemo da uradimo. Nisam čudotvorac, samo sam predsednik zemlјe. Šta je to što hoćete da uradim? Recite, predložite?", rekao je on.

Na pitanje novinara da li Evropa ne želi da se bavi nama zbog svojh pitanja, Vučić kaže da smo mi njima "kao kamen u cipeli".

"Ali, pitam važnije pitanje, šta da uradim i nemate odgovor i nema niko. Ono što postoji u Srbiji jeste - ti si, Vučiću, kriv za sve, nisi zaslužan ni za šta ali si kriv za sve. Sve te stručnjake pitam šta je njihova ideja. Nisma čuo šta je njihova ideja samo kako će da pametuju", zaklјučio je on.

Vučić: Smatrao sam da je razgraničenje najzdravije za Srbiju

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je on za razgraničenje sa Albancima, što je, kaže, hrabro i otvoreno predlagao, jer je smatrao da je to najzdravije za Srbiju i Srbe, ali da su građani bili protiv toga i da je on tu poruku razumeo.

On je dodao i da mu je popularnost opala posle skupštinske sednice o Kosovu i Metohiji, na kojoj je, ističe, govorio najotvorenije i najpoštenije o toj temi, ne želeći da obmanjuje građane.

On je za TV Prvu rekao da bi referendum po pitanju KiM mogao da bude raspisan, ako ima nešto da predloži narodu, što nema.

"Ja sam predlagao, hrabro i otvoreno, nešto što me je koštalo i popularnosti u narodu, kao i mere fiskalne konsolidacije. A, lјudi su danas zadovolјni, jer žive bolјe nego pre četiri godine. Rekao sam da sam za razgraničenje sa Albancima i toga se ne stidim", rekao je Vučić.

Istakao je da je to apsolutno najzdravije za Srbiju i za Srbe, ali da su Srbi protiv toga i da je on tu poruku razumeo.

"Odlično sam razumeo šve sto se govorilo i šta su pokazala istraživanja javnog mnjenja, jer se ozbilјno time bavim i za razliku od drugih, kada nam padne popularnost, znam uzroke i to ne krijem", rekao je Vučić.

On je dodao da se on ne povlači pred iztsraživanjem, već pred užasnom kampanjom, u kojoj je proglšen za izdajnika.

"Kako da izguram nešto, ako morate da donesete odluku o razgraničenju, morate da idete na referendum, a za to mogu da dobijem 20 odsto. Da kažem kao u Severnoj Makedoniji, 35 odsto izašlo, a prošao referendum? Ja tako neću i tako u Srbiji ne može da prođe referendum", podvukao je Vučić.

On je naveo i da mu je popularnost opala posle skupštinske sednice o Kosovu i Metohiji, na kojoj je, ističe, govorio najotvorenije i najpoštenije o toj temi, ne želeći da obmanjuje građane, u korist SRS i Vojislava Šešelјa.

Kako je rekao, istraživanja su rađena pre i posle njegovog obraćanja u parlamentu, a pokazala su da je popularnost njega i njegove stranke opala za dva dosto i otišla direktno radikalima.

"U skupštini sam govorio najovtorenije, najpoštenije, dugo se pripremio... Borio sam se, trudio da kažem istinu narodu, da ne obmanjujem i ne lažem građane, jer je moj posao da vodim zemlјu i da vodim računa o inetersima Srbije i srpskog naroda. Istovremenom nisam mogao da dodirenm emocije lјudi, jer sam govorio racionalno, a narod to ne voli", konstatovao je predsednik Vučić govoreći za TV Prvu.

Na pitanje da li je dva odsto mala cena, Vučić je uzvratio da nije pitanje cene, niti da li je podrška opala za 20 ili 30 odsto, što bi kaže, i prihvatio lakše, samo da možemo da rešimo pitanje KiM.

"Mi nismo spremni da čujemo istinu. Kao što ni vi nećete da čujete istinu o ceni struje ili nečem drugom, jer je uvek lakše da kukamo. Mnogo manje smo spremni da čujemo istinu o Kosmetu, čaki kad je znamo, neće lјudi ti da prihvate, jer dira u njihove emocije", istakao je on.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike