МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Само компромисом до решења
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Само компромисом до решења

07.јун 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас на панелу "Дијалог Београд-Приштина - улажење у срж", у оквиру међународне конференције "Globsec" у Братислави, да се до решења косовског питања може доћи само компромисом и да оно мора бити такво да обе стране "мало попусте".

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је навео да Приштина и Србија имају другачија тумачења о територији Косова.

Према његовим речима, приштинске власти и албанско становништво сматрају да Косово припада њима, и да је независна држава, а према српском Уставу Косово је територија Србије.

“Тачи је рекао да су таксе уведене против Србије због нашег агресивног понашања, а ми смо радили само наш посао, а то је да се боримо против чланства Косова у Унеску и Интерполу. Ништа агресивно нисмо урадили што би угрозили албански анрод. Нисмо ништа учинили да им наудимо. Једино питање је да се не слажемо по питању статуса, и према њима то је агресивно српско понашање“; рекао је он.

Вучић је негирао тврдње Тачија да се у Бриселском споразуму налази одредба да Србија неће да блокира Косово на путу ка чланство у међународним организацијама, и додао да је то нешто што се налазило у нацрту, али не и у финалном документу.

Како је подвукао у финалном документу се налази да обе стране неће једна другу блокирати на европском путу, па се то тиче само пута ка ЕУ, али не и Унеска и Интерпола.

Подсетио је да је Тачи некада био против такси, које су супротне ЦЕФТА споразуму, које је потписала и Приштина још 2006.

Указао је да Србија ни након што је Приштина једнострано прогласила независност 2008. није уводила никакве противмере.

“Они су мислили да Србија треба да подржи њихову независност“, констатовао је он.

Вучић је упитао, колико ће Приштини бити потребно, када се укину таксе, да поново разговара, пошто је Београд спреман да то одмах учини одмах по укидању такси.

„Ми смо спремни да почнемо да преговарамо одмах. То сам рекао својим грађанима више пута”, нагласио је он додајући да је неопходно да и Приштина прави уступке.

Указао је да косовско питање мора решити, ако не данас због политичке ситуације, неки други ће морати то да ураде и нагласио да је решење могуће само ако је компромисно.

Вучић је, рекао да где год да се одржава скуп на којем се говори о косовском проблему, увек се поставља питање да ли ће доћи до поделе, размене територија, и да сви питају да ли ће Београд и Приштина постиће споразум.

“Важније од одговарања на питања која призељкују други, јесте да морамо то да решимо због нас”, нагласио је он.

Према његовим речима у реду је да Немци, Американци и Руси буду заинтересовани, али ово питање је од највећег значаја за нас који живимо тамо, и важно је за нас шта ћемо да урадимо за своју будућност.

Рекао је да може да говори само у име Београда, и да српске власти чине све да би се постигао договор са Приштином, али да нажалост до сада у томе није било успеха, а и садашња ситуација није најбоља.

“Ако питате какве су нам могућности за решење, ја сам прилично песимистичан, али то не значи да нећу дати све од себе као и сви други да одржимо мир, стабилност, а у исто време покушамо да нађемо могућа решења”, подвукао је он.

Вучић је казао да су, када су две стране почеле да дају предлоге, уследиле осуде од стране читаве међународне заједнице.

Указао је и да половина света подржава независност Косова, а друга половина је није признала и нема намеру да то учини.

“То значи да морамо ми да нађемо решење. Ако је политичка ситуација данас таква да не можемо то да учинимо, неки у будућности мораће то да ураде. Надам се да ће бити неких храбрих људи не само у Београду, већ и Приштини да прихвате решења која ће бити компромис, а не која ће само њима одговарати“, објаснио је он.

„Решење мора бити такво да обе стране нешто мало попусте. Не може бити да Срби морају да признају беузусловно независност. То се неће догодити“, подвукао је он.

Вучић: Показали смо да је Србија одговоран и озбиљан партнер

Председник Александар Вучић изјавио је данас у Братислави да је на панелима, посвећеним дијалогу Београда и Приштине, односно Западном Балкану, на Globsec форуму, показао да Србија говори истину и да је она озбиљан, одговоран и поуздан саговорник.

"Имали смо тежак дан, заступали смо интересе Србије. Борио сам се колико сам могао и чини ми се - успео да покажем да говоримо истину. Два пута сам враћао Тачија на тачке Бриселског споразума и показао да говоримо истину", рекао је председник новинарима у Братислави, у паузи између панела и билатералних сусрета које има на маргинама Globseca.

Будући да је једно од питања са панела било у вези са односима Србије и Русије, Вучић је приметио да је то увек кључно питање које се поставља Србији.

"Увек им је то главна замерка, ови други могу да не поштују шта год хоће, али је увек питање за нас однос са Русијом и Путином. Сад је проблем што ћемо да извозимо сир у Русију...", приметио је Вучић.

Он је рекао да је задовољан што је данас била прилика да се разговара, не само на Форуму, са Ангелином Ајнхорст, Кетрин Ештон, али и са америчким званичнима Роном Џонсоном и Филипом Рикером.

"Људи траже неко решење, виде да то иде у тешком смеру, да односи нису једноставни. Свако би желео решење, а онда Пришина уведе таксе. Како хоћете решење, а немате право на слободну трговину и проток робе", рекао је Вучић.

Додао је да осећа да је на неки начин ослобођен сваке врсте притиска, али да увек има огромну одговорност према Србији и грађанима.

"Знам колико је важно да сачувамо мир и стабилност", истакао је председник.

Он је приметио и да је позиција Србије данас боља него раније и да у последњих седам година, чак и оно што су претходне власти губиле, нисмо дали да буде изгубљено, а опоравили смо економију.

Како је рекао, и данас је у Братислави било само похвала на рачун српске економије, те поновио да Србија у том смислу нема проблема, већ је најважније да чувамо мир.

Велика Албанија постаје стратешка политика Приштине и Тиране

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да изјаве политичара из Приштине и Албаније о стварању такозване "велике Албаније" нису случајност и "плашење мечке решетом", већ да то постаје њихова стратешка, а не тактичка политика.

Вучић је новинарима у Братислави открио да су му на Међународној конференцији "Globsec" шест пута упутили молбу да, како каже, случајно не говори о "великој Албанији".

"То им је највећа молба, пошто је то њихова грешка у корацима, кажу како они то стварно не желе, иако је свакоме јасно да то постаје део њихове суштинске стратегије. На то се насмејете и наставите да се борите за своју земљу", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара о све чешћим помињанима велике Албаније од стране албанских политичара и нереаговања међународне заједнице.

Вучић је рекао и да се на данашњем скупу у Братислави борио за Србију, КиМ и српски народ онолико колико је могао.

"Свом снагом и енергијом, можда некада претерано и прејако" каже, али, истиче, "бар зна да се борио најбоље што је умео".

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике