MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Samo kompromisom do rešenja
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Samo kompromisom do rešenja

07.jun 2019. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas na panelu "Dijalog Beograd-Priština - ulaženje u srž", u okviru međunarodne konferencije "Globsec" u Bratislavi, da se do rešenja kosovskog pitanja može doći samo kompromisom i da ono mora biti takvo da obe strane "malo popuste".

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Vučić je naveo da Priština i Srbija imaju drugačija tumačenja o teritoriji Kosova.

Prema njegovim rečima, prištinske vlasti i albansko stanovništvo smatraju da Kosovo pripada njima, i da je nezavisna država, a prema srpskom Ustavu Kosovo je teritorija Srbije.

“Tači je rekao da su takse uvedene protiv Srbije zbog našeg agresivnog ponašanja, a mi smo radili samo naš posao, a to je da se borimo protiv članstva Kosova u Unesku i Interpolu. Ništa agresivno nismo uradili što bi ugrozili albanski anrod. Nismo ništa učinili da im naudimo. Jedino pitanje je da se ne slažemo po pitanju statusa, i prema njima to je agresivno srpsko ponašanje“; rekao je on.

Vučić je negirao tvrdnje Tačija da se u Briselskom sporazumu nalazi odredba da Srbija neće da blokira Kosovo na putu ka članstvo u međunarodnim organizacijama, i dodao da je to nešto što se nalazilo u nacrtu, ali ne i u finalnom dokumentu.

Kako je podvukao u finalnom dokumentu se nalazi da obe strane neće jedna drugu blokirati na evropskom putu, pa se to tiče samo puta ka EU, ali ne i Uneska i Interpola.

Podsetio je da je Tači nekada bio protiv taksi, koje su suprotne CEFTA sporazumu, koje je potpisala i Priština još 2006.

Ukazao je da Srbija ni nakon što je Priština jednostrano proglasila nezavisnost 2008. nije uvodila nikakve protivmere.

“Oni su mislili da Srbija treba da podrži njihovu nezavisnost“, konstatovao je on.

Vučić je upitao, koliko će Prištini biti potrebno, kada se ukinu takse, da ponovo razgovara, pošto je Beograd spreman da to odmah učini odmah po ukidanju taksi.

„Mi smo spremni da počnemo da pregovaramo odmah. To sam rekao svojim građanima više puta”, naglasio je on dodajući da je neophodno da i Priština pravi ustupke.

Ukazao je da kosovsko pitanje mora rešiti, ako ne danas zbog političke situacije, neki drugi će morati to da urade i naglasio da je rešenje moguće samo ako je kompromisno.

Vučić je, rekao da gde god da se održava skup na kojem se govori o kosovskom problemu, uvek se postavlјa pitanje da li će doći do podele, razmene teritorija, i da svi pitaju da li će Beograd i Priština postiće sporazum.

“Važnije od odgovaranja na pitanja koja prizelјkuju drugi, jeste da moramo to da rešimo zbog nas”, naglasio je on.

Prema njegovim rečima u redu je da Nemci, Amerikanci i Rusi budu zainteresovani, ali ovo pitanje je od najvećeg značaja za nas koji živimo tamo, i važno je za nas šta ćemo da uradimo za svoju budućnost.

Rekao je da može da govori samo u ime Beograda, i da srpske vlasti čine sve da bi se postigao dogovor sa Prištinom, ali da nažalost do sada u tome nije bilo uspeha, a i sadašnja situacija nije najbolјa.

“Ako pitate kakve su nam mogućnosti za rešenje, ja sam prilično pesimističan, ali to ne znači da neću dati sve od sebe kao i svi drugi da održimo mir, stabilnost, a u isto vreme pokušamo da nađemo moguća rešenja”, podvukao je on.

Vučić je kazao da su, kada su dve strane počele da daju predloge, usledile osude od strane čitave međunarodne zajednice.

Ukazao je i da polovina sveta podržava nezavisnost Kosova, a druga polovina je nije priznala i nema nameru da to učini.

“To znači da moramo mi da nađemo rešenje. Ako je politička situacija danas takva da ne možemo to da učinimo, neki u budućnosti moraće to da urade. Nadam se da će biti nekih hrabrih lјudi ne samo u Beogradu, već i Prištini da prihvate rešenja koja će biti kompromis, a ne koja će samo njima odgovarati“, objasnio je on.

„Rešenje mora biti takvo da obe strane nešto malo popuste. Ne može biti da Srbi moraju da priznaju beuzuslovno nezavisnost. To se neće dogoditi“, podvukao je on.

Vučić: Pokazali smo da je Srbija odgovoran i ozbilјan partner

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Bratislavi da je na panelima, posvećenim dijalogu Beograda i Prištine, odnosno Zapadnom Balkanu, na Globsec forumu, pokazao da Srbija govori istinu i da je ona ozbilјan, odgovoran i pouzdan sagovornik.

"Imali smo težak dan, zastupali smo interese Srbije. Borio sam se koliko sam mogao i čini mi se - uspeo da pokažem da govorimo istinu. Dva puta sam vraćao Tačija na tačke Briselskog sporazuma i pokazao da govorimo istinu", rekao je predsednik novinarima u Bratislavi, u pauzi između panela i bilateralnih susreta koje ima na marginama Globseca.

Budući da je jedno od pitanja sa panela bilo u vezi sa odnosima Srbije i Rusije, Vučić je primetio da je to uvek klјučno pitanje koje se postavlјa Srbiji.

"Uvek im je to glavna zamerka, ovi drugi mogu da ne poštuju šta god hoće, ali je uvek pitanje za nas odnos sa Rusijom i Putinom. Sad je problem što ćemo da izvozimo sir u Rusiju...", primetio je Vučić.

On je rekao da je zadovolјan što je danas bila prilika da se razgovara, ne samo na Forumu, sa Angelinom Ajnhorst, Ketrin Ešton, ali i sa američkim zvaničnima Ronom Džonsonom i Filipom Rikerom.

"Ljudi traže neko rešenje, vide da to ide u teškom smeru, da odnosi nisu jednostavni. Svako bi želeo rešenje, a onda Prišina uvede takse. Kako hoćete rešenje, a nemate pravo na slobodnu trgovinu i protok robe", rekao je Vučić.

Dodao je da oseća da je na neki način oslobođen svake vrste pritiska, ali da uvek ima ogromnu odgovornost prema Srbiji i građanima.

"Znam koliko je važno da sačuvamo mir i stabilnost", istakao je predsednik.

On je primetio i da je pozicija Srbije danas bolјa nego ranije i da u poslednjih sedam godina, čak i ono što su prethodne vlasti gubile, nismo dali da bude izgublјeno, a oporavili smo ekonomiju.

Kako je rekao, i danas je u Bratislavi bilo samo pohvala na račun srpske ekonomije, te ponovio da Srbija u tom smislu nema problema, već je najvažnije da čuvamo mir.

Velika Albanija postaje strateška politika Prištine i Tirane

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da izjave političara iz Prištine i Albanije o stvaranju takozvane "velike Albanije" nisu slučajnost i "plašenje mečke rešetom", već da to postaje njihova strateška, a ne taktička politika.

Vučić je novinarima u Bratislavi otkrio da su mu na Međunarodnoj konferenciji "Globsec" šest puta uputili molbu da, kako kaže, slučajno ne govori o "velikoj Albaniji".

"To im je najveća molba, pošto je to njihova greška u koracima, kažu kako oni to stvarno ne žele, iako je svakome jasno da to postaje deo njihove suštinske strategije. Na to se nasmejete i nastavite da se borite za svoju zemlјu", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara o sve češćim pominjanima velike Albanije od strane albanskih političara i nereagovanja međunarodne zajednice.

Vučić je rekao i da se na današnjem skupu u Bratislavi borio za Srbiju, KiM i srpski narod onoliko koliko je mogao.

"Svom snagom i energijom, možda nekada preterano i prejako" kaže, ali, ističe, "bar zna da se borio najbolјe što je umeo".

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike